GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες εν μέσω της...


Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες εν μέσω της...
κλιμακούμενης ανησυχίας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ώρα που οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία κινούνται σε τεντωμένοι σχοινί.

Η Μόσχα, που δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, προχώρησε στη ντε φάκτο κατάληψη της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας «αναγκαία» τη δράση στη χερσόνησο λόγω της απειλής των υπερεθνικιστών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ δεν θα συνταχθούν με τη σκληρή ρητορική των ΗΠΑ, που απειλεί τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα επιχειρήσουν την αποκλιμάκωση της κρίσης προκρίνοντας τη λύση των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Μαραθώνιος επαφών
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και οι ηγέτες της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και της Πολωνίας Μπράνισλαβ Κομορόφσκι εξέφρασαν την Κυριακή τη «σοβαρή ανησυχία» τους για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία -σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου- χαρακτηρίζουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου που αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.
«Οι ηγέτες τόνισαν ότι ο διάλογος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, με διεθνή διευκόλυνση ανάλογα με την περίπτωση» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Επίσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι τέσσερις ηγέτες δεσμεύτηκαν στη διάρκεια των τηλεφωνικών επαφών τους να συνεργαστούν για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.
Στο Κίεβο θα μεταβεί την Τρίτη ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε την Κυριακή τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι κινήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα έχουν σημαντικό κόστος, εκτός εάν το Κρεμλίνο αλλάξει πολιτική.
Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο βρετανός πρωθυπουργός και ο πρόεδρος των ΗΠΑ συμφώνησαν στη διάρκεια της επικοινωνίας τους ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι εντελώς απαράδεκτες.
«Συμφώνησαν ότι οι ενέργειες της Ρωσίας είναι εντελώς απαράδεκτες. Συμφώνησαν δε στην επείγουσα ανάγκη για αποκλιμάκωση της κρίσης και την έναρξη απευθείας διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
«Συμφώνησαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξουν 'σημαντικές επιπτώσεις' κατά της Ρωσίας, εάν το Κρεμλίνο δεν αλλάξει πορεία σχετικά με την Ουκρανία» συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση στην Ευρώπη και κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει την ανάπτυξη δυνάμεων στην Κριμαία και να διατάξει την επιστροφή τους στις στρατιωτικές βάσεις. thoureios.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση