GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι συμβαίνει με τους κανονισμούς πωλήσεων και πως θα αντιδράσει η ΤτΕ

Νέοι τριγμοί στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών προκαλούν οι νέοι κανονισμοί πωλήσεων. Σχετικές επισημάνσεις έκανε ...

Νέοι τριγμοί στις σχέσεις ασφαλιστικών εταιρειών και διαμεσολαβητών προκαλούν οι νέοι κανονισμοί πωλήσεων. Σχετικές επισημάνσεις έκανε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συντονιστών...
Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΣΑΣ) Δημήτρης Γαβαλάκης μιλώντας σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, που έγινε με χορηγία το nextdeal.gr.

Ειδικότερα ο κ. Γαβαλάκης ανέφερε ότι: «Εδώ τελειώνοντας θέλω να παρακαλέσω για την προσοχή σας σε ένα επίκαιρο και κρίσιμο θέμα. Κατ εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ της ΤτΕ ξεκίνησαν οι εταιρίες να μας αποστέλλουν κανονισμούς πωλήσεων. Η απαίτηση των πράξεων της ΤτΕ για διαφάνεια είναι θετική. Όμως τα πρώτα μηνύματα δεν είναι το ίδιο θετικά μελετώντας τα κείμενα.

Στην μέχρι τώρα ανάλυσή μας και με βάση τους κανονισμούς πωλήσεων εταιριών που έχουν περιέλθει σε γνώση μας διαπιστώνουμε προσπάθεια προσδιορισμού των εμπορικών δικαιωμάτων μας περιοριστικά ή και σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο και μάλιστα με τρόπο που δεν συνάδει με τις προθέσεις της ΤτΕ όπως αυτές έχουν εκφραστεί από τις αποφάσεις της αλλά και από τις διευκρινίσεις της. Προφανώς δεν συμφωνούμε με πιθανή τακτική κάποιων ασφαλιστικών εταιριών να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους στην μεταξύ μας συμβατική σχέση ώστε να επιζητούν την συμφωνία μας στον προσδιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Θα ζητήσουμε από την ΤτΕ να μας διευκρινίσει τι εκτιμά ότι πρέπει να σημαίνει η μη αποδοχή από μέρους μας κανονισμού πωλήσεων που δεν συνάδει με το ισχύον νομικό πλαίσιο , και πάντως θα αγωνιστούμε ώστε να μην ισχύσει καμία τέτοια παραφωνία στην αγορά που θέλουμε όλοι μαζί να κτίσουμε , για να μπορέσουμε επιτέλους να αποτελέσουμε ουσιαστική και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για κάθε συνάνθρωπο μας που αναζητά σιγουριά και προστασία σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται».

Διαβάστε στη συνέχεια όλη την ομιλία του κ. Γαβαλάκη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Κύριε πρόεδρε επιμελητηρίου Ηρακλείου

Εκ μέρους της ΕΑΔΕ θα ήθελα με την σειρά μου να χαιρετήσω την σημερινή σημαντική εκδήλωση. Κάθε δράση που βοηθά τον ανοιχτό δημόσιο προβληματισμό για την πορεία της ασφαλιστική αγοράς είναι σημαντική , ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο που όλα αλλάζουν στην ασφαλιστική αγορά

Θα ήθελα ξεκινώντας να αναφερθώ στις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια στο χώρο της διαμεσολάβησης. Πριν 4 χρόνια περίπου τα 4 Πανελλήνια σωματεία ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, ο ΠΣΑΣ, ο ΣΕΜΑ, η ΠΟΑΔ και ο ΠΣΣΑΣ του οποίου έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, πήραν μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία, την απόφαση τους να αναπτύξουν κοινή δράση απέναντι στους φορείς της αγοράς, παραμερίζοντας τις επιμέρους κλαδικές διαφοροποιήσεις. Διατηρώντας την αυτονομία τους και με κίνητρο την ανάγκη ενιαίας δυνατής φωνής στα σημαντικά θέματα της διαμεσολάβησης ξεκινήσαμε την προσπάθεια. Εδώ και 2 χρόνια έχουμε ταυτόχρονα συνοδοιπόρο το ΕΕΑ μιας και ο Γ Χατζηθεοδοσίου, πρωτεργάτης και αυτός της ΕΑΔΕ μέσω πια της θέσης του στο ΕΕΑ συμπαραστέκεται και συμβάλει καθοριστικά σε κάθε μάχη της διαμεσολάβησης.

Οι προσπάθειες αυτά τα χρόνια πολλές και σε πολλά μέτωπα.

Καταρχήν με την ΤτΕ η διαβούλευση ήταν και είναι μόνιμη . Πρώτα η πράξη του Διοικητή για την εκπαίδευση . Τα θέματα ήταν μεγάλα και πετύχαμε σημαντικές τροποποιήσεις. Παραμένει το θέμα του ασκούμενου και οι σημαντικές δυσκολίες που προκύπτουν για την στελέχωση.
Ο Τειρεσίας αποτέλεσε για μας μια ακόμα μεγάλη μάχη. Σε μεγάλο μέρος της αγοράς μας έμεινε η εντύπωση ότι η μάχη μας για τον Τειρεσία ήταν μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές . Δεν είναι αλήθεια . Προέβλεπε πολλές αρνητικές διατάξεις για την διαμεσολάβηση.

Αναπτύσσοντας παράλληλες δράσεις , από την μια διαλόγου και από την άλλη νομική μελέτη σε σχέση με την παραβίαση προσωπικών δεδομένων καταφέραμε και με την καθοριστική συμβολή του ΕΕΑ και της ΚΕΕ την ανατροπή του , έχοντας εξασφαλίσει την ήπια εκδοχή του , στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος στην Αρχή ΠΠΔ.

Κώδικας δεοντολογίας. Ξεκινήσαμε από 3 πλάσιο σε απαιτήσεις κείμενο και με καθολική απαγόρευση είσπραξης, που μας πρόσβαλε από την μια σαν επαγγελματίες και από την άλλη μας φόρτωνε σημαντικές και δυσβάστακτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και βέβαια χωρίς καμία πρόβλεψη για την εξασφάλιση των εμπορικών μας δικαιωμάτων. Το τελικό κείμενο είναι σίγουρα πιο προσιτό , έχει θετικές αναφορές για την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των δικτύων πωλήσεων και θετικές αναφορές για τα εμπορικά μας δικαιώματα. Μελανό σημείο η απόδοση που ναι μεν προβλέπεται από τον 400/70 αλλά θα μπορούσε με πρόταση της ή ΤτΕ προς τον νομοθέτη να έχει αποδεχθεί την πρόταση μας για τέλος του μήνα ή για 15θήμερο. Άλλωστε το πρόβλημα της διαμεσολάβησης δεν είναι άλλο από τον γραφειοκρατικό όγκο της διαχείρισης. Επίσης η προείσπραξη και πιο συγκεκριμένα η απαίτηση της πληρωμή κάθε δεδουλευμένου ασφαλίστρου , ενώ αποτελεί μέτρο προς την σωστή κατεύθυνση , θα πρέπει να εξασφαλιστεί η καθολική εφαρμογή του ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και βέβαια οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να συνεννοηθούν στην Ένωση τους ώστε οι πιθανές εξαιρέσεις, που τους δίνεται το δικαίωμα να ορίσουν, να μην αποτελέσουν πεδίο διαμόρφωσης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

Η μάχη για τις αθέμιτες πρακτικές του bank assurance ήταν επίσης και είναι μια διαρκής προσπάθεια. Έφερε ως αποτέλεσμα την γνωστή εγκύκλιο – οδηγία της ΤτΕ προς τα Τραπεζικά ιδρύματα, η οποία έχει γίνει όπλο στα χέρια μας. Δυστυχώς όμως οι αθέμιτες πρακτικές συνεχίζονται και χρειάζεται όλοι μας να συλλέγουμε στοιχεία – καταγγελίες ώστε να απευθυνόμαστε στον επόπτη.

Το δεύτερο πεδίο διαβούλευσης για μας είναι η ΕΑΕΕ και βέβαια οι ίδιες εταιρίες. Προσπαθούμε είτε με ανοιχτές εκδηλώσεις, η πρόσφατη δε στο Μέγαρο Μουσική ήταν πρωτόγνωρη και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα διαλόγου ή με τακτές συναντήσεις με το προεδρείο να αναδείξουμε, ότι μόνο από την αυτορρύθμιση και τον ουσιαστικό σεβασμό του ενός προς τον άλλον μπορεί να έρθει ανάταση στην ασφαλιστική αγορά. Δεν είμαστε εχθροί . Ο ένας ζει από και για τον άλλον. Μπορούμε να χτίσουμε μια καλύτερη αγορά αρκεί να μάθουμε από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν. Και Εταιρίες και Διαμεσολάβηση. Όχι όμως μόνο ο ένας… Λάθη κάναμε και οι 2 μεριές !

Τρίτο πεδίο Πολιτεία. Σε εξέλιξη είναι μια 6ετής δικαστική μάχη για το δικαίωμα που είχε δοθεί στους ασφαλιστικούς Υπαλλήλους να διαμεσολαβούν με όριο αμοιβών τις 5.000 ευρώ. Πριν λίγες μέρες εκδικάστηκε τελικά στο ΣτΕ η προσφυγή μας ύστερα από προδικαστικό ερώτημα και γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Εδώ πάλι αρωγός το ΕΕΑ μιας και με την δική του στήριξη μπορέσαμε να είμαστε παρόντες, νομικά , και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και στο ΣτΕ.

Η κατοχύρωση εμπορικών δικαιωμάτων με την τροποποίηση του σχετικού νομικού πλαισίου αποτελεί για μας ιδιαίτερη πρόκληση. Το δικαίωμα στην καταγγελία της Σύμβασης Έργου και από την μεριά του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή με κατοχύρωση των δικαιωμάτων προμηθειών θεωρούμε ότι όχι μόνο αποτελεί αποκατάσταση των δικαιωμάτων μας αλλά ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε βελτίωση του επιπέδου της

Διαμεσολάβησης προστατεύοντας κυρίαρχα τα συμφέροντα του καταναλωτή που αποτελούν για μας υψίστης σημασίας.

Φορολογικά οι εκκρεμότητες μεγάλες και η πίεση δυσβάσταχτη. Ιδιαίτερα πια μετά την παρακράτηση του 20% στην σημερινή χρονιά οι συνάδελφοί μας (φυσικά πρόσωπα ) θα αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και την προκαταβολή φόρου. Εδώ νομίζω ότι έχουμε σύμμαχο και τις εταιρίες , μάλιστα έχει ξεκινήσει την πρωτοβουλία ο κος Μαζαράκης , ώστε να κινηθούμε συντεταγμένα προς την πολιτεία για αναζήτηση λύσης

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είμαστε μέσω του Bipar παρόντες στις ευρωπαϊκές εξελίξεις που διαδραματίζονται μέχρι την οριστικοποίηση της IMD 2.

Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε μάλλον για το 2015 την οριστικοποίηση της , όμως πολλοί παράμετροι της οδηγίας διαμορφώνονται ήδη σιγά σιγά

Βελτίωση του γνωστικού μας επιπέδου αλλά και προβολή της υπεραξίας του Ασφαλιστικού Διαμεσολαβητή είναι 2 σημαντικά στοιχήματα για μας.

Η προσπάθεια για συνεχή εκπαίδευση και άρα για την παροχή ευκαιριών εκπαίδευσης, πέρα από τα πλαίσια των εταιριών είναι βασικό μέλημά μας . Η στήριξη του ΕΙΑΣ και μάλιστα η διοργάνωση σεμιναρίων από το ΕΕΑ σε συνεργασία με τους συλλόγους της διαμεσολάβησης αποτελούν πια θεσμό και ήδη οργανώνονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες και σε άλλα επιμελητήρια της χώρας. Επίσης πρωτοβουλίες που προσπαθούν να ανυψώσουν το γνωστικό μας επίπεδο αναπτύσσουν και οι φορείς μεμονωμένα , όπως οι Συντονιστές που για 2η χρονιά διοργανώσαμε με σημαντική επιτυχία εκπαιδευτική ημερίδα με εισηγητή από τηνGAMA INT

Το ραδιοφωνικό Spot μας ήταν μια πρώτη προσπάθεια εξωστρέφεια μας και σύντομα ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμη να υλοποιήσουμε ακόμα μια σημαντική πρωτοβουλία ανάδειξης του επαγγέλματος μας μέσω Τηλεοπτικού Spot. Δύσκολο και ακριβό εγχείρημα αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε

Αγαπητοί συνάδελφοι

Η αγορά μας σε 1 χρόνο από σήμερα δεν θα είναι ίδια. Πλήρης εφαρμογή των πράξεων 30 και 31 επερχόμενες αλλαγές λόγω Solvency 2 , Νομοθετικές εξελίξεις και αλλαγές στις κοινωνικές παροχές, πιθανή είσοδο των ασφαλιστικών εταιριών στον , εκ νέου θεσμοθετημένο 2ο πυλώνα, θα διαμορφώσουν μια άλλη αγορά.

Ο αγώνας μας πρέπει να είναι ταυτόχρονα σε 2 κατευθύνσεις.

Πρώτα προς εμάς. Αυτό ξέρουμε να το κάνουμε καλύτερα από τον καθένα. Αυτοβελτίωση, ανάδειξη της ποιότητας και της υπεραξίας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή. Εκσυγχρονισμός δομών και διαδικασιών

Δεύτερον προς τους εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς. Απαίτηση για ίσους και καθαρούς κανόνες και σεβασμό στα δικαιώματα μας
Ποιοτικός Διαμεσολαβητής δεν μπορεί ποτέ να είναι αυτός που δεν προστατεύονται τα δικαιώματα του, δεν μπορεί να είναι αυτός που παρακαλεί για τα δικαιώματα του είτε στο ελεύθερο δίκτυο είτε ακόμα περισσότερα στα αποκλειστικά δίκτυα.

Εδώ τελειώνοντας θέλω να παρακαλέσω για την προσοχή σας σε ένα επίκαιρο και κρίσιμο θέμα. Κατ εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ της ΤτΕ ξεκίνησαν οι εταιρίες να μας αποστέλλουν κανονισμούς πωλήσεων. Η απαίτηση των πράξεων της ΤτΕ για διαφάνεια είναι θετική. Όμως τα πρώτα μηνύματα δεν είναι το ίδιο θετικά μελετώντας τα κείμενα.

Στην μέχρι τώρα ανάλυσή μας και με βάση τους κανονισμούς πωλήσεων εταιριών που έχουν περιέλθει σε γνώση μας διαπιστώνουμε προσπάθεια προσδιορισμού των εμπορικών δικαιωμάτων μας περιοριστικά ή και σε αντίθεση με το ισχύον νομικό πλαίσιο και μάλιστα με τρόπο που δεν συνάδει με τις προθέσεις της ΤτΕ όπως αυτές έχουν εκφραστεί από τις αποφάσεις της αλλά και από τις διευκρινίσεις της. Προφανώς δεν συμφωνούμε με πιθανή τακτική κάποιων ασφαλιστικών εταιριών να χρησιμοποιήσουν την ισχύ τους στην μεταξύ μας συμβατική σχέση ώστε να επιζητούν την συμφωνία μας στον προσδιορισμό των δικαιωμάτων μας.

Θα ζητήσουμε από την ΤτΕ να μας διευκρινίσει τι εκτιμά ότι πρέπει να σημαίνει η μη αποδοχή από μέρους μας κανονισμού πωλήσεων που δεν συνάδει με το ισχύον νομικό πλαίσιο , και πάντως θα αγωνιστούμε ώστε να μην ισχύσει καμία τέτοια παραφωνία στην αγορά που θέλουμε όλοι μαζί να κτίσουμε , για να μπορέσουμε επιτέλους να αποτελέσουμε ουσιαστική και αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για κάθε συνάνθρωπο μας που αναζητά σιγουριά και προστασία σε μια Ελλάδα που δοκιμάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση