GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έλληνες δικαστές σε Γκιούλ: Η ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος βρίσκεται σε κίνδυνο

Οι Έλληνες δικαστές με επιστολή τους στον κ. Γκιούλ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους Τούρκους συναδέλφους τους Το βαθύτατ...


Οι Έλληνες δικαστές με επιστολή τους στον κ. Γκιούλ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τους Τούρκους συναδέλφους τους
Το βαθύτατο προβληματισμό της εξέφρασε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με επιστολή της στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ σχετικά με τον πρόσφατο νόμο που, μεταξύ των άλλων, έχει ως στόχο να ενισχύσει τον πολιτικό έλεγχο στους διορισμούς των δικαστών.
Ειδικότερα, η ΕΔΕ στην επιστολή διαμαρτυρία της προς τον Αμπντουλάχ Γκιούλ αναφέρει: «Η Ελληνική Δικαστική Ένωση «Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων» είναι βαθύτατα προβληματισμένη σχετικά με τις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας που αφορούν στο δικαστικό σώμα στην Τουρκία.
Οι αποφάσεις που λήφθηκαν από την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία, αν τεθούν σε ισχύ, θα θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή σε μια δημοκρατική κοινωνία. Η θέση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου και δι’ αυτού ολόκληρου του δικαστικού σώματος υπό την προεδρία του υπουργού της Δικαιοσύνης αποτελεί προσβολή της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, που προσβάλλει ταυτοχρόνως τα διεθνή πρότυπα».
Ακόμη, η Ένωση στην επιστολή της προς τον κ. Γκιούλ, υπογραμμίζει: «Η Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών, καλεί την εξοχότητά σας να λάβετε όλα τα συνταγματικώς δυνατά μέτρα για να εμποδίσετε αυτόν τη θέση σε ισχύ αυτού του νόμου.
Η Ελληνική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θα παρακολουθεί την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία και θα αναλάβει σχετικά δράση στα διεθνή forum και ειδικά ενώπιον των Ευρωπαϊκών οργάνων».
Παράλληλα, η ΕΔΕ απέστειλε άλλη, δεύτερη επιστολή, αυτή τη φορά προς τον πρόεδρο της Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων Τουρκίας (YARSAV) Murat Arslan, στην οποία εκφράζει την πλήρη συμπαράστασή της. Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει στην επιστολή της προς τον πρόεδρο της YARSAV: «Παρακολουθούμε με μεγάλη αγωνία αυτήν την ιδιαιτέρως επαχθή εξέλιξη παρ’ υμίν. Σας εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας για όλες τις προσπάθειες και το κουράγιο σας να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δυσχερή κατάσταση. Αποστέλλουμε σχετικά επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο του κράτους σας, κατά την προτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε σίγουροι ότι η επιμονή σας θα σας οδηγήσει σε ικανοποιητική διέξοδο».
Ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Δικαστών, με σχετική απαντητική επιστολή εξέφρασε, τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Έλληνες συναδέλφους του.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση