GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ανεργία εξοντώνει τους τυφλούς της Θράκης

Το 100% αγγίζει η ανεργία στους τυφλούς της Θράκης καθώς δεν ξεπερνούν τους πέντε αυτοί που απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε ένα σύνολο πε...

Το 100% αγγίζει η ανεργία στους τυφλούς της Θράκης καθώς δεν ξεπερνούν τους πέντε αυτοί που απασχολούνται αυτή τη στιγμή σε ένα σύνολο περίπου 305 ατόμων.
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Θράκης κα Ελένη Αλατά, πρόκειται για μια οικονομική αλλά και ψυχολογική εξάντληση των ΑμΕΑ της περιοχής που έρχεται να πρστεθεί στα ήδη αρκετά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους, όπως αυτό της μετακίνησής τους μέσα στις πόλεις όπου ζουν και δραστηριοποιούνται.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που ήρθαν στο φως προσφάτως πανελλαδικά η ανεργία στους τυφλούς αγγίζει το 95%, ποσοστό ωστόσο που φαίνεται πως ξεπερνιέται κατά πολύ στην περιοχή της Θράκης, ήτοι σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη.

“Δεν εφαρμόζεται ο νόμος της ποσόστωσης που λέει ότι σε κάθε 10 προσλήψεις στο Δημόσιο γίνεται και μια πρόσληψη ατόμου με ειδικές ανάγκες. Αυτά τα πράγματα δυστυχώς πλέον έχουν εκλείψει” σημειώνει η κα Αλατά, εξηγώντας πως “υπάρχουν τυφλά άτομα από την περιοχή που μετά το πέρας της υποχρεωτικής τους εκπαίδευσης ακολουθούν πανεπιστημιακή μόρφωση και βγαίνουν άριστοι επιστήμονες και περιμένουν με τα πτυχία τους στα χέρια για να βρουν δουλεία. Το θέμα βέβαια είναι ότι δεν επιδοτείται το άτομο για να μπορέσει, με τη βοήθεια και της οικογένειας του, να να δραστηριοποιηθεί στον ιδιωτικό τομέα για να μην είναι σε πλήρη εξάρτηση από το δημόσιο”.

Τα παραπάνω ωθούν όλο και περισσότερα τυφλά άτομα στο να περιθωριοποιούνται, να μένουν στο σπίτι τους και να αποκόβονται από το κοινωνικό σύνολο. “Υπάρχουν ένα παιδιά από την περιοχή μας που έχουν τελειώσει ΤΕΙ φυσιοθεραπείας με άριστες γνώσεις, έχουν γνώσεις υπολογιστών και έχουν πολλές δεξιότητες μένουν όμως στα σπίτια τους, χωρίς δουλεία και στο περιθώριο” επισημαίνει η πρόεδρος της Ένωσης Τυφλών Θράκης, εξηγώντας πως την κατάσταση έχει επιδεινώσει και η μείωση των προνοιακών επιδομάτων.

Το απόλυτο αλαλούμ στην Ξάνθη!
Μια τελείως αφιλόξενη πόλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες παρουσιάζεται η Ξάνθη, κάτι που έχει επισημανθεί επανειλημμένως και στο παρελθόν, με τις διαθέσιμες υποδομές να μην επαρκούν ενώ και οι υπάρχουσες καταπατούνται από την έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας.

“Τα 7 χρόνια που είμαι εγώ πρόεδρος το θέμα με το οποίο ασχολούμαι κάθε μέρα δεν είναι άλλο από την προσβασιμότητα. Έχουμε εκφράσει εντόνως την διαμαρτυρία μας στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αλλά και στον ίδιο τον Δήμαρχο. Μπορεί να είμαστε η πρώτη πόλη σε όλη την Ελλάδα που παίρνει τα προνοιακά επιδόματα όμως στην Ξάνθη επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Κάποια έργα υποδομής έχουν γίνει, όμως δεν υπάρχει σεβασμός από κανέναν, ούτε από τους φορείς ούτε από την ίδια την κοινωνία” τονίζει με πικρία η κα Αλατά, για να προσθέσει πως “δεν νοείται κίτρινη λωρίδα όδευσης που γίνεται για τυφλά άτομα και να υπάρχει επάνω της εμπόδιο. Είμαστε η μόνη πόλη της Θράκης που βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Επειδή έχω επαφή και με την Κομοτηνή αλλά και την Αλεξανδρούπολη εκεί τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα για τη μετακίνηση των ατόμων, υπάρχει και ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες που εδώ φυσικά δεν υπάρχει και είναι ένα μεγάλο πρόβλημα”.

Η ίδια μάλιστα, φανερά εκνευρισμένη, επισημαίνει πως “δεν νοείται η πλατεία μας να είναι αυτό το πράμα σήμερα. Καλύτερα να μην έβαζαν καν τις λωρίδες δεν μπορούν να προκαλούν έτσι τον κόσμο. Στον πεζόδρομο της Δαγκλή υπάρχουν μέχρι και μόνιμες κατασκευές πάνω στις διαβάσεις των τυφλών. Πολλές φορές άκουσα και την άποψη πως οι τυφλοί πρέπει να μένουν στο σπίτι τους. Σε ποια εποχή είμαστε; μόνο στη δική μας πόλη φοβούνται να βγουν έξω, σπάνια κυκλοφορούν έξω άτομα με αναπηρία στην πόλη”.
thrakitoday.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση