GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποια βιταμίνη μας βοηθά να χάσουμε βάρος;

Όλοι γνωρίζουμε το καλό που μας κάνει η βιταμίνη D η οποία προσλαμβάνεται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία, τα τρόφιμα και τα συμπλ...


Όλοι γνωρίζουμε το καλό που μας κάνει η βιταμίνη D η οποία προσλαμβάνεται κυρίως από την ηλιακή ακτινοβολία, τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής μετατρέπεται στο ανθρώπινο σώμα σε καλσιτριόλη, που αποτελεί και την ενεργή μορφή της βιταμίνης...


Ο βασικότερος ρόλος της βιταμίνης D είναι η προαγωγή της απορρόφησης του ασβεστίου και του φωσφόρου από τις τροφές στην εντερική οδό, συνεπώς παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία των οστών και στην πρόληψη εμφάνισης οστεοπενίας, οστεοπόρωσης και άλλων οστικών παθήσεων. Αυτό που δεν είναι γνωστό σε πολύ κόσμο, είναι το γεγονός ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει και στο αδυνάτισμα.

Πρόσφατη μεγάλη επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με τους επικεφαλής της Ορθοβιοτικής Ιατρικής, παρουσίασε μία ακόμα πιθανή ευεργετική επίδραση της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό που σχετίζεται με την απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την έρευνα τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό στην έναρξη μιας προσπάθειας απώλειας βάρους επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Από προγενέστερες έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η παχυσαρκία συσχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης D, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ποια είναι η αιτία και πιο το αποτέλεσμα.

Στην προκειμένη μελέτη μετρήθηκαν τα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα 38 υπέρβαρων ανδρών και γυναικών πριν οι συμμετέχοντες μπουν σε διαιτητικό πλάνο 11 εβδομάδων, κατά τη διάρκεια το οποίου προσλάμβαναν 750 θερμίδες λιγότερες από τις υπολογισμένες καθημερινές τους ανάγκες σε ενέργεια. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες είχαν επίπεδα βιταμίνης D χαμηλότερα από τα ιδανικά. Παρόλα αυτά φάνηκε ότι υπήρχε γραμμική συσχέτιση των επιπέδων βιταμίνης D πριν την έναρξη της διαδικασίας και της τελικής απώλειας βάρους.

Συγκεκριμένα, για κάθε αύξηση 1 ng/ml στα επίπεδα της αρχικής συγκέντρωσης 25-υδρόξυχοληκαλσιφερόλης (πρόδρομος ένωση της βιταμίνης D) στο αίμα οι συμμετέχοντες έχαναν 0,196 κιλά παραπάνω. Ενώ για κάθε αύξηση 1 ng/ml στη συγκέντρωση της ενεργούς βιταμίνης D (1,25 διυδρόξυχοληκαλσιφερόλη) στο αίμα οι συμμετέχοντες έχαναν 0,107 κιλά παραπάνω.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με υψηλότερη αρχική πρόδρομη ή ενεργή μορφή βιταμίνης D, έχαναν περισσότερο υποδόριο λίπος. Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι πιθανώς θα ήταν χρήσιμη η χορήγηση βιταμίνης D παράλληλα με ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, ωστόσο πρέπει να πραγματοποιηθούν και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο παραπάνω ισχυρισμός και για να διευκρινιστεί ο ακριβής μηχανισμός συσχέτισης των επιπέδων βιταμίνης D και της απώλειας βάρους.

Συμπερασματικά λοιπόν, εάν θέλετε να χάσετε κιλά και η έκθεση σας στον ήλιο είναι πολύ μειωμένη, πιθανώς ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D να βοηθούσε στην προσπάθεια απώλειας βάρους.


onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση