GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατηγορηματική διάψευση των Ρώσων για τελεσίγραφο επίθεσης

Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει επιδώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικ...


Σε κατηγορηματική διάψευση των πληροφοριών που ήθελαν το ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει επιδώσει τελεσίγραφο στις ουκρανικές μονάδες στην Κριμαία, ζητώντας την παράδοσή τους έως τις 5:00 τα ξημερώματα της Τρίτης, προέβησαν το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ο ίδιος ο Στόλος.
Οι εξελίξεις και το παιχνίδι του διπλωματικού πυρετού στα ύψη. Μετά την πληροφορία που διέρρευσε από το πρακτορείο interfax ότι ο Ρωσικός στόλος απηύθυνε τελεσίγραφο προς τις δυνάμεις της Ουκρανίας, τώρα με νέα δήλωση εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαψεύδονται κατηγορηματικά αυτές οι πληροφορίες.
Για «απόλυτες ανοησίες» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΕΘΑ, μιλώντας στο ρωσικό μέσο Vedomosti.
«Συνηθίζουμε τα καθημερινά δημοσιεύματα που μας κατηγορούν ότι ετοιμαζόμαστε για στρατιωτική δράση εναντίον των ουκρανών συναδέλφων μας. Δε θα μας σπρώξουν προς την ολομέτωπη σύγκρουση», δήλωσε στο πρακτορείο Interfax εκπρόσωπος του στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Την ίδια στιγμή, ουκρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρεσβευτής του Κιέβου στην Ε.Ε., προειδοποιούν πως η Ρωσία είναι έτοιμη να ενορχηστρώσει προβοκάτσια στην Κριμαία προκειμένου να αποκτήσει την αφορμή που θα της επιτρέψει να επισημοποιήσει την de facto κατάληψη της χερσονήσου.
Μετά την δημοσιοποίηση της είδησης περι ύπαρξης τελεσιγράφου υπήρξε και αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, έκρινε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Χάκι σε δημοσιογράφους.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενέκρινε σχέδιο κατασκευής γέφυρας που θα συνδέει απευθείας την ηπειρωτική Ρωσία (περιοχή Κρασνοντάρ) με την Κριμαία. Το εν λόγω έργο βρισκόταν υπό εξέταση επί 10 χρόνια.
Οι συνοριακές Αρχές της Ουκρανίας έχουν καταγγείλει πως κατά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μία συνεχής εισροή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, ενώ παράλληλα τεθωρακισμένες δυνάμεις συγκεντρώνονται κοντά στα στενά που χωρίζουν τη χερσόνησο από τη Ρωσία.
Στρατιώτες χωρίς διακριτικά, κατά πάσα πιθανότητα Ρώσοι, έχουν περικυκλώσει ή αποκλείσει πολλά ουκρανικά στρατόπεδα στην Κριμαία. Σε ορισμένες μονάδες οι Ουκρανοί έχουν παραδώσει τα όπλα τους, ενώ σε άλλες έχουν απορρίψει τις ρωσικές εκκλήσεις για παράδοση.
Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αποβάσεις του ρωσικού στρατού σε στρατηγικά σημεία της χερσονήσου. Η Ουκρανική βάση της ακτοφυλακής πολιορκείται από τους Ρώσους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αυτομόλησαν 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες και ενσωματώθηκαν στο ρωσικό στρατό.
Τί έλεγε νωρίτερα το Interfax για το τελεσίγραφο
Το τελεσίγραφο, αναφέρει το Interfax, εκδόθηκε από τον Αλεξάντερ Βίτκο τον διοικητή του στόλου. “Αν δεν παραδοθούν πριν τις 05:00 αύριο, θα ξεκινήσει μια πραγματική επίθεση εναντίον των μονάδων και των μεραρχιών των ενόπλων δυνάμεων σε ολόκληρη την Κριμαία”, δήλωσε η πηγή αυτή του υπουργείου Άμυνας.
Το ουκρανικό υπουργείο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις πληροφορίες αυτές, ενώ δεν έχει υπάρξει σχόλιο προς το παρόν από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας ο οποίος ελλιμενίζεται στην Κριμαία.
Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών δέκα ρωσικά πολεμικά ελικόπτερα και οκτώ μεταγωγικά αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί στην Κριμαία, χωρίς να έχουν ενημερωθεί σχετικά οι ουκρανικές αρχές, σε παραβίαση των συμφωνιών μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το καθεστώς του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που προβλέπουν ότι το Κίεβο θα πρέπει να ενημερώνεται 72 ώρες πριν οποιαδήποτε μετακίνηση στρατευμάτων.
Ήδη από την 1η Μαρτίου τέσσερα ρωσικά πολεμικά πλοία του Στόλου της Βαλτικής έχουν επίσης αφιχθεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, σύμφωνα με τους ουκρανούς συνοριοφύλακες.
Παράλληλα, 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες αυτομόλησαν και ενσωματώθηκαν στο ρωσικό στρατό, ενώ ήδη οκτώ πόλεις έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποσχιστούν και να ενταχθούν στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει δώσει εντολή να χτιστεί άμεσα μια γέφυρα που θα ενώνει τα στενά μεταξύ Κριμαίας – Ρωσίας, ώστε να υπάρξει και “γεωγραφική” σύνδεση μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση