GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο γαλλικός Τύπος για την ήττα Ολάντ

Την επομένη της βαριάς ήττας των Γάλλων σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται πιέσεις, ακόμη και από...


Την επομένη της βαριάς ήττας των Γάλλων σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές, ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται πιέσεις, ακόμη και από την παράταξή του, να αλλάξει κυβέρνηση και πολιτική και ο σοσιαλιστής γερουσιαστής και στενός σύμμαχος του Ολάντ Φρανσουά Ρεμπσαμέν δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς πως ο πρόεδρος θα απευθυνθεί σήμερα στους Γάλλους από την τηλεόραση.
Ο Ρεμπσαμέν πρόσθεσε πως ο Ολάντ μπορεί να αναφερθεί στην ομιλία του στο μέλλον του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό και σ” έναν ευρύτερο ανασχηματισμό της κυβένησης.
"Ο πρόεδρος είναι γυμνός" ήταν σήμερα το πρωί ο τίτλος της (αριστερής) "Λιμπερασιόν", η οποία υπογραμμίζει πως ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος απεχθάνεται να ενεργεί υπό πίεση, δεν θα μπορέσει "να ξεφύγει" και "θα πρέπει να αποκαλύψει τις προθέσεις του πολύ γρήγορα".
"Ήττα", "χαστούκι", "τιμωρία", "κλωτσιά στον πισινό", "ξυλοδαρμός", "αποκήρυξη"… Οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Τύπος δείχνουν την έκταση της καταστροφής που υπέστη ο αρχηγός του κράτους, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές ήταν η πρώτη εκλογική δοκιμασία μετά την άνοδό του στην εξουσία, τον Μάιο του 2012.
Το στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, χάνοντας τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια, άφησε στη δεξιά τη θέση του ως πρώτης τοπικής δύναμης την οποία είχε κατακτήσει στις δημοτικές εκλογές του 2008, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η άκρα Δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κερδίζει από την πλευρά της 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει "ένα νέο σταθμό" στην ιστορία του κόμματός της.
Η αλλαγή του πρωθυπουργού, για την οποία γίνεται λόγος εδώ και εβδομάδες και την οποία ζητούσαν χθες το βράδυ τόσο η δεξιά όσο και ένα μέρος της αριστεράς, μοιάζει αναπόφευκτη περισσότερο παρά ποτέ.
Σύμφωνα με πολλούς αρθρογράφους, η αποτυχία αυτή θα σφραγίσει την τύχη του πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, ο οποίος διευθύνει τη γαλλική πολιτική εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.
"Η διατήρησή του, έπειτα απ” αυτό το χαστούκι, θα φαινόταν ως κώφωση στο μήνυμα των ψηφοφόρων", εκτιμά ο Ζαν-Μαρσέλ Μπουγκερό στην εφημερίδα "la Republique des Pyrenees".
Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για την εφημερίδα Le Parisien, σχεδόν τα τρία τέταρτα (74%) των Γάλλων δεν επιθυμούν να παραμείνει πρωθυπουργός ο Ερό.
Το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ άφησε σαφώς να εννοηθεί χθες, Κυριακή, το βράδυ πως ο πρόεδρος πήρε το μήνυμα: "Είναι μια ήττα, δεν θα διστάσουμε να το πούμε", σχολίασαν.
"Οι εκλογείς εξέφρασαν μια ζωηρή προσδοκία … και μερικές φορές θυμό", επισήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, ο οποίος θεωρείται φαβορί για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

"Πρόκειται πράγματι για μια τοπική και εθνική ήττα για την αριστερά και την κυβέρνηση", παραδέχθηκε χωρίς περιστροφές.
Σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να κάνει δεκτό στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) τον Μανουέλ Βαλς. Στη συνέχεια, στις 13:00 (14:00 ώρα Ελλάδας) θα γευματίσει με τον Ζαν-Μαρκ Ερό.
Ο πρόεδρος θα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη τους οικολόγους, που έχουν αυτήν τη στιγμή δύο υπουργούς στην κυβέρνηση και βγαίνουν ενισχυμένοι από τις δημοτικές εκλογές.
Ο υποψήφιός τους κέρδισε την πόλη της Γκρενόμπλ (ανατολική Γαλλία) από ένα σοσιαλιστή.
Ο Φρανσουά Ολάντ πληρώνει κυρίως πολύ ακριβά την αδυναμία του να αντιμετωπίσει την ανεργία, όπως είχε υποσχεθεί.
Οι άνεργοι έφθασαν τον Φεβρουάριο τον αριθμό ρεκόρ των 3,34 εκατομμυρίων. Σήμερα ανακοινώθηκε επίσης άλλη μια κακή είδηση.

Ενώ ο στόχος ήταν να μειωθεί το 2013 το δημόσιο έλλειμμα στο 4,1% τοιυ ΑΕΠ (έναντι 4,9% που ήταν το 2012), μειώθηκε μόνο στο 4,3%.
Στο πλαίσιο αυτό, "μια απλή αλλαγή θέσεων δεν πρόκειται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που από καιρό αργοσβήνει", γράφει ο αρθρογράφος της εφημερίδας "Presse Ocean" που κυκλοφορεί στη δυτική Γαλλία.
Οι βουλευτές της Αριστεράς του Σοσιαλιστικού Κόμματος πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα για να ζητήσουν "έναν αναπροσανατολισμό" της πολιτικής, ακόμη και να θίξουν το ζήτημα της εμπιστοσύνης στην επόμενη κυβέρνηση.
"Έπειτα απ” αυτή τη μείζονα πολιτική καταστροφή, η εμπιστοσύνη δεν είναι αυτόματη", προειδοποίησε ένας εξ αυτών, ο Κριστιάν Πολ.
Ωστόσο τίποτε μέχρι στιγμής δεν υποδηλώνει πως ο αρχηγός του κράτους έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αλλαγές ουσίας.
Μετά την ήττα στον πρώτο γύρο, το περιβάλλον του είχε κάνει γνωστό πως δεν πρόκειται να μετακινηθεί στο παραμικρό όσον αφορά τις δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις της πενταετίας του:
Το σύμφωνο ευθύνης με τις επιχειρήσεις, στο οποίο ο Φρανσουά Ολάντ υπολογίζει πολύ για να δοθεί ώθηση στην απασχόληση, και στην εξοικονόμηση 50 δισεκ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες έως το 2017.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση