GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Δύση προειδοποιεί τη Μόσχα να μην προσαρτήσει την Κριμαία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι αν κάνει κινήσεις για προσάρτηση της Κριμαίας, θα «κλείσει η πόρτα» της διπλωματίας, μεταδίδει το...


Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Ρωσία ότι αν κάνει κινήσεις για προσάρτηση της Κριμαίας, θα «κλείσει η πόρτα» της διπλωματίας, μεταδίδει το BBC.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζόν Κέρι είπε στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ότι η Κριμαία είναι μέρος της Ουκρανίας και η Μόσχα πρέπει να αποφύγει την στρατιωτική κλιμάκωση.
Εν τω μεταξύ, η κρίση αποτέλεσε το θέμα συζήτησης μεταξύ του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και έξι άλλων ηγετών.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν την ώρα που ομάδα διεθνών παρατηρητών δέχθηκε προειδοποιητικά πυρά με αποτέλεσμα να μην μπει τελικά στην Κριμαία. Ήταν η τρίτη φορά που ομάδα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη απέτυχε να εισέλθει στην Κριμαία, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο φιλορωσικών δυνάμεων.
Η Μόσχα σφίγγει τον στρατιωτικό κλοιό της στην χερσόνησο της Κριμαίας, και οι φιλορωσικές δυνάμεις έχουν αναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 16 Μαρτίου για την απόσχιση από την Ουκρανία και την προσάρτηση στη Ρωσία.
Πριν από λίγη ώρα μάλιστα, όπως μετέδωσε το Reuters, εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων στην Κριμαία δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ουκρανικό στρατόπεδο συνοριοφυλάκων, εγκλωβίζοντας περίπου 30 άτομα. Κατά τον εκπρόσωπο, η βάση Τσερνομορσκογιε στο δυτικό άκρο της χερσονήσου κατελήφθη αναίμακτα γύρω στις 6 το πρωί (τοπική ώρα).
Κατά τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον 11 στρατόπεδα συνοριοφυλάκων στην Κριμαία.
Όπως ανέφερε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, στην τηλεφωνική επικοινωνία Κέρι-Λαβρόφ, ο Κέρι «ξεκαθάρισε ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική κλιμάκωση και πρόκληση στην Κριμαία ή αλλού στην Ουκρανία, μαζί με κινήσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, θα κλείσουν το όποιο διαθέσιμο περιθώριο για διπλωματία, και απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση».
«Τεχνητή κρίση»

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιμένει ότι έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα ρωσικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των Ρώσων της Κριμαίας.
Νωρίτερα, ο κ. Λαβρόφ είχε δηλώσει πως η κρίση στην Ουκρανία «δημιουργήθηκε τεχνητά για ξεκάθαρα γεωπολιτικούς λόγους».
Επιβεβαίωσε πως η Ρωσία είχε επαφές με την μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας, ωστόσο, όπως δήλωσε, το Κίεβο είναι όμηρος της ακροδεξιάς.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Μόσχα το Σάββατο, είπε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο (με τη Δύση), με την αντίληψη ότι ο διάλογος θα πρέπει να είναι ειλικρινής και μεταξύ εταίρων, και χωρίς προσπάθειες να φανούμε ότι είμαστε συμμέτοχοι στη σύγκρουση. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτή την κρίση».
Καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση της κρίσης, ο αμερικανός πρόεδρος είχε ξεχωριστές επαφές το Σάββατο με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρένζι και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
«Οι ηγέτες επανέλαβαν τη σοβαρή ανησυχία τους αναφορικά με την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη Ρωσία και επαναβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.
Ο Ομπάμα είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Λετονό πρόεδρο Αντρις Μπερζινς, την Λιθουανή πρόεδρο Νταλια Γκριμπαουσκαϊτε και τον Εσθονό πρόεδρο Τοομας Χεντρικ Ιλβες.
Νωρίτερα, η γαλλική προεδρεία γνωστοποίησε πως ο Ολάντ και ο Ομπάμα συζήτησαν «νέα μέτρα» κατά της Ρωσίας εάν δεν ενεργήσει ώστε να αποκλιμακώσει την κρίση.

Επέμειναν στην «ανάγκη η Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει στείλει στην Κριμαία από τα τέλη Φεβρουαρίου και να κάνει το παν για να επιτρέψει την έλευση διεθνών παρατηρητών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση. Δεν ήταν ξεκάθαρο όμως το τι ακριβώς θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τα «νέα μέτρα».
Θετική εξέλιξη, πάντως, θεωρείται η συνομιλία που είχε το Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας με τον Ουκρανό πρέσβη στη Μόσχα. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έδωσε λεπτομέρειες, όμως ανέφερε πως οι συνομιλίες μεταξύ του υφυπουργού Γκριγκορι Καρασιν και του πρέσβη Βολοντιμιρ Γιελτσενκο έγιναν σε «ανοικτό κλίμα».
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση