GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέες αντιδράσεις για την καταστροφή των χημικών της Συρίας στην «κλειστή» Μεσόγειο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε Κρήτη και στις γειτονικές περιοχές της Μεσογείου για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων τ...


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σε Κρήτη και στις γειτονικές περιοχές της Μεσογείου για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στη «κλειστή» θάλασσα της... Μεσογείου, ενώ διευρύνεται ο συντονιστικός ρόλος της Περιφέρειας Κρήτης που από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε και ήρθε σε επαφή με αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μάλιστα η Περιφέρεια Κρήτης παράλληλα με το αίτημα αποτροπής της επιχείρησης καταστροφής κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση που συνεχώς γίνεται αποδεκτή για την σύσταση επιστημονικής επιτροπής από τις Μεσογειακές χώρες που θα παρακολουθήσει την διαδικασία υδρόλυσης των χημικών όπλων στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν αποφευχθεί τελικά. Ειδικότερα ο αριθμός των προτεινόμενων μελών στην επιστημονική επιτροπή διευρύνεται συνεχώς. Μάλιστα στην Ιταλία ο δήμαρχος Συρακουσών Τζιάν Κάρλο Καρότσο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για τις συνεχιζόμενες και εντεινόμενες αντιδράσεις της Μάλτας, των Περιφερειών Σικελίας και Κρήτης, ώστε να αποτραπεί η υδρόλυση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Ο κ. Καρότσο ζήτησε από τον Ιταλό Πρωθυπουργό σε περίπτωση που δεν αποτραπεί η καταστροφή των χημικών όπλων στη Μεσόγειο, να γίνει αποδεκτή η πρόταση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη να παρακολουθήσει την διαδικασία της υδρόλυσης ειδική επιστημονική επιτροπή από τις Μεσογειακές χώρες.

Για την ενιαία-οργανωμένη αντίδραση των Μεσογειακών Χωρών ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Καλογερής, έχει αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο του «Archimed» (Σύμφωνο Εδαφικής Συνεργασίας Μεσογειακών Χωρών) κ. Attaguile, με την οποία προτείνει να συσταθεί ενιαία επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από τους Ευριπίδη Στεφάνου Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης-Διευθυντή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών- και τον Ευάγγελο Γιδαράκο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων.

Οι Έλληνες επιστήμονες έχουν προταθεί και από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη με επιστολή στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο δήμαρχος Συρακουσών, ενημερωμένος από τον Πρόεδρο του «Archimed», πρότεινε στον Ιταλό Πρωθυπουργό να συμπεριληφθούν επίσης για την στελέχωση της ενιαίας επιστημονικής επιτροπής ο κ. Sporieri διευθυντής του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Ιδρύματος της Ιταλίας CNR, καθώς επίσης και ο εκπρόσωπος-επιστήμονας του ISPRA (Ευρωπαϊκή Οργάνωση για την Περιβαλλοντική Προστασία και Έρευνα). Ο Ιταλός Δήμαρχος συμφωνώντας με τον Περιφερειάρχη Κρήτης, επανέλαβε την ανάγκη για συντονισμένες και όχι αποσπασματικές Ευρωπαϊκές αντιδράσεις καλώντας σε αφύπνιση όλες της Μεσογειακές χώρες για την αποτροπή της καταστροφής των χημικών όπλων στην «ανοιχτή» θάλασσα της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση