GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατασχέσεις και έρευνες σε όλη την Ευρώπη για την εγκληματική οργάνωση της Κρήτης

Ήταν μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση με δράση από το 2006. Απάτες σε βάρος του δημοσίου και σε βάρος ιδιωτών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματ...

Ήταν μία πολυμελή εγκληματική οργάνωση με δράση από το 2006. Απάτες σε βάρος του δημοσίου και σε βάρος ιδιωτών, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
τοκογλυφία και εκβιασμοί ήταν η βασική δουλειά των μελών της οργάνωσης που μόνο στόχο τους είχαν το κέρδος και την καλή ζωή! Για να τα έχουν όμως αυτά είχαν στήσει μία οργάνωση με σαφέστατη δομή και δράση, με ρόλους διακριτούς και ιεραρχία προκειμένου ο καθένας να ξέρει τη δουλειά του. Έτσι – σύμφωνα με τα στοιχεία που κατάφερε να συγκεντρώσει μετά από 8μηνη παρακολούθηση και καταγραφή πληροφοριών - η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, έχοντας στο πλευρό τους την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηρακλείου κατάφεραν να εξαρθρώσουν τη μεγαλύτερη ίσως εγκληματική οργάνωση στην Ελλάδα που κατάφερε να ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο με 3.148.000 ευρώ – τόσα είναι τα ληξιπρόθεσμα βεβαιωμένα χρέη ενώ κανείς δεν ξέρει τι άλλο μπορεί να προκύψει παρακάτω- ενώ χρέωσαν τους ιδιώτες επιχειρηματίες με 14.000.000 ευρώ και οι ίδιοι έβαλαν στην τσέπη καθαρά 3.600.000 ευρώ χωρίς να συνυπολογιστούν 5 πολυτελή αυτοκίνητα που βρέθηκαν στην κατοχή τους, επιταγές των 2.300.000 ευρώ, ένα πολυτελέστατο σκάφος, 1.100.000 σε συναλλαγματικές, ένα πιστόλι, υπολογιστές και 50.500 ευρώ σε ρευστό. Επίσης είχαν δύο οικοδομές, μία βίλα και ένα ακίνητο στα μπετά. Ζούσαν πολυτελώς και επικίνδυνα ...
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες για όλα αυτά σήμερα όπως και όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία δόθηκε εντολή κατάσχεσης!
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης
Οι αδίστακτοι της οργάνωσης φρόντιζαν να εντοπίζουν επιχειρηματίες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ανθρώπους στο χείλος της καταστροφής. Τους προσέγγιζαν και άρχιζαν την προσπάθεια να τους πείσουν ότι θα τους ... σώσουν! Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν προανακριτικά, εξαγόραζαν ένα μέρος της επιχείρησης ή και συνεκμεταλλευόταν την εταιρία. Όριζαν όμως ένα άτομο να την εκπροσωπεί και να εμφανίζεται παντού. Το άτομο αυτό αναλάμβανε όλες τις υποχρεώσεις της εταιρίας και μαζί τα χρέη της ενώ η εγκληματική οργάνωση ήταν μόνο επί των ... εισπράξεων. Έκοβαν ακάλυπτες επιταγές στο όνομα του ανθρώπου (του είχαν πάρει όλα τα φορολογικά στοιχεία) που εμφανιζόταν ότι εκπροσωπούσε την εταιρία και όταν ερχόταν η ώρα της ... κρίσης, οι ανυποψίαστοι αχυράνθρωποι ήταν εκείνοι που πλήρωναν τη νύφη!
Αυτός ήταν ο ένας τρόπος δράσης. Υπήρχε όμως και άλλος. Υπήρχε η εικονική αναδοχή χρέους, δηλαδή εμφανιζόταν ένα από τα μέλη της οργάνωσης έτοιμο να αναλάβει τα χρέη μίας εταιρίας που πήγαινε πρόσω ολοταχώς για πτώχευση. Έδινε λοιπόν μεταχρονολογημένες ακάλυπτες επιταγές εκδιδόμενες από άλλη δική τους εταιρεία. Αυτό όμως δεν το ήξερε το θύμα. Έτσι εκείνοι είχαν μερίδιο στα κέρδη αλλά τελικά καμία ευθύνη στα χρέη.
Ένας τρίτος τρόπος δράσης ήταν το ξέπλυμα χρήματος μέσω τραπεζών. Οι κύριοι έσπαγαν στις τράπεζες επιταγές των 10.000 και των 5.000 ευρώ. Φρόντιζαν πάντα τα ποσά να είναι κάτω των 15.000 ευρώ – για να μη χρειάζεται να εξηγήσουν στην τράπεζα την πηγή προέλευσης των χρημάτων- και στη συνέχεια τα ποσά τα έβαζαν σε λογαριασμούς συγγενικών τους προσώπων που είχαν εμπιστοσύνη ή ακόμα και σε τραπεζικές επιταγές αλλά και σε χρηματοκιβώτια.


Άνθρωποι πίσω από τα κάγκελα και μέσα σε τουαλέτες
Με δεδομένη όλη την παραπάνω δραστηριότητα υπήρχε άνθρωπος που δικάστηκε σε 37 χρόνια φυλακής για χρέη αφού κατάφεραν να του αποσπάσουν με εκβιασμούς και πιέσεις ταυτότητα και ΑΦΜ και να στήσουν εν αγνοία του ακόμα και εταιρία εισαγωγής αυτοκινήτων. Όταν το ανακάλυψε ήταν αργά. Το είχε ανακαλύψει πρώτα η δικαιοσύνη και εκείνος κατέληξε πίσω από τα κάγκελα με ποινή 37 ετών!
Κατάφεραν να ρίξουν έξω ακόμα και αεροπορική εταιρία με πτήσεις τσάρτερ ενώ η λίστα με τις εταιρίες τους φτάνει τις 12, όλες από το ναυτιλιακό και τον τουριστικό κλάδο, λένε οι πληροφορίες. Έβρισκαν ανθρώπους ακόμα και στα συσσίτια, τους έπαιρναν και τους έκαναν ...διευθυντές προκειμένου να ανοίξουν στο όνομα τους εταιρία και να εκμεταλλευτούν εκείνοι τα κέρδη και να επωμιστούν οι άτυχοι τα χρέη. Τώρα τελευταία μάλιστα προσπαθούσαν να επεκτείνουν τις μπίζνες τους και στο εξωτερικό. Είχαν αναπτύξει διασυνδέσεις με το Βέλγιο ενώ προσπαθούσαν να ανοίξουν δουλειές και με τη Βουλγαρία. Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι είχαν βρει και το ...θύμα που θα το έστελναν να ανοίξει εταιρία αλλά η ΕΛΑΣ φαίνεται ότι το γλύτωσε από περιπέτειες!
Όσο για τους εκβιασμούς, υπήρχαν διάφοροι τρόποι πίεσης... από το ξύλο και τον εκφοβισμό μέχρι το κλείδωμα στις τουαλέτες, τα ναρκωτικά και πολλές άλλες διαδικασίες λένε οι πληροφορίες ...Όλα αυτά υπάρχουν καταγεγραμμένα, όχι μόνο από τους περιβόητους κοριούς της ΕΥΠ , αλλά και από καταθέσεις ανθρώπων που βρέθηκαν στα νύχια των αδίστακτων.
Ο ρόλος του καθενός
Το γενικό πρόσταγμα στην εγκληματική οργάνωση το είχε ο 44χρονος με καταγωγή από τη Μεσαρά που ενώ φαινόταν ανεπάγγελτος είχε φροντίσει όλες τις δραστηριότητες να τις κάνει η γυναίκα του που είχε αναλάβει και τη διακίνηση των χρημάτων.
Ο Λασιθιώτης στην καταγωγή είχε αναλάβει τις τράπεζες και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ και αποσπασμένος από βουλευτή της Βόρειας Ελλάδας σε πολιτικό γραφείο του νησιού είχε τις ... δημόσιες σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης. Περιφερόταν από γραφείο σε τράπεζες και είχε ... πρόσωπο. Ήταν ο εγγυητής ότι όλα θα πήγαιναν καλά, η απόδειξη ότι υπήρχαν οι ... πλάτες. Επίσης ήταν ο συνεκμεταλλευτής μίας τουριστικής μονάδας μαζί με τον 44χρονο εγκέφαλο της υπόθεσης.
Ο δικηγόρος ήταν ο άνθρωπος που νομιμοποιούσε όλες τις διαδικασίες, έφτιαχνε όλα τα τοκογλυφικά συμφωνητικά και διεκπεραίωνε καταφανώς παράνομες εντολές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ. Τέλος, ο γεωπόνος της υπόθεσης ήταν αυτός που έβρισκε τους εξαθλιωμένους επιχειρηματίες και τους έριχνε στα δίχτυα της εγκληματικής οργάνωσης.
Ωστόσο η αστυνομία αναζητά και δύο ακόμα αδέρφια από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αρχανών – Αστερουσίων Τα δύο αδέρφια πήγαν στο Βέλγιο και εκεί οργάνωσαν τουριστικά γραφεία, έφτιαξαν εταιρίας κατά τον προσφιλή τους τρόπο και προχώρησαν στη μέθοδο της αναδοχής χρέους εξαπατώντας Έλληνες ξενοδόχους. Η όλη απάτη εκτείνετε σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Βέλγιο ενώ ετοιμαζόταν να ανοίξει τα φτερά της και για Βουλγαρία... Όσο για τα κέρδη, μέχρι τώρα δεν έχει προκύψει πως γινόταν η μοιρασιά των κερδών ενώ το μόνο σίγουρο είναι ότι το γενικό κουμάντο το έκανε ο 44χρονος ανεπάγγελτος !
Το αποδεικτικό υλικό που έχει στα χέρια της η ΕΛΑΣ σε συνδυασμό με τις έρευνες, τις ειδικές ανακριτικές πράξεις και όλες τις απαιτούμενες κινήσεις δίνουν το φάσμα μίας υπόθεσης που παρόμοια δεν έχει ξανασημειωθεί στην Κρήτη ενώ οι πληροφορίες θέλουν να είναι η πρώτη από μία σειρά υποθέσεων που επεξεργάζεται η Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ... Σε μία εποχή που όλα θέλουν εξειδίκευση η ΕΛΑΣ στο νησί έβαλε το οικονομικό έγκλημα στη δυσκολότερη μορφή του στο μικροσκόπιο ...
Αυτή την ώρα η εγκληματική οργάνωση βρίσκεται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου προκειμένου να ασκηθούν οι ποινικές διώξεις στους εμπλεκόμενους ...

Μ.Παραβολιδάκης : Η ΕΛΑΣ υπηρετεί τον πολίτη
Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Μανόλης Παραβολιδάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε τη μεθοδικότητα, το ήθος, τη συνέπεια, το κουράγιο, την ικανότητα των στελεχών της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος που έφεραν αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα. «Η ΕΛΑΣ υπηρετεί τον πολίτη και στηρίζει την ποιότητα της ζωής του» κατέληξε ο Στρατηγός Κρήτης που αναφέρθηκε στις σύγχρονες μορφές εγκληματικότητας και στην αναγκαιότητα ίδρυσης της Ομάδας, μία αναγκαιότητα που πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε.

Μ.Καραμαλάκης : Τεράστια δικογραφία
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Μιχάλης Καραμαλάκης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η Ομάδα αυτή κατάφερε μέσα σε 8 μήνες από την ίδρυση της να εξιχνιάσει «μία υπόθεση με 18 άτομα στη δικογραφία εκ των οποίων τα 8 είναι βασικά μέλη της οργάνωσης που εκβίαζαν και εξαπατούσαν εταιρίες τουριστικού ενδιαφέροντος όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό».

Γ. Σκανδαλάκης : Είχαν βγει εκτός συνόρων
Ο Υπεύθυνος για την Ανατολική Κρήτη, ταξίαρχος Γιώργος Σκανδαλάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «στην εγκληματική αυτή οργάνωση εκτός από τους 8 βασικούς, υπήρχαν και επικουρικοί, υπήρχαν συνεργοί που εντοπίστηκαν και γίνονται οι προσαγωγές τους προκειμένου να διαφωτίσουν τις αρχές για τις διαδικασίες που ακολουθούνταν σε κάθε περίπτωση. Διαπιστώσαμε δράσεις που δεν μπορούμε εμείς να επέμβουμε, έχουμε όμως τη δυνατότητα να συμπληρώσουμε με στοιχεία φακέλους της Interpol μια και η δράση τους δεν περιοριζόταν στα Ελληνικά σύνορα αλλά έφτανε μέχρι της Βρυξέλλες ενώ ήθελαν να βάλουν στο παιγνίδι και τη Βαλκανική... ».
http://irakliolive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση