GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στην Γόρτυνα της Κρήτης η παρουσίαση του πρώτου εθνικού σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην Γόρτυνα της Κρήτης, εκεί που αποκαλύφθηκε ο πρώτος Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο επί ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού ε...


Στην Γόρτυνα της Κρήτης, εκεί που αποκαλύφθηκε ο πρώτος Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όχι μόνο επί ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού εδάφους, πριν 2.500 χρόνια, ο Γεώργιος Σούρλας θα παρουσιάσει το πρώτο ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπόνησε η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο κ. Σούρλας σε ειδική εκδήλωση το πρωί στην Περιφέρεια Κρήτης παρέδωσε συμβολικά το πρώτο έντυπο του Σχεδίου στον Αντιπεριφερειάχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη αλλά και στον δήμαρχο Γόρτυνας Νίκο Σχοιναράκη, παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης Γιώργου Πιτσούλη και του Περιφερειακού Συμβούλου Δημήτρη Γιαννουλάκη. Ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφερόμενος στο περιεχόμενο και τις επιδιώξεις του σχεδίου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Στην χώρα μας που γεννήθηκε η Δημοκρατία και που βρέθηκαν χαραγμένοι, πάνω σε πέτρινες στήλες κανόνες δικαίου, προβάλλει αυξημένη η υποχρέωση για εξασφάλιση προϋποθέσεων και συνθηκών για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση και την οικονομική κατάσταση.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία και την σημασία όλων των ατομικών, πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων που με σαφήνεια περιγράφονται στο Σχέδιο, οι εξελίξεις επιβάλλουν να υπάρξουν προτεραιότητες. Προέχει η αντιμετώπιση ζητημάτων επιβίωσης πολιτών και ρατσιστικών φαινομένων, που προσβάλλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και εκθέτουν τη χώρα μας.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να συζητάμε για ανθρώπινα δικαιώματα, για κοινωνική δικαιοσύνη, όταν υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι. Όταν υπάρχουν συνάνθρωποί μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, δεν έχουν ένα κρεβάτι να κοιμηθούν και ένα πιάτο φαγητό. Όταν υπάρχουν προκλητικές ανισότητες.

Πρωταρχικό δικαίωμα αλλά και υποχρέωση είναι η αντιμετώπιση του ρατσισμού όχι μόνο των φυλετικών διακρίσεων αλλά και πάσης φύσεως ρατσιστικής αντίληψης που προσβάλλουν, ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που θέτει στόχους, προτεραιότητες και χρονοδιάγραμμα, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια χρονική περίοδο κρίσης όχι μόνο οικονομικής αλλά βαθιά κοινωνικής. Η εφαρμογή μπορεί να αποτρέψει απρόβλεπτες εξελίξεις».

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα στις 5 ξεκινούν οι εργασίες του διεθνούς διήμερου συνεδρίου με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΟΥ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ», στην αίθουσα «Καστελάκη» στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, και συνεχίζονται αύριο Κυριακή στις 10 το πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γόρτυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση