GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πανό που ενώνει Πόντιους και Αρκάδες

Ένα διαφορετικό πανό από τα συνηθισμένα που στολίζουν τις κερκίδες του "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" και...

Ένα διαφορετικό πανό από τα συνηθισμένα που στολίζουν τις κερκίδες του "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" και...
αναφέρονται στις γύρω περιοχές της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον με την αναφορά του.
Το πανό αναγράφει "Αρχαία Τραπεζούντα Αρκαδίας-Γενέτειρα των Ποντίων-Αρκάδες Εσμέν". Με αυτό τον τρόπο ο κάτοχός του, που δεν χάνει αγώνα του Αστέρα, προσπαθεί να διδάξει ιστορία, με στόχο να πείσει τους Πόντιους ανά τον κόσμο να στηρίξουν τους Κιτρινομπλέ!

Ο Πόντος με την Αρκαδία έχουν στενότατους δεσμούς και αξίζει να σημειωθεί η παρακάτω αναφορά που δείχνει και το γιατί δημιουργήθηκε αυτό το πανό.

Η Τραπεζούντα ( Τραπεζοῦντα ) ήταν αρχαία πόλη της Αρκαδίας. Βρισκόταν στην αριστερή όχθη του Αλφειού και ανήκε στην Παρρασσία χώρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία το όνομα της το πήρε απο τον Τραπεζούς έναν από τους 50 γιους του Λυκάονα, σύμφωνα με τον Απολλόδωρο κάποτε ο Δίας ντύθηκε με φτωχικά ρούχα και επισκέφτηκε το παλάτι του Λυκάονα ,

εκεί του παρέθεσαν γεύμα έχοντας ανακατέψει το κρέας των ζώων με ενός παιδιού που είχαν θυσιάσει, ο Δίας αηδιασμένος ανέτρεψε το τραπέζι και σκότωσε με κεραυνούς τον Λυκάονα και τους γιους του, από την οργή του θεού επέζησε μόνο ο Νύκτιμος γιατί η Γαία του έπιασε το χέρι , και από τότε η περιοχή ονομάστηκε Τραπεζούντα από την ανατροπή του τραπεζιού.

Όταν ο Επαμεινώνδας από την Θήβα ίδρυσε την Μεγαλόπολη και την εποίκισε με κατοίκους άλλων Αρκαδικών πόλεων οι Τραπεζούντιοι αρνήθηκαν να πάνε, και αναγκάστηκαν όσοι επέζησαν από τον θυμό των Αρκάδων να μεταναστεύσουν με πλοία στην Τραπεζούντα του Πόντου η οποία είχε το ίδιο όνομα με την πόλη τους και είχε ιδρυθεί από Μιλήσιους. Την εποχή που πέρασε ο Παυσανίας ήταν ήδη εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη.

Η θέση της αρχαίας πόλης έχει βρεθεί και ανασκάπτεται ανάμεσα στα χωριά Κυπαρρίσια και Μαυριά. Μέχρι στιγμής έχει ανασκαφεί το αρχαίο τείχος της πόλης.

1 σχόλιο

  1. Γελάει ο κόσμος με τα στημένα γκάλοπ των διαπλεκομένων, τα στημένα υβριδικά ποταμίσια κόμματα του παλαιοκομματικού συστήματος, με τους διπλούς- τριπλούς υποψηφίους ( έναν επίσημο, ένα ψευτοανεξάρτητο )των κομμάτων της συμφοράς ΝΔ-ΕΛΙΑΠΑΣΟΚ, τη προσπάθεια να φεσώσουν στους Έλληνες ξανά δημάρχους, περιφερειάρχες και ευρωβουλευτές ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ του σάπιου κατεστημένου και των πολιτικών τζακιών που μας χρεοκόπησαν.

    Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. ΜΑΥΡΟ στη κάλπη, σε κάθε κάλπη, στη ΝΔ, ΕΛΙΑ-ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ,ΛΑΟΣ και ΠΟΤΑΜΙ ( διαπλεκόμενο ). Μόνο έτσι θα λυτρωθούμε τον Μάιο. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία να γκρεμίσουμε τα σάπια πολιτικά τζάκια και τους παρατρεχάμενους και τα κομματόσκυλα. Καμία ψήφος σε υποψηφίους που προέρχονται από ΝΔ, ΕΛΙΑΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ και ποτάμι... Θα σας πάρει το λαϊκό ποτάμι οργής, καρεκλοκένταυροι της εξουσίας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση