GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιστορική στιγμή το δημοψήφισμα, λέει ο πρωθυπουργός της Κριμαίας

"Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιό...


"Ιστορική στιγμή" χαρακτήρισε το δημοψήφισμα που διεξάγεται σήμερα στην Κριμαία ο πρωθυπουργός της χερσονήσου Σεργκέι Αξιόνοφ, αφού ψήφισε σε ένα εκλογικό τμήμα της πρωτεύουσας Συμφερόπολης.

"Είναι μια ιστορική στιγμή, όλοι θα χαρούν. Ξεκινά μια νέα εποχή", τόνισε ο Αξιόνοφ ενώ την ίδια ώρα οι φρουροί απομάκρυναν έναν άνδρα που κουνούσε μια ουκρανική σημαία. "Απόψε το βράδυ θα γιορτάσουμε", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός που εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του "ναι" στην ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας και την ένταξή της στη Ρωσία.

Μόλις άνοιξαν οι κάλπες, νωρίς το πρωί, πολλοί ηλικιωμένοι έσπευσαν να ψηφίσουν. "Όλα θα είναι πιο εύκολα. Είμαι υπέρ της Ρωσίας" είπε η μια 77χρονη γυναίκα, η Ραΐσα.

Στη Σεβαστούπολη, το λιμάνι όπου εδρεύει ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, μια άλλη γυναίκα, η Αλεφτίνα Κλίμοβα που όπως είπε έχει γεννηθεί στη Ρωσία, είχε τόση αγωνία για το δημοψήφισμα που δεν μπορούσε να κοιμηθεί "Περίμενα ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, όλοι τους, θα ήταν κατά. Αμφέβαλα για τον Πούτιν, όμως εκείνος αντιστάθηκε. Δεν κοιμήθηκα τη νύχτα, περίμενα αυτή τη στιγμή και όλα πάνε κατ' ευχήν", πρόσθεσε.

Στο Μπαχτσισαράι, την κυριότερη πόλη της μουσουλμανικής, ταταρικής μειονότητας της Κριμαίας, οι ηγέτες της οποίας έχουν καλέσει τους Τατάρους να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, οι δημοσιογράφοι ανέφεραν ότι μόνο οι Ουκρανοί ρωσικής καταγωγής προσέρχονταν στις κάλπες.
"Περιμέναμε αυτήν τη στιγμή εδώ και χρόνια", είπε ένας 70χρονος, ο Ιβάν Κονσταντίνοβιτς, κάνοντας το σήμα της νίκης. "Όλοι θα ψηφίσουν υπερ της Ρωσίας", διαβεβαίωσε.

Στη χερσόνησο, που κατοικείται κυρίως από ρωσόφωνους και η οποία προσαρτήθηκε το 1954 σε μια Ουκρανία που σε πολλούς φαινόταν ανέκαθεν απόμακρη, η μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται πως θα ταχθεί υπέρ της επίσημης ένωσης με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Όχι μόνο η ταταρική μειονότητα αλλά και η ουκρανική -που από κοινού συνιστούν το 37% του πληθυσμού- μποϊκοτάρουν τη διαδικασία.

Η τελευταία έκκληση για μποϊκοτάζ έγινε τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή από τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ο οποίος κατήγγειλε ένα "υποτιθέμενο δημοψήφισμα" το οποίο οργανώνεται από την "ψευδοκυβέρνηση της Κριμαίας υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων" και τόνισε ότι το αποτέλεσμα "δεν θα αντικατοπτρίζει τα πραγματικά αισθήματα του λαού" της χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση