GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Ουκρανοί απομακρύνονται από την Κριμαία

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τα στρατεύματά της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία,...


Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απομακρύνει τα στρατεύματά της και τις οικογένειές τους από την Κριμαία, παραδεχόμενη κατ” ουσίαν την ήττα της από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες κατέλαβαν εξ εφόδου μια από τις τελευταίες εναπομείνασες ουκρανικές βάσεις που συνέχιζαν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Κιέβου.
Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιωτικοί παρέμεναν πολιορκημένοι σε βάσεις στην Κριμαία, χωρίς να προβάλουν ένοπλη αντίσταση αλλά αρνούμενοι να παραδοθούν, αφότου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακηρύξει το δικαίωμα της Μόσχας να επέμβει στις αρχές του μήνα.
Η Μόσχα προσάρτησε και επίσημα τη χερσόνησο στη Ρωσική Ομοσπονδία την περασμένη εβδομάδα και οι δυνάμεις της καταλαμβάνουν τις τελευταίες ουκρανικές βάσεις τις τελευταίες ημέρες.
«Το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας να προχωρήσει στην μετακίνηση των στρατιωτικών μονάδων της Κριμαίας και να απομακρύνει τις οικογένειες» των στελεχών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, δήλωσε ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ μιλώντας στο κοινοβούλιο στο Κίεβο.
Η μετακίνηση των στρατευμάτων, πρόσθεσε ο ίδιος, αποφασίστηκε μετά τις απειλές των ρωσικών δυνάμεων κατά των ζωών των Ουκρανών στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
Ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιώντας χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και οπλοπολυβόλα, με την υποστήριξη δύο ελικοπτέρων, εισέβαλαν σε μια βάση του σώματος των Πεζοναυτών στο λιμάνι Φεοντόσια νωρίς σήμερα, υπερφαλαγγίζοντας έναν από τους τελευταίους θύλακες ουκρανικής αντίστασης στην Κριμαία.
Οι Ουκρανοί αξιωματικοί οι οποίοι βρίσκονταν στη βάση απομακρύνθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις για να ανακριθούν, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.
Η επίσημη απομάκρυνση των στελεχών των ένοπλων δυνάμεων αναμενόταν να αρχίσει στις 15:00 [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ.
Οι σημαίες της Ουκρανίας υπεστάλησαν στη βάση. Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει παρόμοια τακτική για να πάρουν τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Μπελμπέκ της Κριμαίας το Σάββατο.
Οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταλάβει νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο τμήμα της βάσης αυτής, την οποία χρησιμοποιεί το 1ο Τάγμα Πεζοναυτών, μια από τις πιο επίλεκτες μονάδες του ουκρανικού στρατού. Οι Ουκρανοί είχαν κρατήσει τον έλεγχο των οπλαποθηκών, των κτιρίων του στρατοπέδου και μερικών ακόμη εγκαταστάσεων.
Ο Τουρτσίνοφ, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την ανικανότητα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί τις βάσεις της στην Κριμαία, είπε ότι η άρνηση των Ουκρανών στρατιωτικών να παραδοθούν εξασφάλισε πολύτιμο χρόνο ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να ανασυνταχθούν σε εθνικό επίπεδο για να προασπίσουν την υπόλοιπη χώρα.
«Παρά τις τεράστιες απώλειες, οι ουκρανικές δυνάμεις στην Κριμαία εκτέλεσαν το καθήκον τους. Έδωσαν τη δυνατότητα και το χρόνο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να κάνουν αμυντικές προετοιμασίες και να οργανωθεί η μερική επιστράτευση», είπε.
Ο υπολοχαγός Ανατόλι Μοζγκοβόι, ένας Ουκρανός αξιωματικός, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από το εσωτερικό του στρατοπέδου Φεοντόσια ότι Ρώσοι πυροβόλησαν, ενώ οι Ουκρανοί ήταν άοπλοι.

Ερωτηθείς εάν η βάση καταλήφθηκε, απάντησε «ναι». Ο Σελεζνιόφ είπε ότι συνελήφθησαν αξιωματικοί για να ανακριθούν. Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ρώσοι μετέφεραν Ουκρανούς πεζοναύτες με φορτηγά από τη βάση σε άλλη τοποθεσία.
«Αυτή τη στιγμή από 60 ως 80 Ουκρανοί Πεζοναύτες έχουν συλληφθεί και στην πράξη είναι αιχμάλωτοι του ρωσικού στρατού στο λιμάνι Φεοντόσια. Βρίσκονται υπό μόνιμη ψυχολογική πίεση», ανέφερε το υπουργείο.
Δύο ημέρες μετά την έφοδο στη βάση Μπελμπέκ ο διοικητής της, ο σμήναρχος Γιούλι Μαμτσούρ, δεν έχει ακόμη αφεθεί ελεύθερος. Ουκρανοί στρατιωτικοί πιστεύουν ότι κρατείται στη Σεβαστούπολη, στη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση