GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερώτηση Κουίκ για το πλατανοδασος Σπερχειού

Εγκαταλελειμμένο το πλατανόδασος του Σπερχειού από την μνημονιακή Συγκυβέρνηση, αφού παρά την χρηματοδότηση του με 150.000 ευρώ από ...


Εγκαταλελειμμένο το πλατανόδασος του Σπερχειού από την μνημονιακή Συγκυβέρνηση, αφού παρά την χρηματοδότηση του με 150.000 ευρώ από την Ε.Ε., η εικόνα καταστροφής που
παρουσιάζει, φανερώνει έλλειψη σεβασμού για τη δημόσια περιουσία και πλήρη αδιαφορία για το νομό Φθιώτιδας.

Αυτό καταγγέλλει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πολιτεύτριας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του Νομού Φθιώτιδας Βασιλικής Δημητράντζου.

«Η ανάπλαση του συγκεκριμένου δάσους εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2010 και το έργο ολοκληρώθηκε πριν 2 χρόνια και έχει ενταχθεί στο καθεστώς μακροχρόνιων υποχρεώσεων του Δήμου προς το κράτος αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλει να το συντηρεί και να το διατηρεί».

Η σημερινή εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής είναι τουλάχιστον απογοητευτική.

Σπασμένα παγκάκια και καταστρεμμένες ξύλινες περιφράξεις, απορρίμματα παντού, χρησιμοποιημένες σύριγγες, ακόμη και μπάζα οικοδομών «κοσμούν» το χώρο.

Και το χειρότερο: Σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία για την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Δάσος Σπερχειού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο και εφόσον σαφώς δεν τηρούνται οι όροι χρηματοδότησης του έργου, να ζητήσει επιστροφή του ποσού εντόκως και με δικαίωμα επιβολής προστίμου!!!».

«Είναι ή όχι υποχρέωση του Κράτους να ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα έργα που πραγματοποιεί, ειδικά μέσω Ευρωπαϊκών χρηματοδοτουμένων προγραμμάτων και κατά πόσο τηρεί τις δεσμεύσεις της; Αν όχι οι τοπικοί άρχοντες κάνουν ότι θέλουν χωρίς συνέπειες και έλεγχο;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να μάθει εάν ο οι εκλεγμένοι Βουλευτές του νομού Φθιώτιδος, ιδιαιτέρως όσοι ανήκουν στην Κυβέρνηση οφείλουν ή όχι να γνωρίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα της περιοχής που εκλέγονται ή υπάρχουν απλά και μόνο ως διακοσμητικά στοιχεία.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ


Κύριοι Υπουργοί,
Ένα εξαιρετικής ομορφιάς πλατανόδασος, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χωριό Παλιούρι του Δήμου Μακρακώμης είναι αυτό του Σπερχειού.

Όπως με πληροφορεί με το κάτωθι σημείωμά της η πολιτευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ του Νομού Φθιώτιδας Βασιλική Δημητράντζου:

«Η ανάπλαση του συγκεκριμένου δάσους εντάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης το 2010 και το έργο ολοκληρώθηκε πριν 2 χρόνια και έχει ενταχθεί στο καθεστώς μακροχρόνιων υποχρεώσεων του Δήμου προς το κράτος αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση και οφείλει να το συντηρεί και να το διατηρεί.

Η σημερινή εικόνα της συγκεκριμένης περιοχής είναι τουλάχιστον απογοητευτική... Σπασμένα παγκάκια και καταστρεμμένες ξύλινες περιφράξεις, απορρίμματα παντού, χρησιμοποιημένες σύριγγες, ακόμη και μπάζα οικοδομών «κοσμούν» το χώρο!

Τα εξαιρετικά τραπέζια (όλα ξύλινα) είναι κατεστραμμένα, η παιδική χαρά σκουριασμένη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, τα λιθόστρωτα μονοπάτια σχεδόν δεν υφίστανται πλέον και αν αποφασίσει κάποιος να το επισκεφτεί κινδυνεύει από τα φίδια που τους ζεστούς μήνες βρίσκονται παντού.

Η συγκεκριμένη τοποθεσία του Δ.Δ. Καστρίου στις όχθες του Σπερχειού μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικό τουριστικό προορισμό για ντόπιους και ξένους ενισχύοντας ως ένα βαθμό την τοπική οικονομία σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον η εγκατάλειψη από τους αρμόδιους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και σε κεντρικό επίπεδο ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε με 150.000 ευρώ και η εικόνα καταστροφής που παρουσιάζει, φανερώνουν έλλειψη σεβασμού για τη δημόσια περιουσία και πλήρη αδιαφορία για το νομό Φθιώτιδας!

Να σημειώσω εδώ ότι σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω αρμοδίως καταγγελία για την εικόνα που εμφανίζει σήμερα το Δάσος Σπερχειού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δύναται να πραγματοποιήσει επιτόπιο έλεγχο και εφόσον σαφώς δεν τηρούνται οι όροι χρηματοδότησης του έργου, να ζητήσει επιστροφή του ποσού εντόκως και με δικαίωμα επιβολής προστίμου!!!».

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Είναι ή όχι υποχρέωση του Κράτους να ελέγχει την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τα έργα που πραγματοποιεί, ειδικά μέσω Ευρωπαϊκών χρηματοδοτουμένων προγραμμάτων και κατά πόσο τηρεί τις δεσμεύσεις της; Αν όχι οι τοπικοί άρχοντες κάνουν ότι θέλουν χωρίς συνέπειες και έλεγχο;
2. Το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει να ενημερώνεται για την πορεία των έργων σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, ώστε να μην επιβάλλονται στη χώρα πρόστιμα τα οποία καλούνται να πληρώσουν ως γνωστόν οι Έλληνες φορολογούμενοι;
3. Οι εκλεγμένοι Βουλευτές του νομού Φθιώτιδος, ιδιαιτέρως όσοι ανήκουν στην Κυβέρνηση, οφείλουν ή όχι να γνωρίζουν και να επιλύουν τα προβλήματα της περιοχής που εκλέγονται ή υπάρχουν ως διακοσμητικά στοιχεία;
4. Το συγκεκριμένο έργο ανήκει ή όχι στα χρηματοδοτούμενα και υπάγεται στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου αναπληρωτής Υπουργός είναι Βουλευτής του νομού Φθιώτιδας;
5. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε και πότε για την επίλυση του θέματος;
6. Σε περιπτώσεις κακής διαχείρισης από τους αρμοδίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβάλλονται κυρώσεις ή τελικά σε αυτό το κράτος επικρατεί ατιμωρησία;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση