GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απελευθερώθηκαν οι μοναχές της Μααλούλα

Οι μοναχές που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μααλούλα, απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας ως αντάλλα...


Οι μοναχές που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μααλούλα, απελευθερώθηκαν στη διάρκεια της νύκτας ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση περίπου 150 ανθρώπων που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς, χάρη σε μια μεσολάβηση του Λιβάνου και του Κατάρ.
Παράλληλα μ” αυτή τη σπάνια θετική εξέλιξη στη συριακή σύγκρουση, οι μάχες συνεχίζονται σε πολλά μέτωπα στη χώρα, όπου η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι χρησιμοποιούν την πείνα ως "πολεμικό όπλο".
Οι 13 μοναχές και οι τρεις βοηθοί τους είχαν απαχθεί στις 3 Δεκεμβρίου από τη μονή τους στη Μααλούλα, μια χριστιανική τοποθεσία βόρεια της Δαμασκού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κρατούνταν έκτοτε στο Γιαμπρούντ, οχυρό των ανταρτών κοντά στα σύνορα με το Λίβανο, από το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ-Κάιντα.
Αφίχθησαν σε κατάσταση ακραίας κόπωσης στο Ζντάιντετ Γιαμπούς, ένα συριακό μεθοριακό σταθμό στα σύνορα με τον Λίβανο, έπειτα από κοπιαστικό ταξίδι εννέα ωρών από το Γιαμπρούντ μέχρι το Λίβανο και στη συνέχεια και πάλι μέχρι τη Συρία, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στο Ζντάιντετ Γιαμπούς.
Καθισμένη κάτω από ένα μεγάλο πορτρέτο του Γιάσερ Αραφάτ, μία από τις μοναχές διαβεβαίωσε ότι η ίδια και οι συντρόφισσές της έτυχαν "καλής" μεταχείρισης στη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους.
Το Μέτωπο Αλ-Νόσρα "μας έδινε ό,τι ζητούσαμε" και "ουδείς μας ενόχλησε", δήλωσε η μοναχή, διαψεύδοντας φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι απαγωγείς είχαν υποχρεώσει τις μοναχές να αφαιρέσουν τους σταυρούς που φορούσαν.
Η απελευθέρωση αυτών των 16 γυναικών επιτεύχθηκε σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση 150 προσώπων που κρατούνταν από το συριακό καθεστώς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
"Πρώτα απελευθερώθηκαν και έφθασαν στο Γιαμπρούντ μια γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της που ήταν φυλακισμένα", εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ 149 άλλοι απελευθερωθέντες κρατούμενοι παραδόθηκαν στη λιβανέζικη Γενική Ασφάλεια.
Ο αρχηγός της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου και βασικός μεσολαβητής σ” αυτή την ανταλλαγή, ο Αμπάς Ιμπραήμ, επιβεβαίωσε πως η συμφωνία για την απελευθέρωση των μοναχών "περιλάμβανε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση άνω των 150 προσώπων", σύμφωνα με το λιβανέζικο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων.
Τις προσπάθειες του Ιμπραήμ για να πετύχει την απελευθέρωση των μοναχών βοήθησε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Κατάρ, ο Γάνεμ αλ-Κουμπέισι, ο οποίος έφθασε το Σάββατο στο Λίβανο και η χώρα του οποίου είναι από τους κύριους υποστηρικτές της εξέγερσης στη Συρία.
Οι δύο άνδρες είχαν ήδη διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση λιβανέζων σιιτών προσκυνητών οι οποίοι είχαν απαχθεί από τους αντάρτες το 2013 στη βόρεια Συρία.
Οι μοναχές, οι οποίες είχαν απαχθεί από τη Μααλούλα, μια πόλη γνωστή για τις πολυάριθμες εκκλησίες της και για τα σπήλαια που χρησίμευαν ως καταφύγια κατά τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού, κρατήθηκαν κυρίως στο Γιαμπρούντ, περίπου 20 χλμ. βορειότερα.
Αυτό το προπύργιο των ανταρτών στα σύνορα του Λιβάνου είναι εδώ και εβδομάδες ο στόχος μεγάλης επίθεσης των καθεστωτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από μαχητές της λιβανέζικης Χεζμπολάχ.
Σε ένα άλλο μέτωπο, ελαφρώς βορειότερα, ο στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως κατέλαβε, έπειτα από μάχες που διήρκεσαν ένα μήνα, την τοποθεσία Ζάρα, κοντά στο περίφημο πύργο των Σταυροφόρων "Κρακ των Ιπποτών", στην περιοχή της Χομς.
Το Συριακό Παρατηρητήριο επιβεβαίωσε την κατάληψη αυτή, κάνοντας λόγο για μάχες που στοίχισαν τη ζωή "σε δεκάδες" ανθρώπους μεταξύ των στρατιωτών, αλλά και των ανταρτών.
Ωστόσο η σύγκρουση, που μέσα σε σχεδόν 3 χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 140.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ενώ εκατομμύρια έχουν ξεριζωθεί, πλήττει επίσης σκληρά τους αμάχους. Σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη Διεθνή Αμνηστία, το καθεστώς χρησιμοποιεί πλέον την πείνα ως "πολεμικό όπλο".
Στην έκθεση αναφέρεται κυρίως η πολιορκία του παλαιστινιακού καταυλισμού του Γιαρμούκ, σε νότια περιοχή της Δαμασκού, όπου σύμφωνα με την Αμνηστία σχεδόν 200 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις στερήσεις, 128 από τους οποίους εξαιτίας της πείνας.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η πολιορκία του Γιαρμούκ είναι "ο πιο φονικός από μια σειρά ένοπλων αποκλεισμών σε άλλες ζώνες αμάχων, που ασκούνται από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις ή από ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης σε 250.000 ανθρώπους σε όλη τη χώρα".
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση