GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Απογοήτευση ΗΠΑ από τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την Παρασκευή την απογοήτευσή του σχετικά με το γεγονός ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μ...


Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε την Παρασκευή την απογοήτευσή του σχετικά με το γεγονός ότι ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μοσέ Γιαλόν, δεν έχει ακόμη απολογηθεί για τον χαρακτηρισμό του προς το πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο αποκάλεσε «αδύναμο».
«Είμαστε απογοητευμένοι που ο υπουργός Άμυνας Γιαλόν δεν έχει ζητήσει ακόμα συγνώμη για τα σχόλιά του», δήλωσε την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι.

«Τα σχόλιά του, όπως έχουμε πει αρκετές φορές, δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική φύση της σχέσης μας με το Ισραήλ», είπε, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η εικόνα του Ομπάμα «προς τον κόσμο είναι αδύναμη», φέρεται να είπε ο Γιάλον την Τρίτη ενώπιον ακροατηρίου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι τα σχόλια αυτά «δεν είναι εποικοδομητικά» και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προκειμένου να του εκφράσει τη δυσαρέσκειά του.
Η Ψάκι είπε σε δηλώσεις της ότι δεν είχε επίγνωση ότι υπήρξε άλλη τηλεφωνική επικοινωνία εκτός από αυτή της Τετάρτης μεταξύ του Γιαλόν και του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ.
Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Γιαλόν διευκρίνισε στον Χέιγκελ πως δεν είχε σκοπό να προκαλέσει, να επικρίνει ή να βλάψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.
«Γενικώς εκτιμώ πολύ τις σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε επίπεδο ασφαλείας», φέρεται πως είπε στον Χέιγκελ.
«Δεσμεύομαι πλήρως σε αυτές τις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και των ΗΠΑ, σε όλες τις μορφές».
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, ο Χέιγκελ ευχαρίστησε τον Γιαλόν για την αποσαφήνιση αυτή.
Τον Ιανουάριο ο Γιαλόν αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τον Κέρι επειδή τον είχε χαρακτηρίσει ως «μεσσιανικό και υπερβολικό» για τον τρόπο με τον οποίο προωθεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Ερωτηθείς γιατί ο Γιαλόν δεν έχει ζητήσει ακόμα συγνώμη η Ψάκι είπε: «Θα έκανα στους Ισραηλινούς αυτή την ερώτηση. Δεν μπορώ να σας απαντήσω».

Τόνισε επίσης ότι ο Χέιγκελ και ο Κέρι έχουν «εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με αυτά τα σχόλια και μία απολογία θα ήταν ένα αναμενόμενο βήμα».
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση