GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oι δυνάμεις που αναμετρώνται...

Του Χάρη Τσιοκα.  Ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα «των δημοσκοπηκων ερμηνειών», είναι εύκολο να διακρίνει κανείς, ότι η κοινωνική διερ...

Του Χάρη Τσιοκα. 

Ανεξάρτητα από την σκοπιμότητα «των δημοσκοπηκων ερμηνειών», είναι εύκολο να διακρίνει κανείς, ότι η κοινωνική διεργασία προσδιορίζεται πάνω σε μια κυρίαρχη αντίθεση .
Oτι αναμετρώνται :
--οι δυνάμεις που θεωρούν ότι οι πολιτικές που ασκούνται είναι ένας «αναγκαίος μονόδρομος συμβιβασμών» και
-- και αυτές που εκτιμούν πως ο κύκλος του «συντηρητικού συμβιβασμού πρέπει να κλείσει ως ατελέσφορος» γιατί είναι αντιπαραγωγικός ,αντικοινωνικός και αντιευρωπαϊκός!
Γι αυτό το λόγο, εγείρεται-κυρίως από τον προοδευτικό χώρο-, το ζήτημα τόσο ενός νέου πολιτικού σχεδίου ανασυγκρότησης όσο και των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών -συμμαχιών που θα συγκροτήσουν την εναλλακτική πορεία!
Καταγράφεται , ως επίμονο κοινωνικός προσανατολισμός , η αξιολόγηση όλων των κομμάτων να γίνεται πάνω στην αντίθεση που εκφράζεται είτε:
--- ως «συνέχιση της ασκούμενης πολιτικής» (συντηρητική) ,είτε
--- ως πορεία επανατοποθέτησης του παραγωγικού και κοινωνικού σχεδίου (προοδευτική)!
Στη πρώτη , κατά το πλείστον συσπειρώνονται αλλά και ανταγωνίζονται δυνάμεις της χρηματιστηριακής, κερδοσκοπικής αγοράς ,του νεοφιλελευθερισμού και της "γερμανικής" Ευρώπης , και στην άλλη προοδευτικές ,αριστερές ,σοσιαλιστικές και οικολογικές δυνάμεις που τα βασικά ζητούμενα αφορούν , την παραγωγή , την , εργασία! Aυτών που διεκδικούν μια ευρωπαϊκή πορεία ανάπτυξης με αλληλεγγύη!
Το εύρημα δεν είναι καινούργιο.

Διαχρονικά αναγκάζονται όλα τα κόμματα να προσδιορίζουν την πολιτική τους στάση , με βαση τους δυο πόλους! Αυτό είναι ένα καθαρό μάθημα της πολιτικής ιστορίας!
Ότι δηλαδή ποτέ δεν επιβιώσαν κόμματα θολά, εξαντλώντας την πολιτικοκοινωνική τους παρουσία σ ένα «διμέτωπο» αγώνα αντιπαράθεσης που βάζει στο ίδιο τσουβάλι την νεοφιλελεύθερη επέλαση με την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση!

Έχοντας υπ όψιν την ιστορία του προοδευτικού χώρου , ο Ανδρέας Παπανδρέου φρόντισε στα πρώτα ιδρυτικά βήματα του ΠΑΣΟΚ , να οριοθετήσει σταθερά και δεσμευτικά ότι ο αγώνας της προοδευτικής παράταξης είναι μονομετωπος ! Είναι σύγκρουση με την νεοφιλελεύθερη επέλαση.!
Και αυτή η «γραμμή» του , δεν νοθεύτηκε και όταν ακόμη δεχόταν επιθέσεις προσωπικής συκοφάντησης από δυνάμεις της «προοδευτικής όχθης» , στην περίοδο του ʽʼ89! Επέβαλε με κοινωνικούς όρους τότε , την συνεργασία με τον Συνασπισμό , ΚΚΕ, Κινήσεις ΚΑΙ πετυχε!
Η περίοδος που διανύουμε επαναφέρει επίκαιρα την ιστορική αυτή εμπειρία!.

Το κοινωνικό δίλλημα προσδιορίζεται με βάση το διακύβευμα της στήριξης η της αλλαγής της ακολουθουμένης πολιτικής και του συσχετισμού που την στηρίζουν!
Η ιστορικά στο παρελθόν , κόμματα «ενδιάμεσα» , όπως πχ το ΚοΔηΣο , που «επέλεξαν την «διμέτωπη» αντιπαράθεση και αρνήθηκαν να τοποθετηθούν ευκρινώς με την όχθη της προόδου , συρρικνώθηκαν σε «υποστηρικτικά παρακολουθήματα»του συντηρητισμού και εξαφανιστήκαν!

Μ αυτή την έννοια είναι άλλο-η μονομέτωπη- αντιπαράθεση για να αλλάξει η νεοφιλελεύθερη οικονομική και κοινωνική επέλαση(ΝΔ),και άλλο ο ανταγωνισμός , εκλογικός και πολιτικός που πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι δυνάμεις της προοδευτικής όχθης προκειμένου να διαμορφωθούν οι συμμαχίες αλλαγής!
Αυτή την παρακαταθήκη άφηνε στον προοδευτικό χώρο ο Ανδρέας , όταν προειδοποιούσε πως η κομματική περιχαράκωση-φανατισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της ιδίας όχθης , είναι «βούτυρο στο ψωμί» του συντηρητισμού για να διατηρεί την πολιτική ηγεμονία!

Με τα προηγούμενα δεν επιχειρείται να παραγνωριστούν διαπιστώσεις , όπως οτι στις δυνάμεις του προοδευτικού φάσματος είναι ανολοκλήρωτος ο προγραμματικός λόγος ,η στρατηγική συμμαχιών ,η κοινωνικής αντιπροσώπευση κτλ..
Αλλά αυτό ,είναι ίσως και η πρόκληση ενός «εγγενούς» κοινωνικού και πολιτικού ανταγωνισμού που θα έπρεπε να υπάρχει ,ώστε να διαμορφώνεται δημοκρατικά , το πλεονέκτημα της κοινωνικής προτίμησης για την «κατάταξη» των προοδευτικών κομμάτων σε μια προγραμματική προοδευτική διακυβέρνηση!
Όμως είναι άλλο η αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του συντηρητισμού που έχουν ως κορμό τη ΝΔ , και άλλο ο «διμέτωπος»!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση