GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μνήμη RAM του υπολογιστή - Τι σημαίνει

Η ονομασία RAM προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων "Random Access Memory- Μνήμη τυχαίας προσπέλασης" και περιγράφει στην...


Η ονομασία RAM προέρχεται από τη σύντμηση των λέξεων "Random Access Memory- Μνήμη τυχαίας προσπέλασης" και περιγράφει στην ουσία τον τρόπο λειτουργίας της RAM.
Έτσι, οποιαδήποτε αίτηση (ανάκληση ή αποθήκευση πληροφοριών) για τη RAM συνοδεύεται και από τη διεύθυνση, στην οποία θα εκτελεστεί η αίτηση. Επειδή μπορεί να γίνει προσπέλαση σε οποιαδήποτε διεύθυνση για μεταφορά πληροφορίας, προέκυψε το όνομα "μνήμη τυχαίας προσπέλασης" που συντμήθηκε στον αγγλικό όρο RAM.

H RAM, δεν αποθηκεύει δεδομένα μόνιμα, αλλά όσο χρειάζεται για να μεταφέρει μια πληροφορία και έχει τη δυνατότητα να γράφει αλλά και να διαβάζει.

Εδώ είναι και η κύρια διαφορά της από την ROM, που ενώ και αυτή είναι μνήμη τυχαίας προσπέλασης, έχει μόνιμα αποθηκευμένα τα δεδομένα της.

Ο παραδοσιακός τύπος RAM είναι η DRAM (Dynamic RAM - Δυναμική RAM), ενώ υπάρχει και η SRAM (Static RAM - Στατική RAM). Η SRAM συνεχίζει να "θυμάται" τα περιεχόμενά της, ενώ η DRAM πρέπει να ενημερώνει (refresh) τα περιεχόμενά της κάθε milli second. Όσον αφορά το υλικό κατασκευής τους, η DRAM περιέχει μικροπυκνωτές (micro capacitor), ενώ στην SRAM συναντούμε διακόπτες (switches), που μπορούν να είναι ανοιχτοί ή κλειστοί (on/off). Έτσι λοιπόν, η SRAM ανταποκρίνεται γρηγορότερα από την DRAM. Ο χρόνος απόκρισης για την SRAM είναι μικρότερος των 4 ns και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικές εκδόσεις στην L2 Cache. Βέβαια, η DRAM είναι κατά πολύ φθηνότερη από την SRAM, ενώ συνεχώς αναπτύσονται νέοι τύποι DRAM, που είναι σαφώς γρηγορότεροι από τους παλιούς τύπους DRAM.

Η RAM είναι ακόμη γνωστή και ως , "κύρια μνήμη", "εσωτερική μνήμη", "πρωτογενής αποθήκευση" ή και "μνήμη στικ". Παρόλα αυτά όμως, ο όρος "μνήμη" σε έναν υπολογιστή όσες μνήμες και αν υπάρχουν, απευθύνεται στην RAM.

Κάθε motherboard, υποστηρίζει μόνο ένα ορισμένο φάσμα τύπων μνήμης, σε ορισμένους συνδυασμούς, οπότε πάντα να ελέγχετε τις προδιαγραφές της, πριν προβείτε στην αγορά RAM.

Τύποι μνήμης DRAM

SDRAM: Synchronous Dynamic Random Access Memory. Είναι συγχρονισμένη με τον δίαυλο του επεξεργαστή. Η συχνότητα λειτουργίας είναι καθοριστικός παράγοντας για την ταχύτητά της.
Ο χρόνος προσπέλασης («υστέρηση CAS») πρέπει να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερος για την ταχύτερη λειτουργία του υπολογιστή. Δέχεται μία εντολή ανά κύκλο ρολογιού γράφοντας 64 bit δεδομένων.

Οι ενδεικτικές ταχύτητές της σε MHz είναι SDRAM PC-66, SDRAM PC-100 έως SDRAM PC-133

DDR SDRAM: Double Data Rate Synchronous Dynamic Random Access Memory. Αποτελεί επέκταση της SDRAM με μεγαλύτερες ταχύτητες λειτουργίας και ταχύτερη εγγραφή / ανάγνωση δεδομένων.
Σε έναν κύκλο ρολογιού εκτελείται μία εντολή που διαβάζει και γράφει τα διπλάσια δεδομένα (128 bits), καθώς μεταφέρονται δεδομένα και κατά την ακμή ανόδου και την ακμή καθόδου του σήματος του ρολογιού του συστήματος.

Έτσι, σχεδόν διπλασιάζεται ο ρυθμός μεταφοράς χωρίς να χρειάζεται αύξηση της συχνότητας του διαύλου. Οι ενδεικτικές ταχύτητές της είναι είναι DDR-200, DDR-233, DDR-333 έως DDR-400.

DDR2 SDRAM: Δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές από την DDR SDRAM εκτός από την αύξηση της συχνότητας. Σε κάθε κύκλο λειτουργίας εγγράφονται 256 bit δεδομένων. Έχει τάση λειτουργίας 1.8V – 2.3V.

Οι ενδεικτικές ταχύτητές της έως επί του παρόντος είναι DDR2-400, DDR2-533, DDR2-667, DDR2-800 και DDR2-1066.

DDR3 SDRAM: Λειτουργεί σε ταχύτητες από 800MHz έως 2133MHz+ και σε κάθε κύκλο λειτουργίας εγγράφονται 512 bit δεδομένων.
Έχει τάση λειτουργίας 1.5V – 1.65V και ενδείκνυται ιδιαίτερα για υψηλές επιδόσεις. Αυτός είναι ο τύπος μνήμης που χρησιμοποιείται κυριως σήμερα.

DDR4 SDRAM: Λειτουργεί σε ταχύτητες από 2133MHz έως 3200MHz+.Έχει τάση λειτουργίας 1.0V – 1.2V και ενδείκνυται ιδιαίτερα για υψηλές επιδόσεις.
olafree.net

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση