GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μερτικό από τη δόξα ζητεί κι η Αργεντινή

Και η Αργεντινή έχει να διεκδικήσει κάτι από το μεγαλείο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, χωρίς, περιέργως, να λείπει ούτε από εκεί κάπ...


Και η Αργεντινή έχει να διεκδικήσει κάτι από το μεγαλείο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, χωρίς, περιέργως, να λείπει ούτε από εκεί κάποια δόση πικρίας.
Στο Μπουένος Αϊρες θυμήθηκαν ότι η πρωτεύουσα της Αργεντινής ήταν η πρώτη στην οποία ο Μάρκες έγινε μύθος.
Το 1967 ο κολομβιανός συγγραφέας είχε στείλει τα «Εκατό χρόνια μοναξιά», ανάμεσα σε άλλους, και σε έναν σπουδαίο εκδότη της Αργεντινής, τον Πάκο Πορούα.
Για να γίνουν οι αποστολές των χειρογράφων, η σύζυγος του Μάρκες, η Μερσέντες Μπάρτσα, πουλούσε τις οικιακές τους συσκευές. Ο Πορούα εξέδωσε το μυθιστόρημα και έστειλε στον Μάρκες 500 δολάρια.
Τον κάλεσε και στην Αργεντινή με πρόφαση τη συμμετοχή του στην κριτική επιτροπή κάποιου βραβείου. Η έλευση του άσημου, τότε, Μάρκες συνέπεσε με την ξαφνική διάδοση του βιβλίου στους αναγνώστες της πόλης.
Εκεί που καθόταν σε ένα καφενείο άγνωστος μεταξύ αγνώστων, είδε μια κυρία να κουβαλάει τα ψώνια της και να έχει το βιβλίο του πάνω από τα λαχανικά. Μπήκε σε ένα σινεμά και κάποιοι τον αναγνώρισαν και του φώναζαν «μπράβο».
Αρχισαν να του ζητούν συνεχώς συνεντεύξεις. Οι Αργεντινοί, όμως, του καταλογίζουν ότι δεν επέστρεψε ποτέ στη χώρα. Εκείνος φαίνεται ότι το έκανε από πρόληψη.
Ελεγε πως ό,τι αρχίζει έχει ένα τέλος. Και δεν ήθελε να τελειώσει πρόωρα ο μύθος που άρχισε να φτιάχνεται ακριβώς σε αυτή την πόλη…
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση