GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα γερμανικά ΜΜΕ για την έξοδο στις αγορές και την επίσκεψη Μέρκελ

«Τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις σ...



«Τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων»...

Η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση πενταετούς ομολόγου καλύπτεται εκτενώς από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία συνδέουν την επιστροφή στις αγορές με την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα.

«Επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Die Zeit», η οποία επισημαίνει ότι «η Ελλάδα τοποθέτησε επιτυχώς κρατικό ομόλογο πενταετίας» και, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, έχει ήδη συγκεντρώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Σε χθεσινοβραδινό άρθρο γνώμης, η εφημερίδα είχε επισημάνει: «Λειτούργησε η σκληρή πολιτική λιτότητας και μεταρρυθμίσεων την οποία επέβαλε κυρίως η Άγγελα Μέρκελ; Ακριβώς αυτό θα ισχυριστεί την Παρασκευή η καγκελάριος στην Αθήνα: Κοιτάξτε εδώ, αγαπητοί Έλληνες, ήταν πολύ σκληρό για σας, αλλά τώρα θα προχωρήσετε. Η κ. Μέρκελ επιθυμεί με την επίσκεψή της να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Η πολιτική πίεση στη (Χριστιανική) Ένωση είναι τελικά ιδιαίτερα μεγάλη».

Η εφημερίδα «Die Welt» επισημαίνει ότι πριν από έναν χρόνο δεν θα πίστευε κανείς ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και κάνει λόγο για «αξιοθαύμαστη ανάρρωση». Τονίζει ακόμη ότι «η Ελλάδα θέλει να απελευθερωθεί από το στίγμα της χρεοκοπίας» και μεταφέρει δηλώσεις οικονομικών παραγόντων. «Αγοράστε την grecovery!» δηλώνει ο Αλμπέρτο Γκάλο, οικονομολόγος της Τράπεζας της Σκοτίας και σημειώνει ότι, παρότι πρέπει να ξεπεραστούν κάποια εμπόδια, «η τάση είναι εμφανής, τόσο στις αγορές όσο και στην πραγματική οικονομία».

Το Grecovery είναι η νέα λέξη της μόδας, αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι ο όρος αντικαθιστά το Grexit, ενώ περιγράφει ότι καμία χώρα δεν έχει καταφέρει σε δύο χρόνια να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. «Αν το παρατηρήσει κανείς ιστορικά, διήρκεσε κατά μέσο όρο 4,5 χρόνια έως ότου η χώρα αποτινάξει το στίγμα μιας χρεοκοπίας και να βρει και πάλι πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές. Η επιστροφή αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την πληττόμενη από την κρίση χώρα προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της, καθώς αυτήν τη στιγμή πλησιάζει στο τέλος του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Η Ελλάδα αποτελεί και πάλι τη μεγάλη αγαπημένη των επενδυτών, οι οποίοι ορμούν αυτήν τη στιγμή σε όλα όσα σχετίζονται με τη χώρα. Το επιτόκιο αγοράς για τα δεκαετή κρατικά ομόλογα έπεσε χάρη στη μεγάλη ζήτηση στα μέσα της εβδομάδας για πρώτη φορά από το 2010 και πάλι κάτω του 6%» καταλήγει ο συντάκτης.

«Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χρήματα για πολιτικές συμβολισμών»

Στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «τεράστιο ενδιαφέρον για το ελληνικό ομόλογο» στο οποίο περιγράφεται η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ενώ επισημαίνεται ότι την έκδοση συνοδεύουν και συζητήσεις σχετικά με το εάν κάποια οικονομικά στοιχεία εξωραΐζονται.

Σε αυτή την κατεύθυνση, σε άρθρο γνώμης, η ίδια εφημερίδα αναφέρει: «Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές. Πρόκειται για καλωσόρισμα προς την Άγγελα Μέρκελ η οποία θα επισκεφτεί αύριο την Αθήνα; Ο επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης του ευρώ εξέφρασε προειδοποιήσεις, λέγοντας ότι δεν πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω το βάρος του χρέους κι ότι θα πρέπει να γίνουν σκέψεις για το τι ποσό είναι διατεθειμένος κανείς να πληρώσει. Παρά ταύτα οι επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ομόλογο, καθότι πιστεύουν ότι στη χειρότερη περίπτωση η Αθήνα θα διασωθεί ξανά από την ΕΚΤ. Γνωρίζουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι δεδομένη».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ακόμη ότι την ώρα που ο οφειλέτης παρακαλεί τους δημόσιους πιστωτές για νέα αναβολή των προθεσμιών αποπληρωμής, υπόσχεται σε ιδιώτες επενδυτές επιτόκιο της τάξης του 5%. «Προφανώς η Αθήνα έχει πολλά χρήματα για πολιτικές συμβολισμών», καταλήγει ο συντάκτης.

Σε ανάλογο τόνο και η «Sueddeutsche Zeitung» η οποία επισημαίνει μεν το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα -με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Οι επενδυτές σκίζονται για τα ελληνικά ομόλογα»- και τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι η κρίση δεν τελείωσε, οι επενδυτές εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα, αλλά αναφέρει ότι «τη στιγμή που οι Έλληνες γιορτάζουν με τυμπανοκρουσίες την επιστροφή τους στις αγορές, η τρόικα απαιτεί επιπλέον βελτιώσεις στο τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων» και προσθέτει ότι η τρόικα διαπίστωσε διαφορές μεταξύ του νομοθετικού κειμένου που ψηφίστηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο και του κειμένου επί του οποίου είχαν συμφωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εντοπίζονται αποκλίσεις σε επτά ή οκτώ σημεία, με την τελική εκδοχή να είναι ευνοϊκότερη για την ελληνική πλευρά, όπως πχ στο ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς των φορτηγών αυτοκινήτων. «Για αυτό είμαστε σε διαπραγματεύσεις», επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της τρόικας.

epikaira.gr

1 σχόλιο

  1. 1) Τρομοκράτες ……..
    Τι είναι ΟΙ τρομοκράτες στην Ελλάδα?

    ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΞΕΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

    ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΟΝΑΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ!!!!
    ΚΑΙ, ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!
    ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ……. Γιατί σίγουρα δεν μπορεί το Ελληνικό κράτος να βγαίνει και να πανηγυρίζει μετά από κάθε τρομοκρατική ενέργεια!!!
    Και επί το λαΪκότερον Ο,ΤΙ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ…..ΕΝΑΣ ΚΑΠΝΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΙΝΕΤΕ Η Α Λ Η Θ Ε Ι Α ……..

    2) Οι Αμερικάνοι πρέπει να αποφασίσουν, θέλουν την Ουκρανία Ρωσική ή Γερμανική? Αν θέλουν το δεύτερο καλό είναι να προετοιμάζονται πρακτικά για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, δηλαδή να αρχίσουν κατ' αρχήν να κατασκευάσουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια φέρετρα για τους στρατιώτες και τους πολίτες τους έστω και εξαϋλωμένους.
    Από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που τόσο μόχθησαν, μάλλον σπρωγμένοι από Γερμανούς πράκτορες εντός των πολιτικών τους δομών, ο μόνος ωφελημένος είναι η Γερμανία, και ο πιστός της σύμμαχος η Τουρκία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση