GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κούντερα: Ο ακούραστος συγγραφέας

Ο μεγάλος Τσέχος συγγραφέας επανέρχεται στα 85 του στη λογοτεχνία με το νέο του βιβλίο «Η γιορτή της ασημαντότητας», που πωλείται ήδ...


Ο μεγάλος Τσέχος συγγραφέας επανέρχεται στα 85 του στη λογοτεχνία με το νέο του βιβλίο «Η γιορτή της ασημαντότητας», που πωλείται ήδη από τα ευρωπαϊκά βιβλιοπωλεία
Μπορεί οι Γάλλοι να δυσαρεστήθηκαν λίγο για την επιλογή του συμπολίτη τους Μίλαν Κούντερα, που εδώ και 39 χρόνια ζει αυτοεξόριστος στη Γαλλία, να εκδώσει το βιβλίο του πρώτα στην Ιταλία, όμως οι πρώτες κριτικές είναι εκθειαστικές.
Σαν έργο της κομέντια ντέλ” άρτε η πλοκή εξελίσσεται στους κήπους του Λουξεμβούργου, όπου τέσσερις φίλοι μιλούν για τη ζωή με ελαφρότητα. Λογοκριμένος στη γενέτειρά του, ο Κούντερα εκδιώχθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα ενώ τα βιβλία του απαγορεύτηκαν στην Τσεχοσλοβακία ως την πτώση του καθεστώτος το 1989.

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι»
Αν και θρυλικά απομονωμένος από τα media, είναι διάσημος στο κοινό από το βιβλίο του «Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι», το πιο επιτυχημένο έργο του, που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1988.
Χρονικογράφημα της εύθραυστης μοίρας του ατόμου με αφετηρία την κατά Νίτσε αέναη επανάληψη της ψυχής, η πλοκή του βιβλίου τοποθετείται στην περίοδο της άνοιξης της Πράγας, το 1968.
Επηρεασμένος από τη φιλοσοφία του Νίτσε, την κλασικότροπη αφήγηση του Θερβάντες αλλά και τη γραφή των αναγεννησιακών λογοτεχνών Τζοβάνι Μποκάτσιο και Φρανσουά Ραμπελέ, ο ίδιος, όπως αναφέρει το «Εθνος», αφοσιώθηκε στην αναμόρφωση του κομμουνισμού (μέχρι που αποφάσισε να φύγει στη Γαλλία) ενώ τα μυθιστορήματά του είναι αταξινόμητα ιδεολογικά σε αντίθεση με το ποιητικό του έργο.
Στις μεγάλες επιτυχίες του συγκαταλέγονται ακόμη «Το αστείο», το πρώτο του μυθιστόρημα στο οποίο εξέθεσε σατιρικά τη φύση του ολοκληρωτισμού της κομμουνιστικής περιόδου, γεγονός που τον οδήγησε στη «μαύρη λίστα» της Τσεχοσλοβακίας, «Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης», μια μείξη μυθιστορήματος, συλλογής μικρών ιστοριών και προσωπικών ονειροπολήσεων και το βιβλίο του «Αθανασία».
Πρόκειται για το περισσότερο κοσμοπολίτικο, σαφέστερα φιλοσοφικό και ελάχιστα πολιτικό σε σχέση με τα προηγούμενα έργα του, ενώ παράλληλα ορίζει το ευρύτερο ύφος της μετέπειτα δημιουργίας του.

«Η γιορτή της ασημαντότητας»
Στο νέο βιβλίο του Μίλαν Κούντερα «Η γιορτή της ασημαντότητας» («La fete de l”insignifiance»), που κυκλοφορεί πέντε χρόνια μετά τη «Συνάντηση», οι τέσσερις ήρωες περιδιαβαίνουν στους κήπους του Λουξεμβούργου και μιλούν για τον ερωτισμό, την τέχνη, την ιστορία και την πολιτική.
Ο Αλέν, ο Ραμόν, ο Σαρλ και ο Καλιμπάν είναι οι νέοι ήρωες του Τσέχου συγγραφέα. «Η ασημαντότητα, φίλε μου, είναι η ουσία της ύπαρξης» υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ένας από τους πρωταγωνιστές και προσθέτει «είναι μαζί μας παντού και πάντα».
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση