GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ήρθε το τέλος των εφημερίδων;

Στις ΗΠΑ το ίντερνετ έπαψε να είναι ο “φτωχός συγγενής” στον τομέα της ενημέρωσης. Επενδύει δυναμικά σε δημοσιογράφους, βγάζει ειδήσεις κ...

Στις ΗΠΑ το ίντερνετ έπαψε να είναι ο “φτωχός συγγενής” στον τομέα της ενημέρωσης. Επενδύει δυναμικά σε δημοσιογράφους, βγάζει ειδήσεις και κερδίζει την εμπιστοσύνη των αναγνωστών. 

Της Άννας Μιχαήλ

Μια πραγματική επανάσταση συντελείται στο χώρο των αμερικάνικων ΜΜΕ σύμφωνα με την έκθεση του Pew Research Center του 2014 «News Media», αφού παράλληλα με τη συνεχιζόμενη πτώση της έντυπης δημοσιογραφίας, τα ψηφιακά ενημερωτικά μέσα αναπτύσσονται, προσλαμβάνουν χιλιάδες δημοσιογράφους και προσελκύουν επενδύσεις.

Τα αυτόνομα ψηφιακά ΜΜΕ είναι σε ανάπτυξη, είτε είναι μικρά μη κερδοφόρα sites όπως το Charlottesville Tomorrow, είτε μεγάλα εμπορικά sites όπως το The Huffington Post ή άλλα , όπως το BuzzFeed , που σταδιακά μετακινούνται στην πρωτογενή παραγωγή ειδήσεων.

Στο ενημερωτικό οικοσύστημα είναι σε εξέλιξη μια δομική αλλαγή, καθώς τα τελευταία έξι χρόνια δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενώ πολλές από αυτές δημιουργήθηκαν μόλις τον περασμένο χρόνο.

Ωστόσο, η αύξηση των νέων θέσεων εργασίας στην ψηφιακή ενημέρωση πλήρους απασχόλησης φαίνεται να έχει αντισταθμίσει μόνο ένα μικρό ποσοστό των χαμένων θέσεων εργασίας από τις θέσεις που χάθηκαν από τις εφημερίδες και μόνο κατά την τελευταία δεκαετία .

Από το 2003 έως το 2012, η American Society of News Editors αναφέρει τεκμηριωμένη απώλεια 16.200 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης από τις εφημερίδες, ενώ η Ad Age σημείωσε μείωση 38.000 θέσεων εργασίας σε περιοδικά, το οποίο περιλαμβάνει όλες τις εργασίες για το σύνολο του τομέα των περιοδικών ευρείας κυκλοφορίας .

Αυτές οι περικοπές θέσεων εργασίας συνεχίστηκαν το 2013 και στις αρχές του 2014- σε μεγάλους ομίλους όπως η Tribune Co και οι Times.


Οι επενδύσεις

Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα στα ΜΜΕ των ΗΠΑ “σφυρηλατεί” τα θεμέλια της βιομηχανίας της ενημέρωσης, αλλάζοντας το “παιχνίδι” και τις εξελίξεις στη δημοσιογραφία, στην οποία αναφέρεται η χρηματοδότηση από διάφορους επιχειρηματίες, όπως αυτές της Amazon (Τζεφ Μπέζος) και του eBay (Pierre Omidyar).

“Υπάρχει μια αλάθητη αίσθηση της νέας ενέργειας που προέκυψε κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου έτους”, δήλωσε ο Amy Mitchell , διευθυντής έρευνας δημοσιογραφίας στο Pew και συγγραφέας της έκθεσης. “Αυτό που βλέπουμε είναι άτομα (επενδυτές) με οικονομικούς δεσμούς με τις εταιρείες τεχνολογίας να διεισδύουν στο χώρο της ενημέρωσης”.

Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της γιγαντιαίας ιστοσελίδας λιανικών πωλήσεων Amazon, εξέπληξε τον τομέα των μέσων ενημέρωσης τον περασμένο Αύγουστο με την κίνησή του για να αποκτήσει την Washington Post για 250 εκατομμύρια δολάρια από τους παλιούς ιδιοκτήτες της, την οικογένεια Graham. Ο Μπέζος δήλωσε στους υπαλλήλους της εφημερίδας να “εφευρίσκουν” και να “πειραματίζονται”, όπως το Internet “ξεσηκώνει” τις επιχειρηματικές ειδήσεις.

Τον Οκτώβριο, ο Omidyar είπε ότι θα οικοδομήσει μια ανεξάρτητη οργάνωση μέσων ενημέρωσης για τη μετάδοση ειδήσεων, με αντικείμενα από τον αθλητισμό μέχρι και την πολιτική για mainstream αναγνώστες.

Οι εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια δολάρια σε νέα ψηφιακά μέσα το 2013, τα οποία έχουν απορροφήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, δείχνουν οι εκτιμήσεις στην έκθεση της Pew. Η έκθεση ανέφερε ότι για πρώτη φορά ότι το 2013 προστέθηκαν περίπου 5.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε σχεδόν 500 ψηφιακά ενημερωτικά μέσα. «Οι προκλήσεις των τελευταίων ετών έχουν δημιουργήσει ένα νέο άνεμο αισιοδοξίας -ίσως και ελπίδα- για το μέλλον της αμερικανικής δημοσιογραφίας», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Αρκετά νέα ξεκινήματα σε μέσα ενημέρωσης, όπως τα Vox Media και Mashable, τα οποία επενδύουν στην είδηση, έλαβαν εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης πέρυσι. Η στροφή αυτή των θέσεων εργασίας και των επενδύσεων είναι ανάλογη της στροφής των αναγνωστικού κοινού στην ψηφιακή ενημέρωση.

Το 39% του αναγνωστικού κοινού λαμβάνει πλέον τα νέα on-line, με τη ραγδαία εξάπλωση ψηφιακών συσκευών, «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως μεταξύ των νέων. Συγκρίνοντας τις προτιμήσεις του κοινού μεταξύ των ΜΜΕ, η διαδικτυακή ενημέρωση, όπως μετρήθηκε με την επισκεψιμότητα στους 25 μεγαλύτερους ενημερωτικούς ιστοτόπους, αυξήθηκε κατά 7,2% έναντι του 2011. Ελάχιστη αύξηση κοινού σημειώθηκε στα καλωδιακά δίκτυα κατά 0,8%, ενώ μείωση καταγράφηκε σε ραδιόφωνο και περιοδικά κατά 0,1%, στις εφημερίδες κατά 0,2%, στα εμπορικά τηλεοπτικά δίκτυα κατά 1,9% και στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 6,5%.

Διαφημίσεις και έσοδα

Η έκθεση εκτιμά ότι η βιομηχανία ειδήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες παράγει περίπου 60 δισ. δολάρια σε ετήσια έσοδα μέσω της διαφήμισης που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% των εσόδων της. Οι επενδύσεις από κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών και φιλανθρωπία ανέρχονται σε μόλις 1% επί του συνόλου των εσόδων. Απ' την άλλη, από μόνη της η Google είχε έσοδα περίπου 59 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι.

Οσον αφορά στη διαδικτυακή διαφήμιση, αυτή αυξήθηκε κατά 17% το 2012, για να φθάσει τα 37,3 δισ. δολ., ήτοι το 23% του συνόλου της διαφημιστικής δαπάνης. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η έκρηξη της ψηφιακής διαφήμισης στις φορητές συσκευές κατά 80%, στο ύψος των 2,6 δισ. δολ., μια αγορά στην οποία πάντως κυριαρχούν οι γίγαντες της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως Facebook και Google.

Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες «πειραματικές» μορφές διαφήμισης που συνδυάζουν το περιεχόμενο γνωστές ως native advertising. Πρόκειται για πληρωμένο περιεχόμενο από διαφημιστές που γράφεται από δημοσιογράφους και τοποθετείται μαζί με το υπόλοιπο περιεχόμενο ωστε να μην διακρίνεται. Το ξεκίνησαν το Atlantic και το Mashable, και αναπτύχθηκε το 2013. Πλέον οι New York Times, The Washington Post αλλά και The Wall Street Journal προορίζουν μέρος του προσωπικού τους για αυτό το περιεχόμενο. Η αγορά του native advertising υπολογίζεται στα 2.85 δις. δολάρια το 2014.

Παρ΄ολ΄αυτά... η ανάπτυξη αυτή των ψηφιακών ενημερωτικών μέσων , δεν είναι καθόλου σαφές ότι δημιουργεί ένα νέο επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο. Η κερδοφορία βρίσκεται... τουλάχιστον πέντε χρόνια μακριά , αφού ακόμη και η Huffington Post με τους 575 εργαζόμενους δημοσιογράφους εξακολουθεί μόνο να φλερτάρει με την κερδοφορία. Ερωτηθείς αν η έκρηξη των προσλήψεων δείχνει ότι τα ψηφιακά ενημερωτικά μέσα αποτελούν ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο που θα μπορέσει να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, ένας παρατηρητής βετεράνος του χώρου απάντησε απλά: “ Όχι. Αυτή είναι η ειρωνεία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση