GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να δηλώνονται τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ως ειδικά κτίρια

Στην αναγραφή των τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Ε9, ως ξενοδοχειακά καταλύματα με το καθε...



Στην αναγραφή των τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Ε9, ως ξενοδοχειακά καταλύματα με το καθεστώς των ειδικών κτιρίων, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διαβιβάζοντας επιστολή της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων- Δωματίων Αν. Κρήτης «Η Κνωσσός».

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «το ζήτημα της αναγραφής των τουριστικών καταλυμάτων του κλάδου των ενοικιαζομένων διαμερισμάτων στο Ε9 ως επαγγελματική στέγη, κάτι που δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών, έχει ως αποτέλεσμα να μην ισχύει ο συντελεστής απομείωσης επιφάνειας (ΣΑΕ), ο οποίος περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων. Κατά συνέπεια οι ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων εξαιρούνται από την έκπτωση των ειδικών κτιρίων παρά τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι είναι ενταγμένοι στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης».

Πιο συγκεκριμένα «τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα πληρώνουν για τον πρώην Φ.Α.Π. που ενσωματώθηκε στον ΕΝ.Φ.Ι.Α. 0,33 τοις χιλίοις ενώ οι επιχειρήσεις του κλάδου πληρώνουν από 0,5 έως 2%, που σημαίνει ότι είναι αυξημένος ο φόρος έως και 2000%. Για παράδειγμα 1100 μ2 ξενοδοχείο σήμερα πληρώνει φόρο 475 €, ενώ 1100 μ2 τουριστικό κατάλυμα πληρώνει σήμερα 7.650 € στην ίδια ακριβώς περιοχή. Επιπλέον τα μεγάλα ξενοδοχειακά καταλύματα επιβαρύνονται μέχρι τα 2000 μ2 και απαλλάσσονται για τα υπόλοιπα τετραγωνικά μέτρα της επιφάνειάς τους.»

Όπως γίνεται αντιληπτό είναι αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση ώστε να μην κατατάσσονται τα ακίνητα των τουριστικών καταλυμάτων βάσει της οικοδομικής άδειας ανέγερσης τους (Υ.Α. ΦΕΚ Β’ 1152/1996 αριθ. 1129485/479/Γ0013 ΠΟΛ131) αλλά σύμφωνα με την χρήση τους ως ξενοδοχειακή επιχείρηση (Ν. 2160/1993 άρθρο 2) με διάρκεια ισχύος ίση με τη διάρκεια άσκησης αυτής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία θα αποδεικνύεται από το Ειδικό Σήμα Λειτουργίας του Επιχειρηματία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση