GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποσπάσματα από την ομιλία Κουβέλη στην Πάτρα

Για τη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία • Είναι πολιτική αναγκαιότητα η συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτ...



Για τη Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία
• Είναι πολιτική αναγκαιότητα η συγκρότηση και ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου...
Ο τόπος έχει ανάγκη από μία κεντροαριστερά εκφραστή της κοινωνίας . Εκφραστή των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα. Έχει ανάγκη από μια προοδευτική κεντροαριστερά για μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη διέξοδο από την κρίση.

• Πολλοί αναφέρονται στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες, χωρίς σαφές στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες. Διεκδικούν την ‘’κοινή λογική’’. Όμως ερωτώ : Τι προτάσσει η λεγόμενη κοινή λογική για τις εργασιακές σχέσεις, για τους ανέργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα; Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη; Ποια είναι η πρόταση της «κοινής λογικής» για το παραγωγικό μοντέλο που πρέπει να διαμορφωθεί στη χώρα;

• Δεν φτάνει η καταδίκη του πολιτικού συστήματος που μας οδήγησε εδώ. Το ζητούμενο είναι η θετική πρόταση αλλαγής του. Και η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς συγκρούσεις με το κατεστημένο, χωρίς προτάσεις πολιτικής με επιδερμικές προσεγγίσεις.
Μας κατηγόρησαν γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου.
Απαντούμε.
Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο πολιτικών. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έκανε επιλογές που την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Για μας, όπως ήδη έχουμε πει ο προοδευτικός πόλος έχει νόημα μόνο αν είναι πραγματικά προοδευτικός.

Για την Ευρώπη

• Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία , η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, είναι αδιαπραγμάτευτη.Είναι κοινή η διαπίστωση όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η πολιτική που εφαρμόζεται - με την επιμονή της Γερμανίας – της γενικευμένης ευρωπαϊκής λιτότητας, οδηγεί σε εμφανή και αναγνωρίσιμα αδιέξοδα, οικονομικά – κοινωνικά και πολιτικά.

• Είναι σαφές πλέον, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται κοινή αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, ενοποίηση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών λειτουργιών αλλά και ένα συνεκτικό πλέγμα πολιτικών συνανάπτυξης, απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος. Για τους λόγους αυτούς η μάχη των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη. Θα διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα αντανακλούν τη βούληση των Ευρωπαίων και θα καθορίσουν αποφασιστικά τους όρους της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση