GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι εστί συμψηφισμός;

Λίγο πριν ξεκινήσουν επισήμως οι διακοπές του Πάσχα, ανακοινώθηκε και ένα ευχάριστο οικονομικό νέο, όσον αφορά στους επιχειρημα...



Λίγο πριν ξεκινήσουν επισήμως οι διακοπές του Πάσχα, ανακοινώθηκε και ένα ευχάριστο οικονομικό νέο, όσον αφορά στους επιχειρηματίες και τις οφειλές τους προς το
Δημόσιο · ο περιβόητος συμψηφισμός, ο οποίος είχε ήδη ψηφισθεί από το 2012 και αρχίζει σήμερα να εφαρμόζεται δειλά-δειλά. Τι ακριβώς συμψηφίζεται όμως;

Τι είναι;
Ο συμψηφισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία δύο συναλλασσόμενοι, οι οποίοι έχουν οφειλές διαφορετικής φύσης ο ένας προς τον άλλον, αποφασίζουν αντί να εξοφλήσουν ολόκληρα τα ποσά στις συμφωνημένες ημερομηνίες και ουσιαστικά να «ανταλλάξουν» χρήμα, να υπολογίσουν λογιστικά την τελική οφειλή τους ο ένας προς τον άλλον και αναλόγως προσήμου να πράξουν ανάλογα. Αν και ο ορισμός ακούγεται περίπλοκος, στην ουσία ο συμψηφισμός είναι πολύ απλός.

Με απλά λόγια
Για παράδειγμα, έστω ότι υπάρχουν δύο επιχειρηματίες: ένας βενζινοπώλης και ένας προμηθευτής αναψυκτικών. Κατά τη συναλλαγή τους, ο βενζινοπώλης χρωστάει στον προμηθευτή 100€ για την αγορά αναψυκτικών και ο προμηθευτής του χρωστάει 80€ για καύσιμα.

Η ορθή λογιστική πρακτική επιβάλλει να εξοφληθούν κανονικά τα ποσά, αν και είναι ανούσιο τα 80€ να φύγουν και να ξαναέρθουν στα ίδια χέρια. Ο συμψηφισμός, όμως, επιτρέπει στους συναλλασσόμενους στο τέλος της χρήσης, να βρουν ποιος χρωστάει τι και να καταλήξουν στο λογικό, που είναι να δώσει ο βενζινοπώλης 20€ στον προμηθευτή και να ολοκληρωθούν οι εξοφλήσεις.

Σε μία απλή οικονομία, αυτό μπορεί να γίνει άμεσα. Όταν όμως οι συναλλασσόμενοι είναι μεγάλες εταιρείες ή κράτη, τα πράγματα περιπλέκονται, γιατί οι μεταξύ τους συναλλαγές είναι πολύ περισσότερες. Μία εταιρεία πρέπει να αποδώσει στο κράτος, μεταξύ άλλων, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, πρόστιμα, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. ενώ το κράτος πρέπει να της παρέχει επιστροφή φόρων, επιχορηγήσεις κ.λπ.

Τι ίσχυε μέχρι τώρα;
Μέχρι πρότινος, ο επιχειρηματίας ήταν υποχρεωμένος να εξοφλήσει όλες του τις οφειλές προς το Δημόσιο, για να αποφύγει ποινές, ανεξάρτητα από το τι του χρωστούσε το Δημόσιο, για να μην καταγράφουν λογιστικές απώλειες. Αυτό όμως πίεζε απελπιστικά τον επιχειρηματικό κόσμο (και τα φυσικά πρόσωπα), διότι κατέβαλλαν μεγαλύτερα ποσά από όσα άντεχαν και όσα έπρεπε.

Τι ισχύει σήμερα;
Η αρχή γίνεται με τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου πλέον θα συμψηφίζονται οι οφειλές των επιχειρήσεων προς αυτά με τις οφειλές του κράτους σε επιστροφές φόρων. Αυτό δίνει ανάσα στην αγορά, διότι αμέσως μειώνονται οι οφειλές των επιχειρήσεων, άρα βελτιώνεται η οικονομική τους ευρωστία, αλλά και στο κράτος, διότι συσσωρεύεται ο όγκος των απαιτήσεων και των υποχρεώσεων του προς τρίτους και βελτιώνονται οι οικονομικοί του δείκτες. Εφόσον η διαδικασία του συμψηφισμού επεκταθεί, η οικονομία θα πάρει μία αρκετά δυνατή ώθηση προς την ανάπτυξη.

flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση