GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπομονή συστήνει στους έλληνες κτηνοτρόφους...

Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της εορτής του Πάσχα, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν τόσο μ...



Δεν κουνιέται φύλλο στην αγορά των αμνοεριφίων ενόψει της εορτής του Πάσχα, για μια σειρά από λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με την κατάσταση στην εγχώρια αγορά, όσο και με αγορές γειτονικές που μέχρι πρότινος είτε προωθούσαν αμνοερίφια στην Ελλάδα, είτε πραγματοποιούσαν εισαγωγές από τη χώρα μας.
«Το μόνο σίγουρο είναι πως όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα η κατάσταση η αγορά αρνιών και κατσικιών θα είναι ελλειμματική», αναφέρει στο paseges.gr ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), κ. Λευτέρης Γίτσας.

«Οι κτηνοτρόφοι πρέπει να μην βιαστούν και να έχουν υπομονή», προσθέτει ο κ. Γίτσας, «καθώς οι αγορές των Βαλκανικών χωρών εμφανίζουν κι αυτές έλλειμμα, ενώ κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι το Πάσχα των Ορθόδοξων συμπίπτει φέτος με των Καθολικών και ενδέχεται όσο πλησιάζουμε στις γιορτές, να υπάρξει ζήτηση και από Ιταλία».

Μια άλλη παράμετρος που ίσως επηρεάσει την αγορά είναι και οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο σε περιοχές που χτυπήθηκαν από ευλογιά και άλλες ασθένειες, ωστόσο οι κτηνοτρόφοι μάλλον πρέπει προσδοκούν να πουλήσουν σε καλύτερες τιμές.

«Παραπλανητικές οι προσφορές»

Σε ερώτησή μας για τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και ενδεχόμενη επίδρασή τους στην αγορά ο κ. Γίτσας τόνισε: «Οι προσφορές των σούπερ μάρκετς είναι παραπλανητικές, καθώς δεν απορροφούν μεγάλες ποσότητες και γι’ αυτό πρέπει να προσέχουν και οι καταναλωτές».

Δεν υπάρχουν συμφωνίες για μαζικές εξαγωγές

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της εφετινής χρονιάς που επηρεάζει την αγορά είναι και ενδεχόμενες συμφωνίες για μαζική εξαγωγή σφάγιων. Σύμφωνα με πληροφορίες του paseges.gr δεν υπάρχουν ως τώρα κάποιες συμφωνίες, εντούτοις ίσως υπάρξουν κάποιες στο τέλος της εβδομάδας.

Ανησυχία κτηνοτρόφων

Το σκηνικό που διαμορφώνεται φαίνεται να ανησυχεί τους οργανωμένους κτηνοτρόφους. Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη για τις ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων ενόψει Πάσχα.

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Παλάσκας επισημαίνει:

“Κύριοι Υπουργοί,

Ενόψει των εορτών του Πάσχα και λόγω της αυξημένης ζήτησης για εξαγωγή στην Ιταλία, αμνοεριφίων προέλευσης Ρουμανίας που θα σφάζονται στα σφαγεία της Ελλάδας, ζητούμε να ισχύουν τα εξής: Η σφράγιση αμνοεριφίων προέλευσης Ε.Ε (ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΟΥΓΓΑΡΙΑ κ.τ.λ) με προορισμό την Ιταλία να γίνεται με μια ωοειδή σφραγίδα με τον κωδικό του σφαγείου και με μια ορθογωνίου παραλληλογράμμου σχήματος της χώρας προέλευσης, με κόκκινη χρωστική Ε 129 «Ερυθρό Allura». Πιστεύουμε ότι έτσι θα προστατεύσουμε τα Ελληνικά αμνοερίφια και δεν θα ελληνοποιήσουμε τα Ρουμανίας για Ελληνικά στην Ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα την μη ζήτηση μακροπρόθεσμα Ελληνικών αρνιών, διότι τα Ρουμανίας είναι ποιοτικά κατώτερα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση