GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο αστυνομικοί νεκροί στο Κάιρο

Ένας αξιωματικός κι ένας νεοσύλλεκτος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή σε μια νέα επίθεση εναντίον τ...


Ένας αξιωματικός κι ένας νεοσύλλεκτος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή σε μια νέα επίθεση εναντίον της αστυνομίας στην Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, εν μέσω της εκστρατείας καταστολής των υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό την 3η Ιουλίου 2013.
Οι δύο στρατιωτικοί έχασαν τη ζωή τους όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ενώ περιπολούσαν σε έναν δρόμο ο οποίος συνδέει το Κάιρο με το Σουέζ, όπου βρίσκεται η Διώρυγα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών έχουν πολλαπλασιαστεί στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις. Ο Μόρσι ήταν ο μόνος αρχηγός του κράτους που εξελέγη δημοκρατικά στην ιστορία της Αιγύπτου, ενάμιση χρόνο μετά τη λαϊκή εξέγερση η οποία ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία.
Η κυβέρνηση την οποία εγκατέστησε ο ως πρότινος επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διεξάγει έκτοτε μια ιδιαίτερα αιματηρή εκστρατεία καταστολής εναντίον των υποστηρικτών του Μόρσι και ειδικά των μελών των Αδελφών Μουσουλμάνων, της οργάνωσης στην οποία ανήκει. Πάνω από 1.400 διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι έχουν σκοτωθεί από στρατιωτικούς και αστυνομικούς —ανάμεσά τους περίπου 700 στο Κάιρο μέσα σε μια ημέρα, την 14η Αυγούστου— ενώ πάνω από 15.000 έχουν συλληφθεί και πολλές εκατοντάδες ισλαμιστές έχουν καταδικαστεί σε θάνατο με συνοπτικές διαδικασίες.
Σε αντίποινα για το κύμα καταστολής αυτό, τζιχαντιστές αντάρτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις επιθέσεις εναντίον στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας, κυρίως η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, μια ένοπλη οργάνωση η οποία εδρεύει στο Σινά και λέει ότι εμπνέεται από την αλ Κάιντα, αλλά δεν έχει γνωστούς δεσμούς με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η κυβέρνηση, που διευθύνεται στην πραγματικότητα de facto από τον Σίσι, υποψήφιο και μεγάλο φαβορί στις προεδρικές εκλογές της 26ης και της 27ης Μαΐου, κατηγορεί τους Αδελφούς Μουσουλμάνους για όλες τις επιθέσεις οι οποίες, όπως λέει, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 500 ανθρώπους μετά την ανατροπή του Μόρσι. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει κηρυχθεί πλέον «τρομοκρατική οργάνωση».
Μια νέα ισλαμιστική ένοπλη οργάνωση, η Άτζναντ Μισρ, ανέλαβε εξάλλου την ευθύνη για πρόσφατες επιθέσεις, ανάμεσά τους και τη βομβιστική επίθεση στο Κάιρο η οποία στοίχισε τη ζωή ενός αστυνομικού.
Η έκρηξη σημειώθηκε στην Πλατεία Λιβάνου το βράδυ της Παρασκευής, σκοτώνοντας έναν αστυνομικό και τραυματίζοντας άλλον έναν.
Η Άτζναντ Μισρ («Στρατιώτες της Αιγύπτου») ανέφερε σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε έναν ισλαμιστικό ιστότοπο ότι οι μαχητές της παρακολουθούσαν το σημείο ελέγχου της αστυνομίας στην πλατεία πριν πυροδοτήσουν τη βόμβα.
Η οργάνωση είχε ανακοινώσει την ύπαρξή της τον Ιανουάριο, διαμηνύοντας ότι θα στοχοθετεί «εγκληματικά στοιχεία» στην υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση.
Έχει αναλάβει την ευθύνη για έξι επιθέσεις έκτοτε, περιλαμβανομένων των εκρήξεων βομβών έξω από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, που είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας υποστράτηγος της αστυνομίας και άλλος ένας άνθρωπος νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έδωσε την ευλογία του, με μήνυμά του που αναρτήθηκε σε έναν ιστότοπο που χρησιμοποιούν ισλαμιστές το βράδυ της Παρασκευής, στους οπαδούς του ιερού πολέμου που εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας της Αιγύπτου.
Η αλ Κάιντα δεν θεωρείται ότι συνδέεται με την οργάνωση Άτζναντ Μισρ.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση