GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ανηφόρα του Πάσχα

Όταν το 395 μ.Χ. ο Αρκάδιος κλήθηκε στο βυζαντινό θρόνο ήταν ένας άβουλος έφηβος. Τα αιμοσταγή Γερμανικά φύλα των Βησιγότθων εί...



Όταν το 395 μ.Χ. ο Αρκάδιος κλήθηκε στο βυζαντινό θρόνο ήταν ένας άβουλος έφηβος. Τα αιμοσταγή Γερμανικά φύλα των Βησιγότθων είχαν διαβρώσει τη διοίκηση της βασιλεύουσας και ταυτόχρονα λεηλατούσαν την ελληνική χερσόνησο. Διέφθειραν το πολιτικό προσωπικό, κλόνισαν το στρατιωτικό φρόνημα, διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς, μα ο άτολμος Αρκάδιος αρκούνταν να ανακηρύσσει τον Αλάριχο "Στρατηλάτη", και να έχει εκχωρήσει την εξουσία στη σπάταλη Ευδοξία και στον πανούργο Ευτρόπιο.

Ο ιερός Χρυσόστομος, κάποτε δικηγόρος και πια φλογερός ιεροκήρυκας, συγκρούσθηκε ως Πατριάρχης με την αυτοκρατορική ακολασία. Καθαίρεσε τους ανάξιους επισκόπους, κατήγγειλε τις υποτακτικές πολιτικές, και τελικά ο αφοσιωμένος ιδεαλιστής του ελληνοχριστιανισμού εξορίστηκε. Πρόλαβε αυτό το ευγενικότερο παράδειγμα ηθικής που γνώρισε η ανθρωπότητα, να υπερασπιστεί το διώκτη του Ευτρόπιο. Όταν ο όχλος διαπόμπευε τον άλλοτε πανίσχυρο αξιωματούχο, ο ταπεινός Χρυσόστομος του έγραψε:

"...Πού τώρα η λαμπρή αρχοντική στολή; Πού οι επευφημίες στα ιπποδρόμια και οι κολακείες των θεατών; Όλα έφυγαν... Πού η συμμορία των παρασίτων; Πού οι γλυκόλογοι κι εξυπηρετικοί δουλόφρονες; Εσύ όμως δεν με ανεχό­σουν... Μου έκανες επανειλημμένες παρατη­ρήσεις, επειδή έλεγα την αλήθεια, δεν σε βεβαίωνα πως σ’ αγαπούσα περισσότερο από τους κόλακες; Αν υπέφερες τα δήθεν τραύματά μου, δεν θα σου προκαλούσαν τα προσποιητά φιλήματα εκείνων, τούτον τον όλεθρο. Οι πληγές από μένα προ­ξενούν υγεία, ενώ τα δικά τους φιλήματα σού χάλ­κεψαν αρρώστια ανίατη..."
Εύχομαι σε όλους να αξιοποιήσουν προς το κοινό καλό το ανηφορικό γκρέμι προς το Γολγοθά που μόλις άρχισε με βάγια...

Γιοβανόπουλος Γ. Κώστας
Ανεξάρτητος Βουλευτής Ημαθίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση