GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ οι φορείς του Πειραιά

Την ομοβροντία πυρών των επαγγελματικών φορέων του Πειραιά δέχεται η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ). Ειδικ...


Την ομοβροντία πυρών των επαγγελματικών φορέων του Πειραιά δέχεται η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).
Ειδικότερα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος προσέφευγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Οι τέσσερεις Πειραϊκή φορείς στρέφονται κατά του ΤΑΙΠΕΔ και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, ενέκρινε τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ.
Οι φορείς επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης.
Και αυτό γιατί μεταξύ των άλλων, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτη.
Ακόμη, η παραβιάζεται αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης, προσθέτουν οι φορείς.
Επίσης, οι όροι της πρόσκλησης παραβιάζουν το υφιστάμενο πλέγμα διατάξεων ενωσιακής προέλευσης που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να μην πρόκειται απλώς για την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου φορέα που λέγεται ΟΛΠ, αλλά για την μετατροπή του κρατικού σε ιδιωτικό μονοπώλιο.
Εξάλλου, τονίζουν οι φορείς, «οι δημοσίου δικαίου αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στην Ανώνυμη Εταιρεία ΟΛΠ μέσα από πλέγμα των νομοθετικών διατάξεων δεν μπορούν να εκχωρηθούν και να συνεχίσουν να ασκούνται από την εταιρεία στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης».

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση