GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η νέα λογική της «υπεύθυνης κατανάλωσης αλκοόλ»

Το να πίνεις «υπεύθυνα» δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να πίνεις «λιγότερο», τονίζει η ένωση οινοπνευματωδών ποτών Ευρώπης (Spirits...



Το να πίνεις «υπεύθυνα» δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να πίνεις «λιγότερο», τονίζει η ένωση οινοπνευματωδών ποτών Ευρώπης (SpiritsEurope)...
Η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών έχει δει τις ευρωπαϊκές της αγορές να μειώνονται κατά 30% τα τελευταία 30 χρόνια, μια τάση που είναι σχεδόν απίθανο να αντιστραφεί εξαιτίας των εκστρατειών για τη δημόσια υγεία και τους νέους κανονισμούς.

Με την οικονομική κρίση, πολλές ευρωπαϊκές χώρες εισήγαγαν τιμωρητικούς φόρους και πολιτικές ελάχιστης τιμολόγησης για να συγκρατήσουν την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το σχετικό κόστος του: προβλήματα υγείας, τα τροχαία ατυχήματα, και μερικές φορές το θάνατο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η άτυπη στρατηγική της Κομισιόν για το αλκοόλ που ξεκίνησε το 2006, έχει ως στόχο να μειώσει τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους κινδύνους υγείας που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ειδικά μεταξύ των νέων.

Αντιμέτωπη με αυξανόμενες πιέσεις, η βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών ξεκινά μια αμυντική εκστρατεία και εισάγει τη λογική του «να πίνεις υπεύθυνα».

Αυτό οδήγησε την SpiritsEurope να μεταφέρει το μήνυμα ότι, παρά τη «χαρά και ευτυχία» που μπορούν να φέρουν τα ποτά, μερικές φορές θα πρέπει να πίνουμε λιγότερο».

«Υπάρχουν προϊόντα που αν καταναλωθούν κακώς- σε μεγάλη ποσότητα ή σε λάθος στιγμή- προκαλούν ζημία, αρρώστιες ή κοινωνική αναταραχή», λέει ο Paul Skehan, γενικός διευθυντής του SpiritsEurope. «Γνωρίζουμε, λοιπόν, ότι τα προϊόντα μας έχουν αυτή την διπλή όψη», είπε σε συνέντευξη στη EurActiv.

«Υπεύθυνα» δε σημαίνει να πίνεις «λιγότερο»
Ο Skehan παραδέχτηκε ότι το να πίνει κάποιος υπεύθυνα ίσως σημαίνει μερικές φορές να μειώνει την κατανάλωση, λέγοντας ότι «θα πρέπει μία ή δύο φορές την εβδομάδα να μην πίνει καθόλου». Οι υποστηρικτές της εγκράτειας ίσως να μην θεωρούν κάτι τέτοιο ως σημαντική μείωση στην κατανάλωση, ωστόσο αναγνωρίζεται επίσης ότι ούτε η καθημερινή κατανάλωση δεν είναι απαραίτητα υγιής.

Ο Skehan επεσήμανε ότι η υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ «δε σημαίνει πάντα λιγότερο αλκοόλ». Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η βλάβη που προκαλείται από ακατάλληλη κατανάλωση αλκοόλ είναι μεγαλύτερη στη Σκανδιναβία από ό, τι στη Μεσόγειο, παρόλο που οι νοτιοευρωπαίοι καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ κατά μέσο όρο.

«Οι Μεσογειακοί που πίνουν ένα ποτήρι κρασί στο μεσημεριανό ή το βραδινό κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας, καταναλώνουν περισσότερο αλκοόλ από κάποιον που βγαίνει την Παρασκευή το βράδυ στην κρύα Φινλανδία και πίνει μπύρες», τόνισε ο Skehan.

Και παρά την πτώση των ευρωπαϊκών πωλήσεων, ο Skehan λέει ότι η συνολική απόδοση του τομέα είναι καλή, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχίες για την φορολόγηση.

Η ευρωπαϊκή αγορά αυτή τη στιγμή είναι «ιδιαίτερα δύσκολη» εξαιτίας των αυξανόμενων φορολογικών πιέσεων, τόνισε ο Skehan. «Και εάν προσθέσεις όλα τα μέτρα λιτότητας, είναι μια τέλεια καταιγίδα κατά του προϊόντος μας. Αρχικά ο κόσμος έχει λιγότερα να ξοδέψει και δεύτερον, η κυβέρνηση φορολογεί περισσότερο».

«Νομίζω πως η φορολόγηση φθάνει στο σημείο που αρχίζει να σκοτώνει μάρκες και εταιρείες», υπογράμμισε.
Παρά τις φορολογικές πιέσεις, ο τομέας των αλκοολούχων ποτών εξακολουθεί να είναι πολύ κερδοφόρος, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βραζιλία, όπου η αναδυόμενη μεσαία τάξη είναι πρόθυμη να «γιορτάσει» τον πρόσφατα αποκτηθέντα πλούτο της με την αγορά premium ποτών και κρασιών.

Οι εξαγωγές αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν από € 8,2 δις σε 10,1 δισ. € μεταξύ του 2011 και του 2012, φέρνοντας περίπου € 9 δις καθαρά πίσω στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία. «Είναι σίγουρα ένας από τους λίγους ευρωπαϊκούς εξαγωγικούς τομείς που ανθεί, και όπου το καθαρό ισοζύγιο πληρωμών είναι υπέρ μας», επεσήμανε ο Skehan, επισημαίνοντας ότι γεωγραφικές ενδείξεις όπως το κονιάκ και το σκοτσέζικο ουίσκι, επιτρέπουν στον τομέα να οικοδομήσει τεράστια παγκόσμια εμπορικά σήματα.

Τα κοκτέιλ κάνουν δυναμικό come back
Ο Skehan δήλωσε αισιόδοξος για την ώριμη ευρωπαϊκή αγορά, λέγοντας ότι μια νέα γενιά νεαρών καταναλωτών στρέφεται στα οινοπνευματώδη. Αν και αλκοόλ όπως το ουίσκι είναι συχνά premium μάρκα και το προτιμά μια πιο ηλικιωμένη πελατεία, τα λευκά ποτά, όπως οι βότκες και τα τζιν είναι δημοφιλή στους νέους.

«Νομίζω ότι υπάρχει μια αρκετά σύγχρονη τάση προς κοκτέιλ και απεριτίφ, που επιστρέφουν δυναμικά», τόνισε ο Skehan.

Έκθεση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας της Ιρλανδίας το 2009, έδειξε ότι οι εκστρατείες κατά του αλκοόλ δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την χρήση του από τους νέους και έκαναν έκκληση για αυστηρότερους κανόνες στην διαφήμιση.

Το «υπεύθυνο πιοτό» ίσως δύσκολα να μπορεί να κατανοηθεί και να υιοθετηθεί, αλλά ακόμη πιο δύσκολη φαίνεται η εξήγηση της λογικής πίσω από την εκστρατεία «υπεύθυνο πάρτι».

«Ακόμα και αν εκ πρώτης όψεως δεν ακούγεται συναρπαστικό, «το υπεύθυνο πάρτι» είναι διασκεδαστικό, πραγματική διασκέδαση!», ισχυρίζεται η ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε από την Pernod Ricard, στο πλαίσιο της πολιτικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα χρειαστούν μερικά ακόμη χρόνια αγώνων για να περάσει αυτό το μήνυμα.
euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση