GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις, η ανάπτυξη θα επιστρέψει»

Η συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup στην Αθήνα και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης απασχολεί το σύνολο του γερμανικ...

Η συνεδρίαση του χθεσινού Eurogroup στην Αθήνα και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος ως επί το πλείστον υποδέχεται τις εξελίξεις με θετικά σχόλια.
«Σύντομα θα μπορούσε η Αθήνα να σταθεί ήδη στα δικά της πόδια», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι λιγότερο πιθανό» και ότι «εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις, η ανάπτυξη θα επιστρέψει».
Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη ότι «ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι μια επιτυχία ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρεωθεί από τις ελεύθερες αγορές, όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους της» και προσθέτει ότι, εάν η Αθήνα μπορεί δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία να δανειστεί, θα πρόκειται για μια μεγάλη επιστροφή εμπιστοσύνης, η οποία είναι, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, σημαντικότερη από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας. «Εάν οι αγορές και οι παράγοντές τους επενδύσουν, θα είναι επειδή πιστεύουν ότι δεν θα γίνει νέο κούρεμα και ότι η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά» επισημαίνει.
Η «Frankfurter Allegmeine Zeitung» περιγράφει τις εργασίες του χθεσινού Eurogroup, επισημαίνει ότι οι δύο επόμενες δανειακές δόσεις εξαρτώνται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και αναφέρει: «Με αυτήν την απόφαση βρίσκει ευτυχή κατάληξη μια ιδιαίτερα κοπιώδης διαδικασία που περιελάμβανε τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και την υπέρβαση των δυσκολιών για την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Η οικονομική «Handelsblatt», σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης πετυχαίνουν την αλλαγή» και υπότιτλο «Τα προβλήματα μεταφέρονται στην Ιταλία και στη Γαλλία», αναφέρει ότι οι υπό κρίση χώρες έχουν περάσει τα χειρότερα και ότι η Ελλάδα προχωρά. «Με την αποδέσμευση της νέας δανειακής δόσης, το Eurogroup επιβραβεύει τις πρόσφατες ελληνικές προσπάθειες» σημειώνεται στο δημοσίευμα και μεταφέρονται οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η «Sueddeutsche Zeitung», σε ανταπόκριση με τίτλο «ΕΚΤ-Ο πρόεδρος νουθετεί την Αθήνα», αναφέρεται στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι από την Αθήνα και προσθέτει ότι στο Eurogroup αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διάλυσης της ελληνικής κυβέρνησης και της επικράτησης αστάθειας. «Το πακέτο μέτρων που μόλις ψηφίστηκε ως προϋπόθεση για τη λήψη των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Ιούλιο, προσκρούει στις αντιδράσεις των πολιτών, ακόμη και στη Γερμανία», επισημαίνει η συντάκτρια και παραθέτει την κριτική που ασκήθηκε από τους Πράσινους Πρασίνων για τη σκοπιμότητα των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων ή του γάλακτος, ενώ αναφέρεται και ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ευνοούν την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ελληνική αγορά.
Η απελευθέρωση της επόμενης δανειακής δόσης καλύφθηκε ευρέως και από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας, ARD και ZDF, τα οποία ωστόσο τονίζουν ότι τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Το κανάλι n-tv σε ρεπορτάζ του κάνει λόγο για «νέα δόση και νέα όνειρα» και αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές.
«Η Ελλάδα δίνει φτερά στις αγορές», είναι ο τίτλος διαδικτυακού δημοσιεύματος της οικονομικής επιθεώρησης «WirtschaftsWoche», στο οποίο σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θέλει να σταθεί και πάλι στα πόδια της – έστω και με πατερίτσες», ενώ αναφέρεται: «Η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει τον φιλόδοξο στόχο να απαλλαγεί από τους ελέγχους και τις πιέσεις της τρόικας για μεταρρυθμίσεις με την αναχρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τώρα φαίνονται οι πιθανότητες μιας τοποθέτησης των ελληνικών ομολόγων να μην είναι άσχημες».
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση