GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προεδρικές εκλογές την Κυριακή στην ΠΓΔΜ

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 13 Απριλίου στην ΠΓΔΜ, με τον νυν πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να θεωρείται, σύμφωνα...


Προεδρικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 13 Απριλίου στην ΠΓΔΜ, με τον νυν πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ να θεωρείται, σύμφωνα με αναλυτές, επικρατέστερος να εξασφαλίσει μία ακόμη θητεία.
Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι στις προεδρικές αυτές εκλογές: ο Γκιόργκι Ιβάνοφ (υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι), ο Στέβο Πεντάροφσκι (υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ), ο Ιλίαζ Χαλίμι (υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι) και ο Ζόραν Πόποφσκι (υποψήφιος του νεοσύστατου κόμματος GROM, του οποίου ηγείται ο Στέβτσο Γιακίμοφσκι).
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα έχει υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές και έχει καλέσει τους Αλβανούς ψηφοφόρους στη χώρα να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.
Για να εκλεγεί κάποιος από τους υποψήφιους πρόεδρος της ΠΓΔΜ από τον πρώτο γύρο, πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο να συμβεί.
Έτσι, αναμένεται να ακολουθήσει δεύτερος γύρος, έπειτα από δύο εβδομάδες (στις 27 Απριλίου), μεταξύ των δύο υποψηφίων που θα συγκεντρώσουν τα υψηλότερα ποσοστά στον πρώτο γύρο.
Πρόεδρος στον β΄ γύρο εκλέγεται αυτός που θα λάβει περισσότερες ψήφους, με την προϋπόθεση το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 40% επί των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Αν δεν ικανοποιηθεί αυτή η προϋπόθεση, τότε οι προεδρικές εκλογές ακυρώνονται και προκηρύσσονται νέες.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, θα περάσουν οι κ.κ. Ιβάνοφ και Πεντάροφσκι.
Η θητεία του προέδρου της ΠΓΔΜ διαρκεί πέντε χρόνια και οι εξουσίες του, κατά το Σύνταγμα της χώρας, είναι περιορισμένες και σχετίζονται με ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.
Στην προεκλογική εκστρατεία του Γκιόργκι Ιβάνοφ κυριάρχησε το ζήτημα της ονομασίας, με τον ίδιο να εμφανίζεται ως "θεματοφύλακας" του ονόματος, ταυτιζόμενος πλήρως με τις γνωστές θέσεις του Ν. Γκρούεφσκι.
Στο πλαίσιο αυτό,ο κ. Ιβάνοφ επαναλάμβανε σε κάθε προεκλογική συγκέντρωσή του ότι σε περίπτωση επανεκλογής του δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία τροποποίηση του Συντάγματος, προκειμένου να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ, χωρίς προηγουμένως να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, ώστε να εκφρασθεί ο λαός.
Ακόμη, ο κ. Ιβάνοφ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "διαιωνίζει" το πρόβλημα του ονόματος για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος έχει απήχηση στα πιο μορφωμένα στρώματα του πληθυσμού, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη πολιτειακών ζητημάτων, επισημαίνοντας την ανάγκη λειτουργίας του κράτους δικαίου στην ΠΓΔΜ και της αρχής της ισονομίας.
Σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Πεντάροφσκι σημείωσε ότι όντως είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα, το οποίο όμως δεν μπορεί να επιλυθεί από ένα μόνο πρόσωπο ή κόμμα στη χώρα και για την αντιμετώπιση του απαιτείται ευρεία εθνική συναίνεση.
Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι ότι εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ονομασίας για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και για να καλύψει όλες τις άλλες αποτυχίες της.
Ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους για τις προεδρικές εκλογές στην ΠΓΔΜ ανέρχεται περίπου στο 1.780.000. Τις εκλογές της Κυριακής θα επιτηρήσουν 326 παρατηρητές του ΟΑΣΕ/ODIHR,του Συμβουλίου της Ευρώπης και ξένων πρεσβειών στην ΠΓΔΜ, καθώς και 8.300 τοπικοί παρατηρητές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση