GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστραλία: Εξετάζεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι “Αμποτ φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου συντα...


Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι “Αμποτ φέρεται αποφασισμένος, σύμφωνα με τον αυστραλιανό Τύπο, να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια.
Ήδη ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή παρά να λάβει σκληρά μέτρα στον προϋπολογισμό που θα καταθέσει τον ερχόμενο μήνα με στόχο να περιορίσει τα ελλείμματα και να θέσει τις βάσεις για να γίνει πλεονασματικός μετά από μερικά χρόνια. Ένα από τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 η κυβέρνηση του Εργατικού κόμματος αποφάσισε να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 χρόνια που είναι σήμερα στα 67. Η αλλαγή αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά από το 2017 έως το 2023. Τώρα η κυβέρνηση μελετά να αυξήσει το όριο αυτό στα 70 χρόνια.
Παράλληλα θα λάβει μέτρα ώστε οι συντάξεις να μην αυξάνονται ανάλογα με τις αυξήσεις των μισθών, αλλά ανάλογα με το κόστος ζωής.
«Πρέπει να λάβουμε τώρα μέτρα γιατί σε δέκα χρόνια ίσως να μην έχουμε τη δυνατότητα να πληρώνουμε τα φάρμακα των παιδιών μας» είπε ο κ. Χόκι
«Αν δεν κάνουμε αλλαγές τώρα, το 2030 το κόστος για τις συντάξεις γήρατος και την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ηλικιωμένων θα ανέλθει στα 93 δισεκατομμύρια δολάρια» είπε ο κ. Χόκι σε φόρουμ του G20.
Την άποψη αυτή την επανέλαβε και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μιτς Φίφιλεντ, τονίζοντας ότι επιβάλλεται η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης γιατί απλούστατα δεν θα υπάρχει τρόπος πληρωμής των συντάξεων διαφορετικά. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάτι αρνητικό για τους ηλικιωμένους.
«Θα παραμείνουν ενεργοί πολίτες μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και αυτό θα είναι θετικό για τους ίδιους και την Αυστραλία», είπε.
Το Εργατικό κόμμα σχολιάζοντας τις δηλώσεις των δυο υπουργών υποστήριξε πως η κυβέρνηση προετοιμάζει την κοινή γνώμη για να δεχθεί την αθέτηση μιας προεκλογικής υπόσχεσης του πρωθυπουργού, Τόνι “Αμποτ.
H σκιώδης υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Τζένη Μακλίν, είπε ότι είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να αθετήσει την προεκλογική του δέσμευση ότι δεν θα θίξει τις συντάξεις.
Η ίδια είπε ότι το Εργατικό κόμμα θα αγωνιστεί σθεναρά για να προστατεύσει τους συνταξιούχους και κάλεσε τον πρωθυπουργό να τιμήσει την δέσμευσή του.
Υπενθυμίζουμε πως πριν λίγες μέρες, «ωρολογιακή βόμβα» χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό της Αυστραλίας και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου που διόρισε η κυβέρνηση του Τόνι “Αμποτ και προειδοποίησε ότι δεν είναι εφικτό να συνεχίζεται η αύξηση των συντάξεων γήρατος με ποσοστά υψηλότερα του πληθωρισμού.
Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου έχει προτείνει στην κυβέρνηση “Αμποτ δημοσιονομικά μέτρα συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Οι εκτιμήσεις της Επιτροπής ενισχύουν τη θέση της κυβέρνησης για άμεση περικοπή των κρατικών δαπανών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της Αυστραλίας.
Η κυβέρνηση επιμένει, ότι η άμεση μείωση των κρατικών δαπανών είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μετατροπής του ελλείμματος του προϋπολογισμού σε πλεόνασμα.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση