GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθαρές οι τοξικολογικές του νεκρού Αλβανού φονιά

Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τε...

Στα χέρια της ανακρίτριας Σερρών βρίσκεται η ογκώδης δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές Νιγρίτας, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα που φέρεται ότι δέχθηκε ως “αντίποινα” για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε από την εισαγγελία Άμφισσας στην εισαγγελία Σερρών, όπου την παρέλαβε αρχικά ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών Φίλιππος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πηγές από την εισαγγελία Σερρών, οι διώξεις που ασκήθηκαν την Τρίτη από τον εισαγγελέα Άμφισσας Νίκο Αντωναράκη -για σωρεία κακουργηματικών πράξεων, όπως και πλημμελημάτων- είναι in rem, δηλαδή κατά παντός υπευθύνου (σωφρονιστικών υπαλλήλων Νιγρίτας και Μαλανδρίνου, ακόμη και αστυνομικών του ΑΤ Ιτέας). Στην παρούσα φάση, ο εισαγγελέας Σερρών δεν έκρινε σκόπιμο να διευρύνει τις κατηγορίες και περιορίστηκε σε αυτές που απήγγειλε ο συνάδελφός του της Άμφισσας.
H ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή που χειρίζεται εφεξής τη δικογραφία θα αναλάβει τις επόμενες μέρες να προσωποποιήσει τις κατηγορίες, προκειμένου στη συνέχεια να καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -ως κατηγορούμενα πια- σε απολογία. Η ίδια, πάντως, δεν αποκλείεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης -κάτι που προς το παρόν πάντως δεν έχει συμβεί- εάν και εφόσον κρίνει ότι κάποιοι είναι ύποπτοι φυγής ή τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων.
Η απόφαση να διαβιβαστεί η δικογραφία στις Σέρρες ελήφθη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, που έκρινε, με βάση τα συμπεράσματα του εκεί εισαγγελέα, ότι το βασικό αδίκημα, αυτό του «διακεκριμένου βασανισμού κρατουμένου με συνέπεια τον θάνατο» τελέστηκε στις Σέρρες.
Την ίδια ώρα, «καθαρές» βγήκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τοξικολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον 42χρονο Ίλι Καρέλι, κάτι που συνεπάγεται ότι ο Αλβανός βαρυποινίτης δεν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ ή τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ιστολογικές εξετάσεις -που θα ρίξουν «φως» στο εάν το τραύματα που εντόπισαν οι ιατροδικαστές στο χέρι του νεκρού Αλβανού και παρουσιάζουν εικόνα «εγκαυματικής επιφάνειας» προήλθαν από ηλεκτροσόκ- θα διενεργηθούν σε εργαστήρι των Αθηνών και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το επόμενο διάστημα.
Σχετική ηρεμία στις φυλακές Νιγρίτας
Στο μεταξύ, δηλώσεις για την υπόθεση έκανε ο γραμματέας των εσωτερικών φρουρών Νιγρίτας, Παναγιώτης Ραδόπουλος. Όπως σημείωσε σε δημοσιογράφους, στις φυλακές επικρατεί «σχετική ηρεμία», ενώ τόνισε ότι οι συνάδελφοί του, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, «δεν είναι καλά». Σε ερώτηση σχετικά με την αίθουσα αναμονής των φυλακών, όπου κρατήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα ο Αλβανός βαρυποινίτης -κι όπου ερευνάται εάν δέχθηκε τα θανατηφόρα τραύματα- είπε ότι αυτή η αίθουσα δεν βιντεοσκοπείται, επιβεβαιώνοντας πάντως από άλλο οπτικό υλικό της φυλακής ότι στην αίθουσα αυτήν «φαίνεται ότι μπαίνουν συνάδελφοι».
Ερωτηθείς δε για το εάν συνάδελφοί του επιχείρησαν να σβήσουν ίχνη κακοποίησης στο σώμα του Αλβανού κατά την παραμονή του στην συγκεκριμένη αίθουσα, ο κ. Ραδόπουλος απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη διότι σε αυτήν την περίπτωση θα χρησιμοποιούσαν χημικά μέσα. Για το τελευταίο θέμα, επιβεβαίωσε ότι βρέθηκαν «κηλίδες αίματος» στην εν λόγω αίθουσα που δεν σβήστηκαν παρά το γεγονός ότι ο χώρος καθαρίστηκε με νερό από κρατούμενο, όπως συμβαίνει κάθε μέρα και κατά την πάγια πρακτική του καταστήματος κράτησης.
Φυλακές Νιγρίτας: Αναληθή τα όσα δημοσιεύουν ΜΜΕ για τον θάνατο Καρέλι
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας Σερρών, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «κατ” επανάληψη τις τελευταίες ημέρες αναπαράγονται αναληθείς και ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη Ίλι Καρέλι και με τον καταλογισμό ευθυνών προσδιορίζοντας τυχόν εμπλεκομένους» και πως «ως επί το πλείστον το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ήτοι ιστοσελίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί προβάλλουν ψευδείς ειδήσεις που βλάπτουν την τιμή και την υπόληψη του καθένα από τα πρόσωπα για τα οποία γίνεται μνεία παραβιάζοντας το τεκμήριο αθωότητας, την αρχή της αναλογικότητας και προδικάζουν καταστάσεις».
Τονίζεται δε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακριτική πράξη πολλώ δε μάλλον να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη που να προσδίδει σε κάποιον από τους υπαλλήλους μας την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Ο κατηγορούμενος αποτελεί υποκείμενο της ποινικής δίκης και έχει συγκεκριμένα δικαιώματα. Μέχρι στιγμής πανταχού γίνεται αναφορά για εντάλματα σύλληψης τη στιγμή που δεν έχει ασκηθεί καν ποινική δίωξη και κυρίως γίνεται αναφορά ονομαστική, που προσδιορίζει επακριβώς πρόσωπα τα οποία εντέλει και μετά την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας μπορεί να μην εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι διαστάσεις όμως που έχει λάβει το συγκεκριμένο ζήτημα πριν καν εκκινήσουν οι διωκτικές διαδικασίες προτρέχουν και προκαταβάλλουν απολύτως λειτουργούς και κοινή γνώμη».
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους ζητούν «όπως αποκατασταθεί η αλήθεια και ιδίως όπως διακοπεί οποιαδήποτε περαιτέρω διάδοση των ήδη προβληθέντων ψευδών ειδήσεων, οποιαδήποτε μελλοντική αναφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα, με σκοπό τη μη περαιτέρω προσβολή της προσωπικότητας, της τιμής, της υπόληψης και των προσωπικών δεδομένων».
Πώς έγινε η φονική επίθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλβανός βαρυποινίτης επιτέθηκε στον άτυχο υπαρχιφύλακα, πισώπλατα, με ένα αυτοσχέδιο μαχαίρι από το κάσωμα της πόρτας. Όλα έγιναν ανήμερα της 25ης Μαρτίου στις 12:10 το μεσημέρι.
Μετά το μεσημεριανό και ενώ οι κρατούμενοι επέστρεφαν στα κελιά τους, ο Καρέλι Ιλία έμεινε πίσω με στόχο να επιτεθεί στον υπαρχιφύλακα. Όταν υπάλληλοι τον πλησίασαν άρχισε να φωνάζει: «Αφού δεν μου δίνετε την άδεια θα πάρω έναν από εσάς μαζί μου».
«Με κρατάτε άδικα μέσα, μου στερήσατε την ελευθερία. Δεν έχω διαπράξει φόνο και δεν με αφήνετε να δω τη μητέρα μου και εγώ θα στερήσω τη ζωή σε έναν από εσάς». Αυτό μάλιστα, είχε γράψει σε σημείωμά του ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι, λίγο πριν αποφασίσει να επιτεθεί και να σκοτώσει τον υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη, ο οποίος εκείνη τη στιγμή το κρατούσε στα χέρια του και το διάβαζε.
Αμέσως μετά και πριν προλάβει να αντιδράσει κανείς επιτέθηκε με αυτοσχέδιο μαχαίρι και σκότωσε τον 46χρονο με τρεις μαχαιριές -μία πισώπλατα, μία στη μύτη και το τελειωτικό χτύπημα στην καρωτίδα. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο Άμφισσας, ο άτυχος άνδρας εξέπνευσε.
Ο Γιώργος Τσιρώνης υπηρετούσε από το 1997 και ήταν πολύ αγαπητός στους συναδέλφους του, με το γεγονός της δολοφονίας του να σκορπίζει θλίψη. Ο 46χρονος ζούσε με την οικογένεια του στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και ήταν έγγαμος με δύο παιδιά, εκ των οποίων το μεγαλύτερο σπουδάζει στην Αθήνα.
Ο Καρέλι ήταν κρατούμενος στη Β” Πτέρυγα των φυλακών Μαλανδρίνου, εκεί δηλαδή που φιλοξενούνται οι κρατούμενοι, οι οποίοι εργάζονται και κάθε ημέρα φυλάκισης πιάνει για δύο.
Έτσι, έχοντας κατά συγχώνευση (από τις δύο καταδίκες του) ποινή περίπου 20 ετών και εννέα μηνών, θεμελίωνε δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για αποφυλάκιση με όρους.
Παράλληλα, όπως λέγεται στις φυλακές Μαλανδρίνου, η μητέρα του στην Ιταλία αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και πέθανε.
Ο Καρέλι υπέβαλε το αίτημα αποφυλάκισης, το οποίο όμως (αφού συνεκτιμήθηκαν, όπως επιβάλλει ο νόμος, τα στοιχεία της προσωπικότητας του κατηγορουμένου και η συμπεριφορά του στις φυλακές), στις 11.2.2014 απορρίφθηκε.
Οι καταδίκες του δράστη

Ο Ίλια Καρέλι προφυλακίστηκε για πρώτη φορά στις ελληνικές φυλακές στις 21.10.1997 για διακεκριμένη κλοπή. Η ποινή του κατά συγχώνευση στο δικαστήριο έφτασε τα 16 χρόνια και πέντε μήνες.
- Στις 27.5.2006 αποφυλακίζεται υπό όρους μετά από σχετικό αίτημά του, λόγω έκτισης των 3/5 της ποινής του.
- Στις 4.3.2007 προφυλακίζεται και πάλι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συρροή και για ληστεία. Η κατηγορία της ανθρωποκτονίας είναι κατά ενός ζευγαριού στο Νέο Ηράκλειο, στο σπίτι του οποίου μπήκε για να κλέψει χρυσαφικά. Πρωτοδίκως καταδικάζεται σε 20 χρόνια και 18 μήνες και στο Εφετείο σε 12 χρόνια και εννέα μήνες.
- Από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών για ναρκωτικά.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση