GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη του Τάσου Μαντέλη

Με την κατάθεση του Γαρύφαλου Μάρκου, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργη...


Με την κατάθεση του Γαρύφαλου Μάρκου, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των μαρτυρικών καταθέσεων, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο και συνεχίζονταν με την υποβολή ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης. Σήμερα, ωστόσο, στο δικαστήριο κατέθεσε ο Γ. Μάρκου, αδελφός της κατηγορουμένης αδελφής του και εφοριακού Αντωνίας Μάρκου.
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας απέδωσε την εμπλοκή της αδελφής του στην όλη υπόθεση στη συναισθηματική της αδελφής του από το Δημ. Νέγρη (στέλεχος της ΝΔ). Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο δικαστήριο, το 1993 διοργανώθηκε ταξίδι στην Ελβετία όπου συμμετείχαν το ζεύγος Νέγρη (οι οποίοι δεν είναι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για την υπόθεση) και η Αντωνία Μάρκου, προκειμένου να ανοιχθούν λογαριασμοί την πληρεξουσιότητα των οποίων χορήγησαν στο πρώην στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου.
Όπως ανέφερε ο Γ. Μάρκου στο δικαστήριο όταν ο ίδιος ρώτησε την αδελφή του, πως δίνεις πληρεξούσιο σε έναν άνθρωπο που δεν γνωρίζει, εκείνη του απάντησε: «εγώ στο πρόσωπο του Γεωργίου βλέπω το Νέγρη, την οικογένεια μου».
Στη συνέχεια, σύμφωνα με το μάρτυρα, η αδελφή του «ξεχάσει την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού και άρχισε να ανησυχεί από το 2003 και μετά όταν διακόπηκαν οι σχέσεις της με την οικογένεια Νέγρη». Τότε και αργότερα – όπως ο ίδιος είπε- ο Ηλίας Γεωργίου διαβεβαίωνε την αδελφή του ότι δεν χρειαζόταν να ανησυχεί γιατί ο λογαριασμός έχει χρησιμοποιηθεί για δικές του επαγγελματικές δραστηριότητες. Ακόμη, σύμφωνα με τον μάρτυρα ο Η. Γεωργίου προέτρεψε την αδελφή του να καταστρέψει την κίνηση των λογαριασμών «γιατί κρύβονται ισχυρά ονόματα και θα καεί πολύς κόσμος». Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γ. Μάρκου, ο Η. Γεωργίου ποτέ δεν είχε αφήσει να εννοηθεί την εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση.
Επιπλέον, στην κατάθεσή του ο μάρτυρας ανέφερε πως η μόνη σχέση της αδελφής του με τον επίμαχο λογαριασμό ήταν οι υπογραφές που έβαλε όταν αυτός άνοιξε και έκλεισε. «Όλη η διαχείριση γινόταν από τον Ηλία Γεωργίου» ανάφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, η κατάθεση του οποίου θα συνεχιστεί στις 13 Μαΐου.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που έχει συνταχθεί σε βάρος του πρώην υπουργού, ο Τάσος Μαντέλης νομιμοποίησε παράνομα χρήματα που έλαβε από τη γερμανική εταιρεία, χρήματα τα οποία αποτελούσαν «δώρο» για την υπογραφή, το 1997, της σύμβασης 8002 του ΟΤΕ για την ψηφιοποίηση των κέντρων του.
Στο εδώλιο μαζί με τον κ. Μαντέλη -ο οποίος από την αρχή υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο ποσό ήταν προεκλογική χορηγία και όχι αντάλλαγμα- παραπέμπονται οι Γεώργιος Τσουγκράνης, επιχειρηματίας και κουμπάρος του κ. Μαντέλη, Αντωνία Μάρκου, εφοριακή υπάλληλος, Ηλίας Γεωργίου, πρώην στέλεχος της ελληνικής Siemens, και Αριστείδης Μαντάς, συνεργάτης του βασικού κατηγορούμενου.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (αριθμ. 1828/2013), ο πρώην υπουργός κατηγορείται ότι έλαβε από τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας συνολικό ποσό 450.000 γερμανικών μάρκων. Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε δύο δόσεις σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται- χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία ROCOS, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου.
Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Σημειώνεται ότι με το βούλευμα του εφετείου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για την υπόθεση ο Δημήτριος Νέγρης και έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση