GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με επιθέσεις ανταρτών και νεκρούς ξεκίνησαν οι εκλογές στο Ιράκ

Βίαιες επιθέσεις και επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 26 να τραυματιστ...



Βίαιες επιθέσεις και επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 26 να τραυματιστούν
σημάδεψαν τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ιράκ.

Σε χωριό στα βόρεια του Κιρκούκ δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής σκοτώθηκαν και άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν σε δύο εκρήξεις, όπως ανακοίνωσε ο στρατηγός Μοχάμεντ Χάλαφ αλ Ντουλάιμι.

Στα βόρεια της Βαγδάτης, αντάρτες κατέλαβαν εκλογικό τμήμα και το ανατίναξαν, αφού προηγουμένως το είχαν εκκενώσει, απομακρύνοντας εργαζομένους και ψηφοφόρους.

Τις δύο τελευταίες ημέρες σε ταραχές και βίαια επεισόδια που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με τις εκλογές έχουν σκοτωθεί περίπου 90 άνθρωποι.

Στην πρωτεύουσα πάντως η κατάσταση ήταν ήρεμη μέχρι αργά το πρωί. Από το βράδυ της Τρίτης έχουν αναπτυχθεί στην πόλη ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας για να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις, ενώ έχει απαγορευτεί και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Στους δρόμους έχουν στηθεί φυλάκια ελέγχου και οι κάτοικοι πηγαίνουν με τα πόδια στα εκλογικά τμήματα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 18:00. Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι που καλούνται να επιλέξουν τους 328 νέους βουλευτές του κοινοβουλίου μεταξύ 9.000 υποψηφίων.

Η διαδικασία εξελίσσεται σχετικά ομαλά στις κεντρικές και νότιες επαρχίες της χώρας. Ωστόσο, στις περιοχές όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, όπως στις επαρχίες Σαλαχουντίν και Ντιγιάλα, η συμμετοχή μέχρι στιγμής είναι χαμηλή, αφού συχνά οι κάτοικοι φοβούνται μήπως προκαλέσουν τόσο τις δυνάμεις ασφαλείας όσο και τους ακραίους ισλαμιστές αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) που έχουν απειλήσει ότι θα σκοτώσουν όποιον τολμήσει να ψηφίσει.

Από τον περασμένο Ιανουάριο οι άνδρες του ΙΚΙΛ, το οποίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη Φαλούτζα και πολλές συνοικίες του Ραμάντι και εμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών σε μεγάλο μέρος της σουνιτικής επαρχίας Αλ Άνμπαρ. Οι εντάσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών, που πυροδοτούνται εν μέρει και από τον εμφύλιο στη γειτονική Συρία, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 750 ανθρώπους τον Απρίλιο. Συνολικά εκτιμάται ότι 420.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων

Στο Ραμάντι λιγοστοί ψηφοφόροι αποτόλμησαν να πάνε στα εκλογικά τμήμα αργά το πρωί. Στις στέγες των σχολείων που χρησιμοποιούνται ως εκλογικά τμήματα έχουν αναπτυχθεί ελεύθεροι σκοπευτές ενώ στρατιώτες και αστυνομικοί περιπολούν στους δρόμους. Η εκλογική επιτροπή παραδέχτηκε ότι μπορεί να διοργανώσει εκλογές μόνο στο 70% της επαρχίας Άνμπαρ, χωρίς να προσμετρά τη Φαλούτζα στο ποσοστό αυτό.

Εκτός από τις απειλές του ΙΚΙΛ, ένας εξέχων σουνίτης ιερωμένος, ο Σέιχ Άμπντουλ Μάλικ αλ Σάαντι, που κατάγεται από την επαρχία Άνμπαρ, κάλεσε τους Ιρακινούς να μην ψηφίσουν μετά τις «παραβάσεις, τη νοθεία και την τρομοκράτηση των ψηφοφόρων» υπέρ «ενός κόμματος» που, όπως υποστηρίζει, έγινε την Δευτέρα, όταν ψήφισαν προκαταβολικά οι άνδρες του στρατού και της αστυνομίας.

Από την άλλη, στον ημιαυτόνομο βορρά του Ιράκ, οι Κούρδοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν τις εκλογές ως ευκαιρία να στείλουν ένα μήνυμα στη Βαγδάτη ότι θα υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ποιος έχει το δικαίωμα να εξάγει το κουρδικό πετρέλαιο και το πόση θα είναι η συνεισφορά του ιρακινού Κουρδιστάν στον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο σιίτης Νούρι αλ Μάλικι, ψήφισε νωρίς το πρωί στο ξενοδοχείο Rachid, στην καρδιά της οχυρωμένης «πράσινης ζώνης» της Βαγδάτης και εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του στις εκλογές.

Ο 63χρονος Μάλικι και ο Συνασπισμός για το Κράτος Δικαίου που τον στηρίζει θεωρούνται φαβορί. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Είναι επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν τον Μάρτιο του 2010 και η κυβέρνηση ορκίστηκε σχεδόν δέκα μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

tovima.gr

2 σχόλια

  1. ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΠΟΣΟ ΒΟΔΙ, ΠΟΣΟ ΚΤΗΝΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014, ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ;;

    ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!

    ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΚΤΗΝΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΚΤΗΝΟΣ ΚΑΙ ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΠΟΥ… ΝΑ ΣΕ «ΠΕΙΘΟΥΝ» ΚΙΟΛΑΣ, ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ-ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ…

    Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ, ΟΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΙ ΓΥΠΕΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΤΑΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ 100% ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ;;;

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάχη σώμα με σώμα Σακελλαρίδη-Κασιδιάρη για την πρωτιά δήμο της Αθήνας.

    ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΚΑΜΙΝΗΣ-ΑΡΗΣ. ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Ο ΝΙΚΗΤΑΣ

    Με τους καραβανάδες ένας μετά τον άλλον να πυκνώνουν στις τάξεις της Χρυσής Αυγής, ο τρόμος της κυβέρνησης για τα ποσοστά της φασιστικής-εγκληματικής οργάνωσης απειλεί να επαληθευθεί με τον πιο αποκρουστικό τρόπο.

    Τι κι αν ο πλουμιστός Άρης Σπηλιωτόπουλος πρόσθεσε στο ψηφοδέλτιό του τον Θάνο Πλεύρη; Το φασισταριό που κρύβει μέσα της η ΝΔ θα ψηφίσει δαγκωτό Χ.Α.

    Σύμφωνα λοιπόν με τις πραγματικές δημοσκοπήσεις αυτή την στιγμή Σακελλαρίδης και Κασιδιάρης δίνουν μάχη σώμα με σώμα για την πρωτιά. Ο μόνος που ανεβαίνει εκτός από τους δύο είναι ο Νικήτας Κακαλαμάνης που πάει για εντυπωσιακό φίνις.

    Ο Καμίνης ξεφουσκώνει μέρα με τη μέρα γι΄αυτό και άρχισε τις επιθέσεις, ενώ ως τώρα εμφανίζονταν δήθεν ήρεμη δύναμη μια και το Mega είχε φροντίσει να του κάνει μια άνευ προηγουμένου προεκλογική εκστρατεία.

    Έλα όμως που πλέον βουλιάζει ενώ και τα ποσοστά του Σπηλιωτόπουλου δεν ξεπερνάνε το 14%.

    Όπως όλα δείχνουν στον δεύτερο γύρο θα βρίσκονται ο Σακελλαρίδης και ο Κασιδιάρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση