GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι επιπτώσεις της κρίσης και της μετανάστευσης στα συστήματα υγείας

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ιατρική περίθαλψη και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγ...


Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ιατρική περίθαλψη και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας λόγω της μετανάστευσης, είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 28 και 29 Απριλίου, στην Αθήνα.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του έντυπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και συνεχίζει να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές χώρες, άλλες σε μικρότερο, άλλες σε μεγαλύτερο βαθμό. Ασκεί πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και αναγκάζει τα κράτη μέλη, ιδιαίτερα εκείνα που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την ύφεση, να επιβάλουν μέτρα λιτότητας με συνέπεια την περικοπή δαπανών και στον τομέα της υγείας.
Αυτή η κατάσταση απαιτεί την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δημιουργηθούν περισσότερο αποτελεσματικά και χαμηλού κόστους συστήματα υγείας.
Οι ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν, σύμφωνα με την Agence Europe, τις πιο αποτελεσματικές δράσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντοχή των συστημάτων υγείας, καθώς και η έγκαιρη εφαρμογή τους, ώστε να αντιμετωπιστούν οι τωρινές και μελλοντικές κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, οι υπουργοί Υγείας θα εξετάσουν την ανάγκη ανάπτυξης συστημάτων που θα χαρακτηρίζονται από την ισότητα στην πρόσβαση, ενώ θα συζητήσουν σχετικά με το ποιες υπηρεσίες θα διατηρηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών.
Επιπλέον, θα εξεταστεί και το θέμα των μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη και των προβλημάτων που αυτές προκαλούν στις αρχές. Αν και η αυξημένη μετανάστευση δεν αποτελεί νέο φαινόμενο, τα μεταναστευτικά ρεύματα ελέγχονται, πλέον, δύσκολα, ενώ οι εθνοτικές ομάδες γίνονται όλο και πιο ετερογενείς, κάτι που σημαίνει πως οι ανάγκες τους σε υγειονομική περίθαλψη διαφέρουν.
Επιπλέον, οι μετανάστες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια και την ανασφάλεια, γεγονός που ασκεί πίεση στα συστήματα υγείας. Η ελληνική Προεδρία επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις αυτού του φαινομένου δεν πρέπει να υποτιμώνται και πως δεν αφορούν αποκλειστικά την Ελλάδα. Εισάγοντας το ζήτημα αυτό στην ατζέντα του Συμβουλίου, η Προεδρία επιδιώκει την έναρξη συζητήσεων και συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.
Τέλος, οι υπουργοί Υγείας θα συζητήσουν την ανάγκη δημιουργίας βάσεων δεδομένων για τους μετανάστες και αν πρέπει να υπάρξει στατιστική μελέτη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ακριβής αξιολόγηση της κατάστασης στην ΕΕ και σε κάθε κράτος μέλος. Επίσης, θα συζητήσουν για τις απαραίτητες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιπρόσθετες δράσεις, ώστε να ισχυροποιηθούν τα δημόσια συστήματα υγείας σε εκείνες τις χώρες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στις μεταναστευτικές ροές.
Επίσης, στο άτυπο Συμβούλιο, η ελληνική Προεδρία θα ασχοληθεί με τα οφέλη των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, τόσο για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και κατ” επέκταση την κοινωνία, όσο και για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, τη μείωση των δαπανών υγείας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και τη διατήρηση της ποιότητας και της ασφάλειας των υπηρεσιών σε επιθυμητό επίπεδο.
Πηγή: www.newsbeast.gr

1 σχόλιο

  1. AYTOI ΗΘΕΛΑΝ ΔΟΥΛΟΥΣ ΜΟΝΟ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΕΣΤΩ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΒΟΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΓΙΝΕ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΘΑΝΟΥΝ ΑΡΓΑ .ΘΑ ΦΑΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΤΟΥΣ ΜΑΖΥ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΡΩΣΤΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση