GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νωρίτερα ξεκινά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο ξεκινά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκ...



Νωρίτερα από ότι ήταν προγραμματισμένο ξεκινά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς ο χρόνος από την πλευρά της τρόικα πιέζει και
θέλει να έχει τα πρώτα αποτελέσματα (απολύσεις – κινητικότητα) μέχρι το τέλος του χρόνου.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο κ. Μητσοτάκης ζητά μέχρι τις 28 Απριλίου, οι αρμόδιοι σε δημόσιες υπηρεσίες, υπουργεία, δήμους και νομικά πρόσωπα να έχουν κάνει …προσθαφαιρέσεις, για να συντάξουν έκθεση με τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μια από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης .

Τα ανώτατα ποσοστά έχουν ορισθεί ως εξής: με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με τους βαθμούς 7 ως 8 αξιολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με τους βαθμούς 1 ως 6 αξιολογείται ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων. Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης.

Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν αντιδράσεις από την διαδικασία που ακολουθείται καθώς το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να διεξαχθούν σωστά οι αξιολογήσεις και επιπλέον υπάρχουν και οι διακοπές του …Πάσχα.
Αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο που εστάλη στις 7 Απριλίου, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα τα υπουργεία , γενικές και Ειδικές Γραμματείες, Αποκεντρωμένες, Περιφέρειες, Ανεξάρτητες Αρχές και στην Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι οι εκθέσεις αξιολόγησης έτους 2013 δεν θα ληφθούν υπόψη κατά τη διαδικασία αποτίμησης των προσόντων των υπαλλήλων για την τυχόν θέση τους σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα. Ωστόσο οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι προθέσεις του υπουργείου είναι μέσα από την αξιολόγηση υπάλληλοι που δεν θα «πιάσουν» την βάση να τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας.

Επιπλέον οι κύκλοι της ΑΔΕΔΥ εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει και σε νέα αξιολόγηση δομών στο Δημόσιο και μέσα από αυτή θα ανοίξει η συζήτηση για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο και τις απευθείας απολύσεις στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό, βάσει της αξιολόγησης των δομών. Πάντως εδώ πρέπει να τονιστεί ότι είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι ακυρώσεις των αξιολογήσεων που έγιναν το 2013 θα εγείρουν δικαστικά ζητήματα μεταξύ υπαλλήλων και υπουργείου το οποίο στην ουσία ακυρώνει την εργασία που είχαν κάνει μέχρι πέρυσι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με την εγκύκλιο αυτή καλούνται άμεσα οι υπηρεσίες να καταγράψουν το προσωπικό και να επιμερίσουν τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις διάφορες οργανικές μονάδες. Μάλιστα, δίνονται υποδείγματα ώστε να διευκολυνθούν οι …υπολογισμοί.

Έτσι, για παράδειγμα, σε μια Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης στην οποία υπηρετούν 100 υπάλληλοι τα ποσοστά της κλίμακας βαθμολόγησης (25%, 60% και 15%) κατανέμονται ως εξής:
α) 110 Χ 25%=27,5. Άρα, 28 υπάλληλοι – δεδομένου ότι προκύπτει κλάσμα μισής μονάδας στρογγυλοποιείται στον επόμενο ακέραιο – της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 9-10,
β) 110 Χ 60% = 66 . Έτσι, 66 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 7-8
γ) 100 Χ 15% =16,5 Επομένως , καθώς στην προκειμένη περίπτωση το κλάσμα της μισής μονάδας δεν λαμβάνεται υπόψη, δεδομένου ότι προσαυξήθηκε το ποσοστό του 25% των υπαλλήλων κατά έναν υπάλληλο, 16 υπάλληλοι της Γενικής Διεύθυνσης δύνανται να βαθμολογηθούν με βαθμό 1-6.

Το αρμόδιο για την έκδοση απόφασης επιμερισμού ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης, εν προκειμένω ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης, λαμβάνοντας ιδίως τα προαναφερόμενα κριτήρια και τον ανώτατο αριθμό των υπαλλήλων που δύναται να αξιολογηθεί με κάθε κλίμακα βαθμολογίας, θα εκδώσει την σχετική απόφαση.

Αντιστοίχως, δίνονται παραδείγματα για τους Προϊσταμένους της Γενικής Διεύθυνσης ανά επίπεδο θέσης ευθύνης (δεν απαιτείται η έκδοση σχετικής απόφασης) αλλά και για οργανικές μονάδες που υπάγονται απευθείας σε Υπουργό και υπηρετούντες υπάλληλοι σε Γραφείο Υπουργού.
newsmail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση