GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χάκερς διασώζουν φωτογραφίες της Σελήνης από το αρχείο της NASA!

Επτά αυτόκλητοι χάκερς έχουν καταφέρει να αναπαραγάγουν περίπου 2.000 εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης, έπειτα από την... ε...



Επτά αυτόκλητοι χάκερς έχουν καταφέρει να αναπαραγάγουν περίπου 2.000 εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης, έπειτα από την...
επεξεργασία 1.500 αναλογικών κασετών που η NASA είχε παραμελήσει.

Επτά αυτόκλητοι χάκερς έχουν καταφέρει να αναπαραγάγουν περίπου 2.000 εικόνες της επιφάνειας της Σελήνης, έπειτα από την επεξεργασία 1.500 αναλογικών κασετών που η NASA είχε παραμελήσει.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από πέντε διαδοχικούς δορυφόρους που είχε στείλει η NASA στη Σελήνη το 1966 και το 1967. Με πρωταρχικό σκοπό την αναζήτηση των βέλτιστων περιοχών για την προσεδάφιση επανδρωμένων αποστολών, οι δορυφόροι είχαν φωτογραφίσει από απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων την επιφάνεια του φεγγαριού μεταδίδοντας τις πληροφορίες πίσω στη Γη, όπου και αποθηκεύονταν σε δισκέτες Ampex FR-900.

Οι φωτογραφίες στη συνέχεια συνήθως τυπώνονταν σε χαρτί και ήταν τόσο μεγάλες που η NASA νοίκιαζε αποθήκες ή και παλιές εκκλησίες προκειμένου να τις κρεμάσει ώστε να χρησιμοποιηθούν από τους επιστήμονες.

Μετά την εκτύπωση, οι δισκέτες αποθηκεύονταν σε κιβώτια και με τον καιρό ξεχάστηκαν, ενώ κατά τύχη διασώθηκαν από την πλήρη καταστροφή.

Αρκετές απόπειρες έγιναν κατά την τελευταία δεκαετία για τη ψηφιοποίηση του περιεχομένου των μαγνητικών δίσκων, αλλά δίχως επιτυχία καθώς η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει παρέλθει.

O συνδυασμός της τεχνογνωσίας όμως ορισμένων πρώην μηχανικών της NASA και ιδιωτών οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τα κατάλληλα μηχανήματα (μεγέθους ενός ψυγείου) για την επεξεργασία των δεδομένων οδήγησε στην πρωτοβουλία Lunar Orbiter Image Recovery Project (LOIRP).

Η ομάδα του LOIRP εγκαταστάθηκε το 2007 σε ένα εγκαταλελειμμένο McDonald’s στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνια. Από αυτό το ορμητήριο, το οποίο στη συνέχεια ονομάστηκε McMoon’s, οι εφτά μηχανικοί προσπαθούν να διασώσουν τους θησαυρούς που κρύβουν οι δίσκοι, μετατρέποντας το περιεχόμενό τους σε ψηφιακή μορφή.

Πολλοί από τους δίσκους έπρεπε να τροποποιηθούν σε βάθος προκειμένου να λυθούν προβλήματα συμβατότητας ενώ η μετέπειτα επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων έθεσε νέες τεχνικές δυσκολίες.

Η επιτυχής αναπαραγωγή της διάσημης ανατολής της Γης όπως φαίνεται από το φεγγάρι έπεισε και τη NASA να χρηματοδοτήσει την πρωτοβουλία και πλέον οι LOIRP μπορούν να καυχιούνται πως έχουν διασώσει terabytes εικόνων από τη Σελήνη και έχουν κάθε λόγο να συνεχίσουν της μοντέρνας αρχαιολογίας που επιτελούν.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση