GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Reuters: Η Ericsson έδωσε 18 εκατ. δολάρια μίζα για δουλειά στην Ελλάδα το 1999

Νέα στοιχεία για «χρυσές» μίζες γύρω από το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προκύπτουν έπειτα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reut...

Νέα στοιχεία για «χρυσές» μίζες γύρω από το σκάνδαλο με τα εξοπλιστικά προκύπτουν έπειτα από αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
Σύμφωνα με δημοσίευμα, που επικαλείται πληροφορίες από πρώην εργαζόμενο της Ericsson, ο σουηδικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός κατέβαλε το ποσό των 18 εκατ. δολαρίων σε εμπορικό αντιπρόσωπο, η εθνικότητα του οποίου δεν διευκρινίζεται, ώστε να χρησιμοποιηθεί «για να δωροδοκηθούν Έλληνες αξιωματούχοι και να διασφαλιστεί συμφωνία με την Ericsson το 1999».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην υπάλληλος της εταιρίας, Λις – Όλοφ Νένζελ, δήλωσε πως «πολιτικοί, διευθυντές και υψηλά ιστάμενοι κρατικοί αξιωματούχοι» έλαβαν χρηματικά ποσά από την Ericsson.
Σε ανακοίνωσή της, πάντως, η εταιρία ανέφερε πως πράγματι ο αντιπρόσωπος έλαβε χρήματα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό που κατέληξαν.
«Έχουμε μηδενική ανοχή στις δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή, χρησιμοποιούσαμε αντιπροσώπους, όμως, δεν το κάνουμε πλέον γιατί είναι ένα σύστημα αδιαφανές», επισημαίνει η ανακοίνωση.
«Γνωρίζουμε ότι καταβλήθηκε πληρωμή σε έναν αντιπρόσωπο, όμως δεν γνωρίζουμε τι έγιναν τα χρήματα στη συνέχεια. Πραγματικά ελπίζουμε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν για δωροδοκίες, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα», συμπληρώνει η εταιρία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων η ελληνική παραγγελία αφορούσε στο σουηδικό Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) Erieye, αξίας 540 εκατ. ευρώ.
Στην πορεία η Ericsson πούλησε την διεύθυνσή της, που ειδικευόταν στα αμυντικά συστήματα, στη σουηδική εταιρεία Saab.
Ο επικεφαλής εισαγγελέας της σουηδικής Εθνικής Υπηρεσίας κατά της Διαφθοράς, Αλφ Γιόχανσον, δήλωσε ότι ερευνά την υπόθεση, τονίζοντας ότι ζήτησε πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές.
Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι τον απασχολούν πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά την 1η Ιουλίου 2004, καθώς όσες αξιόποινες πράξεις πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, έχουν παραγραφεί.
Όπως επισημαίνεται το Reuters ο Αντώνης Κάντας, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το 1997 ως το 2002, έχει παραδεχθεί ότι έλαβε 11 εκατομμύρια ευρώ για τη σύναψη συμβάσεων για εξοπλιστικά προγράμματα από ξένες εταιρείες και ανέφερε την Ericsson σε σχέση με τις δωροδοκίες αυτές στην κατάθεσή του στο δικαστήριο.
Ανεξαρτήτως αυτού, η Ericsson κατηγόρησε τον Νένζελ για υπεξαίρεση και υπέβαλε αγωγή εναντίον του για να πάρει πίσω τα χρήματά της, ενώ το Reuters αναφέρει πως επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του, χωρίς ωστόσο να είναι εφικτό και συμπληρώνει πως στο παρελθόν αρνήθηκε τις κατηγορίες.
«Δεν έχω πάρει χρήματα. Αυτό μπορώ να το διαβεβαιώσω», είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο ο Νένζελ.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση