Press24.gr

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ...ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - Η ...OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ - Ακατάλληλη για αναγνώστες με ευαίσθητο στομάχι. (Τιμή 0 ευρώ - Ετος 6ο). Αποθηκεύστε τη διεύθυνσή μας: press-gr.blogspot.com. Στείλτε τη γνώμη σας, σχόλια και πληροφορίες στο e-mail μας: press.gr@hotmail.com. Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ. Profil στο facebook: Press-gr blogspot

Το πρώτο βραβείο ρομποτικής

Share it:


Μαθητές-διάνοιες εφηύραν ρομπότ που μας σώζει από σεισμούς, καθώς και σύστημα προστασίας των σπιτιών μας.
Το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Έρευνας και Ρομποτικής FLL Greece 2013 (8-9/3) κατέκτησε η Ομάδα Ρομποτικής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο διαγωνισμός είχε ως θεματικό αντικείμενο την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και συμμετείχαν 31 ομάδες μαθητών, ηλικίας από 9 έως 16 ετών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες διαγωνίστηκαν σε τέσσερις τομείς. Αφορούσαν ειδικότερα την εκτέλεση συγκεκριμένων ρομποτικών αποστολών, το σχεδιασμό πρωτότυπης ρομποτικής κατασκευής, τη δημιουργία καινοτόμας λύσης για την αντιμετώπιση μιας φυσικής καταστροφής και την τήρηση των αξιών συνεργασίας, ομαδικότητας και ευγενούς άμιλλας.

Η Ομάδα RoboRockers του Ομίλου Ρομποτικής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο στεγάζεται στην περιοχή Στρεμπενιώτη της Νεάπολης, υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας Πληροφορικής δρ. Αικατερίνης Χατζηφωτεινού, αναδείχθηκε πρώτη στο διαγωνισμό. Έτσι, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον αντίστοιχο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο στην Ισπανία και τα αποτελέσματά του θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο.

Στην Ομάδα RoboRockers μετέχουν μαθητές λυκείου, αλλά και… δημοτικού. Συγκεκριμένα, τα «φωτεινά» μυαλά τους ένωσαν και πέτυχαν την πρωτιά οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αθανάσιος Παπίας και Ηλίας Πούλιος, οι μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Παύλος Θεοδοσιάδης, Ευάγγελος Χρηστακάκης, Αθανάσιος Σιαμτανίδης, Βασίλειος Χαρίτος, Βασίλειος Ραφαηλίδης, Θεόδωρος Τέλιος και η Λίνα Κουλιούμπα, καθώς και ο μαθητής της Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης Γεώργιος Αυγερινός!

G.E.A.R.S. από τους μαθητές-διάνοιες

Η εφαρμογή που υλοποιήθηκε ονομάζεται G.E.A.R.S. (Generic EARthquake Solution) και μπορεί να σώσει ζωές επιλύοντας δύο εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα σε περίπτωση σεισμού.

Επί της ουσίας, το πρώτο μέρος της εφεύρεσης αφορά την κατασκευή ενός ειδικού ρομπότ, το οποίο φτιάχτηκε με τουβλάκια λέγκο, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η πρόσβαση ανθρώπων και διασωστικών ομάδων ακόμα και στα πιο δύσβατα και επικίνδυνα σημεία σε περίπτωση σεισμού. Το αυτοκινούμενο όχημα διαθέτει αισθητήρες χρώματος και διάφορα άλλα, κατάλληλα και απλά εξαρτήματα ανάλογα με την περίπτωση στην οποία καλείται να παρέμβει, και είναι σε θέση να ξεπερνά εμπόδια, να απομακρύνει ηλεκτροφόρα καλώδια, να μεταφέρει πολίτες με ασφάλεια, ακόμα και να στηρίζει ή να απομακρύνει χαλάσματα από ολόκληρες οικοδομές!

Το δεύτερο μέρος της καινοτόμου εφαρμογής αφορά μια μέθοδο αυτόματης απεμπλοκής θυρών σε περίπτωση σεισμού, καθώς και προστασίας από την πτώση σπασμένων τζαμιών μέσα και έξω από κτίρια. Πρόκειται για μια εύχρηστη και φθηνή συσκευή που είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη ώστε να ανιχνεύει με απόλυτη ακρίβεια τα σεισμικά κύματα και να προειδοποιεί με ηχητικό συναγερμό τους ενοίκους λίγα δευτερόλεπτα πριν γίνει σεισμός, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να βγουν εγκαίρως και με ασφάλεια από τις πόρτες των σπιτιών τους που παραμένουν ανοιχτές.

Επίσης, προβλέπει την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών στα τζάμια, τα οποία κλείνουν (κατεβαίνουν) κι αυτά αυτόματα, αποτρέποντας την πτώση θραυσμάτων μέσα και έξω από το σπίτι και φυσικά και το ενδεχόμενο τραυματισμών.

Η συσκευή είναι φτιαγμένη από απλά και φθηνά υλικά, που την καθιστούν ως μια πολύ έξυπνη ιδέα, που σίγουρα κάποιοι θα σπεύσουν να την αξιοποιήσουν και για εμπορικούς σκοπούς, όπως άλλωστε έγινε και στο παρελθόν με άλλες πατέντες των Roborockers.

Ασταμάτητοι οι Roborockers

Οι Roborockers παρουσίασαν τη βραβευμένη εφαρμογή τους στο δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, παρουσία της καθηγήτριάς τους Αικατερίνης Χατζηφωτεινού, της διευθύντριας του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένης Μούζουρα, της αντιδημάρχου Παιδείας Κατερίνας Τσουκαλά και του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Μιχάλη Βουλγαρίδη. Εξήγησαν το σκεπτικό και τους στόχους τους για τη συγκεκριμένη εφεύρεση, απάντησαν με άνεση σε κάθε ερώτηση και εύλογα απέσπασαν τα θετικότερα σχόλια όλων.

Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση και την υπερηφάνειά του για την τεράστια επιτυχία των μαθητών μας, σημειώνοντας ότι ως δημοτική αρχή αξιοποιεί κάθε ευκαιρία και δυνατότητα για την εξασφάλιση σύγχρονων και ποιοτικών συνθηκών μάθησης σε όλα τα παιδιά, «επενδύοντας στη μόρφωση και την ανάπτυξη του οξυδερκούς πνεύματος της νέας γενιάς, για περισσότερες και μεγαλύτερες επιτυχίες των ενεργών πολιτών του αύριο».

Αξίζει να προστεθεί ότι οι νεαροί επιστήμονες προετοιμάζουν τις εργασίες τους στο σχολείο μετά τη λήξη του ωραρίου. Σύνθημά τους είναι το: «The World is safer with RoboRockers» (ο κόσμος είναι ασφαλέστερος με τους RoboRockers), ενώ πέρσι είχαν δημιουργήσει άλλη μια εκπληκτική ρομποτική μηχανή, η οποία έφτιαχνε… νοστιμότατο ελληνικό καφέ! Πλέον, οι διάνοιες της φυσικής, των μαθηματικών και της πληροφορικής συνεχίζουν με πολλά σχέδια και ιδέες για νέες εφευρέσεις.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να διαπιστώσουν με λεπτομέρειες τη λειτουργία της εφαρμογής G.E.A.R.S. στην ηλεκτρονική διεύθυνση: greekroborockers.wordpress.com.


Share it:
Reactions:

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση