GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ολοκλήρωση επίσκεψης Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με το...




Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αίγυπτο. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Στρατηγό...
Sedki Sobhy στο Κάιρο, ενώ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Adly Mansour.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε με τον υποψήφιο Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, πρώην Υπουργό Άμυνας και αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Aρχιστράτηγο Abdel Fattah El-Sisi.

Στις συνομιλίες που είχε με τους Αιγύπτιους αξιωματούχους, η αιγυπτιακή πλευρά δεσμεύτηκε σχετικά με την πρόθεσή της να προχωρήσει στην δημιουργία μιας Αιγύπτου ανοιχτής στον κόσμο με σεβασμό στο κράτος δικαίου. Έγιναν ακόμη αναφορές σε θέματα τρομοκρατίας και παράνομης μετανάστευσης που δημιουργούν αστάθεια στην περιοχή.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε στον κ. Mansour εκ νέου τις διαβεβαιώσεις για την υποστηρικτική στάση που τηρεί η Ελλάδα προς την Αίγυπτο και προς τη βούληση του λαού της και του μετέφερε τους χαιρετισμούς και την εκτίμηση του Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Αβραμόπουλος παρακάθισε επίσης σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου.

Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσε ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είμαι εδώ σε μια περίοδο που συντελείται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιος και εύχομαι ότι θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια καινούργια εποχή. Μια εποχή προόδου, ανάπτυξης, ευημερίας για τον αιγυπτιακό λαό, αλλά και ουσιαστικής συμβολής στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής. (…)

Η Ελλάδα είναι μια φιλειρηνική χώρα και ασκεί μια φιλειρηνική πολιτική. Είναι μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας και της ατλαντικής συμμαχίας. Είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό το ρόλο θέλουμε να τον μοιραστούμε με την Αίγυπτο. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος που αναλογεί στην εποχή μας στην ωραία, μεγάλη και ισχυρή σας χώρα.

Από κοινού πρέπει να εργαστούμε και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση κάθε απειλής των δημοκρατικών μας θεσμών, των πολιτισμικών και οικονομικών μας κατακτήσεων.(…)

Κάποτε οι αμυντικές συνεργασίες εγκαθιδρύονταν για την αποτροπή κοινών απειλών και κοινών εχθρών. Σήμερα όμως, αυτές οι συνεργασίες συνάπτονται για ευγενείς και ειρηνικούς σκοπούς. Γιατί όπως είπε πρωτύτερα και ο κύριος Υπουργός, φιλοδοξία της Αιγύπτου είναι να διαδραματίζει έναν σταθερό, σταθεροποιητικό και ειρηνικό ρόλο σε αυτή την περιοχή, συμβάλλοντας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων. (…)

Το ίδιο διεκδικεί και η Ελλάδα. Σε αυτό το τόξο αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι την Τυνησία, η χώρα μας προβάλλει ως ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Για αυτό, το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα με την απόφασή μας να εμβαθύνουμε και να συνεργαστούμε ακόμα περισσότερο, εγκαινιάζοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο στις διμερείς μας σχέσεις, είναι πάνω από όλα ένα μήνυμα ειρήνης και προσφοράς».

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Αίγυπτο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Πραγματοποίησα στο Κάιρο μια σύντομη σε χρόνο, αλλά πολύ σημαντική και χρήσιμη, επίσκεψη για τη χώρα μας και τα στρατηγικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Συναντήθηκα με τον ομόλογό μου Υπουργό Άμυνας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχα ιδιωτική συνάντηση με τον Στρατάρχη Αλ Σίσι, υποψήφιο στις επερχόμενες προεδρικές στην Αίγυπτο, όλους δηλαδή εκείνους που πρωταγωνιστούν στις προσπάθειες εξόδου της Αιγύπτου από την κρίση τα τελευταία χρόνια.

Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή τις αλλαγές που πραγματοποιούνται και προς την κατεύθυνση αυτή.

Χαιρετίζουμε τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην πολιτική σταθεροποίηση της χώρας, με την ελεύθερη πολιτική βούληση του αιγυπτιακού λαού, προς όφελος της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας».








1 σχόλιο

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα με Λαβρόβ και Ματβιένκο

    Την υποστήριξή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας ένα ταξίδι στη Μόσχα όπου θα συναντηθεί με επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας και άλλους αξιωματούχους.

    Το ταξίδι του θα γίνει πριν τις Ευρωεκλογές, και συγκεκριμένα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ενώ εκτός από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να έχει συναντήσεις και με βουλευτές, αλλά και με την πρόεδρο της Άνω Δούμας.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση Λαβρόφ-Τσίπρα, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο οι δυο τους τα είχαν μιλήσει στην Αθήνα, όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισκεπτόταν την ελληνική πρωτεύουσα.

    Κατά των κυρώσεων προς τη Ρωσία τάχθηκε όχι μόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο συμπρόεδρος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.

    Τι «γυρεύει» ο Τσίπρας στη Μόσχα ;

    Κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Μόσχα, θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ. Αντίθετος με την πολιτική των κυρώσεων κατά της Μόσχας ο Α.Τσίπρας

    Στη Μόσχα θα μεταβεί το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, μια επίσκεψη που έρχεται σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, δεδομένου του Ουκρανικού προβλήματος. Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πιθανώς με την πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

    Το ραντεβού Τσίπρα -Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα εκκρεμούσε εδώ και καιρό, φαίνεται όμως ότι η Μόσχα προτιμά να γίνει η νέα συνάντηση σε μια περίοδο, ιδιαίτερα ζωτική για τα ρωσικά συμφέροντα.


    Τσίπρας κατά Ε.Ε. για το Ουκρανικό


    Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν δύο μήνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της ευρωαριστεράς, είχε στηλιτεύσει τη στάση της Ε.Ε. στο ουκρανικό ζήτημα, λέγοντας:

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, είναι η θέση του Α.Τσίπρα για την κρίση στην Ουκρανία

    «Η έκρηξη της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η τυφλή βία δεν είναι λύση. Και είναι αδιανόητο εμμέσως να επικροτείται από τη πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ως λύση... Το πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών. Και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο ουκρανικός λαός. Κυρίαρχα και δημοκρατικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, αλλά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας και στην ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση», είχε συστήσει στις 20 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας.


    Η συνάντηση του Οκτωβρίου


    Αντιθέτως, η συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον Σ. Λαβρόφ, είχε πιο πολύ ελληνικό «χρώμα», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράφει τη δραματική, όπως την είχε χαρακτηρίσει, κοινωνική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ενώ παρέθεσε τις θέσεις του για τα βαθιά και δομικά προβλήματα της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έξοδο από την κρίση.
    Την αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων που ανοίγονται στη συνεργασία των δύο λαών και των δύο χωρών, είχε προτείνει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν τότε σκέψεις γύρω από τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση