GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2014 στην Ελλάδα «βλέπει» η Fitch

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξ...

Ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,5% για το 2014 και 2% για το 2015, προβλέπει για την Ελλάδα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε έκθεσή του για το αξιόχρεο των χωρών της Ευρωζώνης (Eurozone Sovereign Snapshot).

Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει, εξάλλου, ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μειωθεί εφέτος στο 2,2% του ΑΕΠ και το 2015 περαιτέρω στο 1,1% του ΑΕΠ, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί φέτος στο 177,5% του ΑΕΠ και θα μειωθεί το επόμενο έτος στο 172,5% του ΑΕΠ. Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,5% του ΑΕΠ το 2015.

Ο Fitch σημειώνει ότι το ελληνικό αξιόχρεο, το οποίο σήμερα βρίσκεται στη διαβάθμιση «Β-» με σταθερές προοπτικές και θα επανεξεταστεί στις 23 Μαΐου, θα επηρεασθεί αρνητικά στην περίπτωση που δεν ανακάμψει η οικονομία, οδηγώντας στην επανεμφάνιση νέων χρηματοδοτικών κενών.

Αντίστοιχα, αρνητικά θα επηρεασθεί το αξιόχρεο και σε περίπτωση νέας πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας που θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και εκτροχιασμό του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αντίθετα, ο οίκος αναφέρει, ως παράγοντα που θα επηρεάσει θετικά την αξιολόγηση, μία διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη που θα εδράζεται στη στερεή εφαρμογή του προγράμματος της ΕΕ και του ΔΝΤ και θα οδηγεί σε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που είναι συνεπής με τη βιωσιμότητα του χρέους.

Θετικά θα επηρεάσει, επίσης, η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή σε συνδυασμό με νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, θετική θα είναι για το αξιόχρεο και μία διατηρήσιμη μείωση στον λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ και αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές.

Στην έκθεσή της η Fitch σημειώνει ότι είναι αργή η τάση για αναβάθμιση του αξιόχρεου των χωρών της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μία ανάκαμψη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ο οίκος αναφέρει ότι ο πιστωτικός κίνδυνος στην Ευρώπη παραμένει και ότι παραμένουν σημαντικοί οι κίνδυνοι για τη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή που είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: www.newsbeast.gr

3 σχόλια

  1. Γιατί πέθανε ο Τσε...

    Ο Ερνέστο Γκεβάρα δεν πέθανε για μιαν απλή ανύψωση του βιοτικού επιπέδου των φτωχότερων λαών.

    Για μένα και πιστεύω για πολλούς, στην πραγματικότητα για εκατομμύρια πρόσωπα και κυρίως για τους νέους που θρήνησαν το τέλος του, πέθανε για ένα ιδανικό απείρως υψηλότερο, για το ιδανικό ενός Νέου Ανθρώπου.

    Αυτό το ιδανικό προϋποθέτει προφανώς την πάλη ενάντια στην αθλιότητα των καταπιεζόμενων λαών.

    Αλλά προϋποθέτει επίσης -σε τελευταία και ίσως και σε πρώτη ανάλυση- και μια νέα μορφή συμβίωσης, μία κοινότητα στην οποία θα εξασφαλίζονται για όλες τις ανθρώπινες υπάρξεις όχι μόνο τα υλικά αγαθά αλλά και μια αυθεντική επικοινωνία: μια κοινωνία, ένας βαθύτερος δεσμός ελεύθερων ανθρώπων, μια συνεργασία μεταξύ αυθεντικών προσώπων....


    Οι κομμουνιστές, που τον εγκατέλειψαν στην τελική τραγική μάχη, τον κατηγορούσαν για τυχοδιωκτισμό, για έλλειψη αίσθησης της πραγματικότητας, για αναρχικό ρομαντισμό.

    Σίγουρα είναι πιθανόν, ότι αν ήταν κλεισμένος σε κάποιο απόμερο και ασφαλές γραφείο, στέλνοντας διαταγές με το ταχυδρομείο ή με το ραδιόφωνο, θα φαινόταν πιο αποτελεσματικός στα μάτια αυτών των επιστημόνων της επανάστασης.

    Αλλά αναμφίβολα δεν θα ήταν ποτέ τόσο αποτελεσματικός όσο με αυτόν τον άλλο τρόπο, το ρομαντικό και ηρωικό, νεκρός επικεφαλής ενός μικρού και χαμένου στρατιωτικού αποσπάσματος, αφού πάλεψε μέχρι την τελευταία του πνοή και μέχρι το τελευταίο χτύπημα της καραμπίνας του.

    Ενάντια στη νοοτροπία των καταλόγων και των αρχείων των γραφείων, αυτός διεκδίκησε με τη ζωή του τη θυσία και τη μοναξιά.


    Ο Γκεβάρα, στον οποίο θα αναφέρονταν αυτοί οι τεχνικοί, θα είχε ζήσει λίγα χρόνια περισσότερο. Αυτός που πέθανε επικεφαλής της ομάδας των συντρόφων του θα έχει αντίθετα τη διάρκεια των σημαιών, την αιωνιότητα των συμβόλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στρογγυλοκάθησες στον καναπέ σου και βλέπεις στην T.V. μικρομέγαλα Καθάρματα να σου κουνούν το δάκτυλο.

    Ξέρω πως κάπου βαθιά μέσα σου...Ελπίζεις.
    Σε κάποιο θαύμα, σε κάποιο νέο "πρόσωπο".


    Ελπίζεις πως...ίσως...ίσως...και να μπήκε πάτος στο βαρέλι.
    Πως δ ε ν θα χρειαστεί κι άλλο Αίμα -το δικό σου ΑΙΜΑ-...
    ...η ρημάδα η Σωτηρία.
    Πως δ ε ν μπορεί, ρε πούστη μου, νάναι ΟΛΟΙ τους
    τόσο Ψευταράδες, Λαμόγια, Αμετανόητοι και Αδιόρθωτοι.
    Ελπίζεις πως ΑΥΤΟΙ που σε κυβερνούν...ΩΡΙΜΑΣΑΝ.
    Πως ΑΛΛΑΞΑΝ. Πως νοιάζονται για ΣΕΝΑ.Το παιδί σου και το Μέλλον του.

    Ξέρω ακόμα πως ΦΟΒΑΣΑΙ.
    Φόβος...αυτός ο βολικός, για σένα και τα Καθάρματα, σύντροφος.
    Φοβάσαι να Μιλήσεις. Να Διαμαρτυρηθείς. Να Ξεσηκωθείς.
    Φοβάσαι ακόμα και να Αποφασίσεις.
    Αγκαλιάζεις το Φόβο γνωρίζοντας πως σε οδηγεί στο Θάνατο.

    Οποία Ειρωνεία!!
    Επιλέγεις, συνειδητά και απελπισμένα...το Θάνατο.

    Σαράντα χρόνια Εμπιστεύεσαι τους ΑΛΛΟΥΣ...ΑΥΤΟΥΣ.
    Π ο τ έ τον εαυτό σου.
    Τη ΔΥΝΑΜΗ σου.

    Συνήθισες πια να Επιλέγεις...Σωτήρες.
    Να τους εξουσιοδοτείς.
    Να τους παραχωρείς τη Ζωή σου.
    Τα Υπάρχοντα σου.
    Τα Δικαιώματά σου.
    Την ΠΑΤΡΙΔΑ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    ΚΑΝΕΙΣ δ ε ν σου φταίει πια.
    Ούτε ο Γείτονας, ούτε ο Φίλος.
    Ούτε...αλλά το Χέρι σου!!

    ΤΩΡΑ πια τους έμαθες. Γνώρισες. Βεβαιώθηκες.

    Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ δεν θα...αποσυρθεί μόνη της!!
    Και...δεν αρκεί μόνο μία Ψήφος!!

    Χρειάζονται κι άλλα...
    Να κάψεις τον Καναπέ σου...
    Να Ξεκουνηθείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με 14 λέξεις για να γκρέμισε την κυβερνητική προπαγάνδα, που θέλει τη χώρα να εξέρχεται υπερηφάνως της κρίσης...

    Τα μηνύματα, πάντως, έρχονταν εδώ και καιρό. Η «Ε» κατ' επανάληψιν έχει επισημάνει ότι η Eurostat δεν πιστοποίησε πλεόνασμα, οι προβλέψεις της Κομισιόν δεν ακολουθούν την κυβερνητική αισιοδοξία, ενώ όλοι βλέπουν καθημερινά ότι η κοινωνία εξακολουθεί να στενάζει.

    Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να πάει πίσω δύο μεγάλα έργα παραχώρησης: την υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας με τον Ν. Αιτωλοακαρνανίας και τον αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα-Θήβα-Υλίκη.

    Είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν από λίγο καιρό ισχυριζόταν ότι κατάφερε να ξεμπλοκάρει τα «παγωμένα» έργα στους αυτοκινητόδρομους, διασκεδάζοντας τις αντιδράσεις στη Βουλή.

    Ηταν η ίδια κυβέρνηση που υποσχόταν ότι οι τροποποιημένες συμβάσεις στους αυτοκινητόδρομους θα αποτελούσαν πρόκριμα για ένα «βροντερό παρών» του κατασκευαστικού τομέα και των τραπεζών στους νέους διαγωνισμούς παραχώρησης. Δεν επιβεβαιώθηκε και αναγκάστηκε για πέμπτη φορά να μεταθέσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

    Τα ιδιωτικά κεφάλαια στα οποία προσέβλεπε δεν διαφαινόταν ότι θα έδιναν το «παρών», αλλά ούτε και οι τράπεζες φάνηκε ότι θα ήταν πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν τις κατασκευαστικές εταιρείες.

    Επρόκειτο για έργα υποδομής «νέας γενιάς», που θα έρχονταν να επιβεβαιώσουν με τη σειρά τους ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης.

    Οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη στην κυβέρνηση και είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η χώρα απέχει πολύ ακόμα από την έξοδο του τούνελ της ύφεσης.

    Το παραδέχεται ο επικεφαλής ενός από τα πλέον παραγωγικά υπουργεία, όσο κι αν στην κυβέρνηση οι συνάδελφοί του επιμένουν προεκλογικώς εν χορδαίς και οργάνω στην αφήγηση περί ανάκαμψης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση