GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμπεράσματα από την Άσκηση "Μακεδονομάχος 2014"

Η άσκηση αφιερώνεται σε εσάς που απεχθάνεστε οτιδήποτε έχει να κάνει με την χώρα που διαβιείτε, σε εσάς που μισείτε όσους αγαπ...




Η άσκηση αφιερώνεται σε εσάς που απεχθάνεστε οτιδήποτε έχει να κάνει με την χώρα που διαβιείτε, σε εσάς που μισείτε όσους αγαπούν την χώρα τους μέχρι τελευταίας ρανίδας …
σας την αφιερώνουν αυτοί που θα πολεμήσουν για να μπορείτε να έχετε την ελευθερία να λέτε και να κάνετε ότι θέλετε…….

ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ ΚΑΙ Η ΑΛΕΠΟΥ." Ένα αγριογούρουνο ακόνιζε τους χαυλιόδοντες του σε ένα δέντρο, διερχόμενη μια αλεπού το ρώτησε για ποιο λόγο το έκανε αφού δεν υπήρχε κάποιος εμφανής κίνδυνος ,η απάντηση του ήταν ότι το κάνει τώρα γιατί όταν θα χρειάζεται τους χαυλιόδοντες του ακονισμένους δεν θα έχει χρόνο και θα πρέπει να είναι έτοιμο για πάλη".

Με τον Αίσωπο και τους πάντα επίκαιρους μύθους του ,αν και γραφτήκαν 2600 χρόνια πριν, ξεκινάμε την μακρόσυρτη αναφορά για την φετινή γιορτή της εφεδρείας ,όσοι από τους αναγνώστες έχουν έλλειψη χρόνου τους παροτρύνω να πάνε κατευθείαν στη παράγραφο που τους ενδιαφέρει.

Φέτος κάναμε μια προσπάθεια ,θεωρώ επιτυχημένη, να ξεφύγουμε από το κατά γενική ομολογία επίσης επιτυχημένο σενάριο των δυο προηγούμενων ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ 12 και13 που προέβλεπαν μια 24ωρη ,μακριά από τα κέντρα ανεφοδιασμού αποστολή, με τελική διαταγή, ενημέρωση επί της αμμοδόχου κ.α.π. που ταιριάζουν περισσότερο σε ομάδες ειδικών δυνάμεων ή και ειδικών αποστολών. Αυτό φυσικά δεν συνάδει με τις αποστολές που θα λάβουμε οι περισσότεροι όντας έφεδροι ή εθνοφύλακες, έτσι το φετινό σενάριο προέβλεπε την επιστράτευση ενός τάγματος πεζικού το όποιο ανεπτυγμένο στον χώρο διασποράς του υποδέχονταν τους επίστρατους τοποθετώντας τους σε ομάδες-διμοιρίες-λόχους και κατόπιν τους ανέθετε αποστολές στα πλαίσια αρμοδιότητας-αποστολής του τάγματος-ταξιαρχίας που ανήκαν .Τα αντικείμενα ήταν συμβατικά και προσαρμοσμένα στον αγώνα πεζικού.

Α)Μεταφορά πυρομαχικών. Β)Εντοπισμός και εξολόθρευση εχθρικών παρατηρητών Π/Β.Γ)Διάβαση υδατίνου κωλύματος. Δ)Βοήθεια σε πληθυσμό που μετακινήθηκε λόγο φόβου στην ύπαιθρο. Ε) Ερεύνα για στοιχείο διαβιβαστών με το οποίο χάθηκε η επαφή. ΣΤ)Ενίσχυση-επάνδρωση Π.Ο.Τ., επίθεση σε πολυβολείο. Ζ)Εκπαίδευση σε τεχνικές μάχης εκ του σύνεγγυς με συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η)Υποβοήθηση μονάδας ειδικών αποστόλων σε αποστολή σύλληψης καταζητούμενου ατόμου. Θ)Διαχείριση αιχμαλώτων.

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά: Προηγούταν η χρέωση υλικών ,γνωριμία με την διοίκηση της μονάδας ,τοπογραφική ενημέρωση επί αμμοδόχου, επίδειξη σε αυτήν της γενικής και ειδικής κατάστασης όπως ήταν διαμορφωμένη εκείνη την στιγμή με της φίλιες-εχθρικές δυνάμεις ,ενημέρωση για οργανωτικά -πραγματικά θέματα.

Α)Μεταφορά πυρομαχικών :Λάμβανε διαταγή η ομάς από τον διμοιρίτη της να μεταφέρει ταχέως κυτίο πυρομαχικών όλμων(αρκετά βαρύ) στον χώρο τάξης αυτών διότι είχε αποσταλεί λάθος διαμέτρημα, η τάξη των όλμων βρισκόταν 1 χλμ μακριά σε ένα λόφο η ανάβαση του οποίου είχε κάποια δυσκολία, μετά την παράδοση δεν έπαιρναν απλώς τα λάθος πυρομαχικά προς επιστροφή αλλά δίνονταν από τους χειριστές των όλμων ευκαιριακός στόχος για τον όποιο έπρεπε να εξάγουν στοιχεία βολής και να αιτηθούν την προσβολή του άμεσα .Ένα αντικείμενο που συνδύαζε την σωματική κόπωση με πίεση ψυχολογική και ουσιαστική καθώς την εξέλιξη των επιχειρήσεων δεν ενδιέφερε η σωματική κόπωση της ομάδας και έπρεπε να πράξουν το καθήκον τους. Εκτός από την σωστή αίτηση πυρών βαθμολογούταν και ο συνολικός χρόνος μέχρι την επιστροφή στον Χ.Δ.

Β)Εντοπισμός και εξολόθρευση εχθρικών παρατηρητών Π/Β: Μετά από αξιολόγηση πληροφοριών της διοίκησης εξήχθη το συμπέρασμα ότι στο ύψωμα προφήτης Ηλίας δρούσαν εχθρικοί παρατηρητές πυροβολικού παρενοχλώντας με καθοδηγούμενα πυρά τους τις φίλιες δυνάμεις .Ομολογουμένως από τα πιο δύσκολα αντικείμενα καθώς μαζί με το προηγούμενο είχε έντονη σωματική κόπωση ,βρισκόταν σε απόσταση 5 χλμ σε ευθεία με μεγάλη υψομετρική διαφορά και δοκίμαζε την αντοχή των αντρών, κατά συνέπεια και την τέχνη στην διοίκηση των περιπολαρχών .Πολλές ομάδες δεν ακολούθησαν τις προτροπές των διμοιριτών να επιλέξουν να ΄΄ κόψουν αζιμούθιο ΄΄ και επέλεξαν το πιο ασφαλές δρομολόγιο του δρόμου προσθέτοντας 8 περίπου χλμ. Φτάνοντας στο ύψωμα έβρισκαν αδιαβροχοποιημένη διαφάνεια με φωτοτυπία στην οποία υπήρχε το αποτέλεσμα της συμπλοκής το οποίο έπρεπε να δώσουν όταν επέστρεφαν στην βάση(Χ.Δ.).Εδώ να αναφέρουμε ότι υπήρξε αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πολλών σχεδίων τα οποία είχαμε φροντίσει να μεταφράσουμε όπου δεν υπήρχαν ήδη και είχε ζητηθεί να έχουν εκτυπώσει και μεταφέρει μαζί τους οι ομάδες .Παρακάτω θα τα μνημονεύσουμε εκτενώς.

Γ)Διάβαση υδατίνου κωλύματος: Επιλέχτηκε για φέτος ένα πιο ήπιο πέρασμα του πόταμου Νέστου, ωστόσο αν και στο σενάριο δινόταν πιθανή εχθρική παρουσία ,κάποιοι δεν επέλεξαν να περάσουν σαν στρατιώτες αλλά ως φυσιοδίφες(με την ανάλογη βαθμολόγηση).Κατά την διάρκεια της διέλευσης οι αξιολογητές προσέγγιζαν δυο τυχαία μέλη της ομάδας και τους ρωτούσαν ποιο είναι το σημείο ανασυγκρότησης απέναντι λαμβάνοντας σχεδόν πάντα αντικρουόμενες απαντήσεις..

Δ) Βοήθεια σε πληθυσμό που μετακινήθηκε λόγο φόβου στην ύπαιθροι Η διαταγή ήταν να πάνε σε συντεταγμένη όπου διέφυγε μια ολόκληρη κοινότητα έχοντας αφήσει τις εστίες τους υποφέροντας από έλλειψη πόσιμου νερού και όλων εκείνων των μοντέρνων τρόπων διαβίωσης. Μνεία γίνεται ότι πριν αναχωρήσουν για το ΣΤ.Ε.Κ. τους γινόταν μάθημα διύλισης ύδατος και έναυσης πυρός με μέσα τα οποία είχαμε προειδοποιήσει ότι θα χρειαστούν ,έτσι οι ομάδες καλούταν να κάνουν πράξη αυτά που μόλις πριν τους είχαν επιδειχτεί. Κατά την διάρκεια ζητούταν να παρασκευάσουν τσάι ή καφέ για 8 άτομα και αν το έπρατταν εμφανίζονταν η κοινοτάρχης και τους έδινε πληροφορίες σχετικά με εχθρικές κινήσεις τις οποίες φυσικά έπρεπε να υποβάλλουν όσο πιο αναλυτικά μπορούσαν όταν επέστρεφαν στην βάση.

Ε)Ερεύνα για στοιχείο διαβιβαστών που χάθηκε η επαφή: Πολλές εκπλήξεις περίμεναν τις ομάδες κατά την διάρκεια του Σ.Τ.Ε.Κ., καταρχήν ένας εκ των στρ. διαβιβάσεων είχε εισέρθει σε ναρκοπέδιο και λόγω έλλειψης μέσων και χρόνου καλούνται να τον απεγκλωβίσουν ,παράλληλα εντοπιζόταν πλησίον μη ενεργοποιημένα πυρομαχικά τα οποία έπρεπε να αναφερθούν στην βάση (σχέδιο UXO,unexploded ordnance) στην συνέχεια στο σημείο εμφανιζόταν βοσκός της περιοχής ο οποίος τους είχε ακούσει και από περιέργεια πήγε να δει τι γινόταν μάλιστα είχε και σημαντικές πληροφορίες σχετικά με κινήσεις του εχθρού τις όποιες έδινε απλόχερα ,δυστυχώς πολλές ομάδες με την πίεση που δέχονταν από το σύνολο της τακτικής κατάστασης δεν διαχειριζόταν ορθά τον φίλιο που εν καιρώ επιχειρήσεων μπορεί να είναι λόγος μεγάλων προβλημάτων .Η κατάσταση που διαμορφώσαμε στο ΣΤ.Ε.Κ έχει να κάνει με το ότι πλέον οι πόλεμοι γίνονται πλησίον κατοικημένων τόπων και θα συναντώνται συχνά άοπλοι, οπότε ρωτώ αυτούς που επιθυμούσαν διακομιδή του φίλιου ως υπόπτου για περαιτέρω, τι θα έκαναν αν συναντούσαν κατά την διάρκεια μιας περιπολίας 30-40 άτομα που μετακινούνται για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ;θα τους προσήγαγαν όλους ;

Ζ)Ενίσχυση-επάνδρωση Π.Ο.Τ.: Κατά την κατάταξη τους στον Χ.Δ. ζητούταν ένας άνδρας πλην του ομαδάρχη για να μεταβεί με όχημα προς αναγνώριση του δρομολογίου που οδηγούσε στο Π.Ο.Τ.Oι ομάδες είχαν λάβει εντολή να προσέλθουν άμεσα στην διοίκηση αν ακούσουν τρία σφυρίγματα και την ομάδα-διμοιρία-λόχο που ανήκουν ,έτσι κατά την διάρκεια την νύχτας άπαντες οι ομάδες έπρεπε να βρουν το Π.Ο.Τ. μεταβαίνοντας ταχέως ,εκεί συναντούσαν τον λοχαγό πρώτης γραμμής που τους έδινε πληροφορίες για ένα προκεχωρημένο πολυβολείο με συγκεκριμένο τομέα βολής που είχε καταλάβει ο εχθρός και έπρεπε να ανακαταλάβουν άμεσα με την υποστήριξη όπλων ευθυτενούς τροχιάς που είχε στην διάθεση του .Τρομερά εκπαιδευτικό αντικείμενο με τον λοχαγό πρώτης γραμμής να δείχνει σχεδιαγράμματα και ιδέες ενεργείας .Ένα ωραίο περιστατικό ήταν ότι μετά την ανακατάληψη του πολυβολείου εκδηλωνόταν εχθρική επίθεση με υπέρτερες δυνάμεις και δοκιμαζόταν στη ουσία η αντίδραση των ανδρών καθώς είχαν λάβει διαταγή σε τέτοια περίπτωση να απεμπλακούν άμεσα καθώς το πολυβολείο δεν είχε καμία τακτική αξία. ΣΤ.Ε.Κ. εμπνευσμένο (oπως και πολλά αλλά αντικείμενα) από την Cambrian patrol .Αν υπήρχε ελάχιστο ενδιαφέρον για πραγματική εκπαίδευση στην Ελλάδα ,από μέρους του Ε.Σ. θα μπορούσαν να διατεθούν τυφέκια με πώματα άσφαιρου βολής και αριθμό αβολίδωτων που σε συνάρτηση με ένα πολυβόλο που θα έριχνε τροχιοδεικτικά πάνω από τα κεφάλια μας θα δημιουργούσε προσομοίωση πραγματικού περιβάλλοντος κάτι που ζήσαμε στην Βρετανία και προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε με τα πενιχρά μέσα μας και εδώ.

Η)Εκπαίδευση σε τεχνικές μάχης εκ του σύνεγγυς με συνθήκες χαμηλού φωτισμού :Το ΣΤ.Ε.Κ. ενεργοποιήθηκε με ομοιώματα AIRSOFT τα οποία όλο και περισσότερο χρησιμοποιούνται τα τελευταία έτη για εκπαιδευτικούς λόγους από μονάδες που προσπαθούν να ρίξουν το κόστος της εκπαίδευσης. Ευτυχώς είχαμε στην διάθεση μας ένα ολόκληρο γυμναστήριο το όποιο οι συνάδελφοι του Σ.Ε.Ε.Δ.Α. που το επάνδρωσαν ,εκμεταλλεύτηκαν δεόντως .Το σημείο που πρέπει να σταθούμε είναι ότι δεν υπήρχε καθόλου φωτισμός και οι ασκούμενοι με την είσοδο τους έπρεπε να κάνουν χρήση του φακού που είχαν προσαρτημένο στο AIRSOFT για να μπορέσουν να δουν τι γίνεται μέσα στο κτήριο. Θεωρώ ότι όσοι ρωτούσαν για την ορθή-ενδεικνυόμενη χρήση του φακού ,πήραν την απάντηση τους.

Θ)Υποβοήθηση μονάδας ειδικών αποστόλων σε αποστολή σύλληψης καταζητούμενου ατόμου: Σύμφωνα με πληροφορίες σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο ,συγκεκριμένη ώρα, υπήρξε ευκαιρία για σύλληψη καταζητούμενου ατόμου ,ευκαιρία που δεν έπρεπε να πάει χαμένη ,η ομάδα κλινόταν να παράσχει κάλυψη σε ολιγάριθμη ομάδα ειδικών αποστολών η οποία θα είχε το γενικό πρόσταγμα και αναλάμβανε την είσοδο και σύλληψη κίνηση γινόταν εποχούμενα χάρη στον φίλο Αποστόλη που διέθεσε το REO του αφιλοκερδώς .Κατά την διάρκεια της επιχείρησης και ενώ η ειδική ομάδα βρισκόταν εντός του εργοστασίου λάμβαναν χώρα δυο περιστατικά :το πρώτο είχε να κάνει με προσέγγιση άοπλου άντρα στο σημείο (υπήρχε πληροφόρηση ότι πέριξ διαμένουν φίλιοι οι οποίοι δεν ήταν δυνατόν να έχουν σχετική ενημέρωση ),στο δεύτερο πλησίαζε ο ένοπλος φρουρός της υποτιθεμένης συνάντησης και εκεί δοκιμαζόταν η περιμετρική τάξη ,η επαγρύπνηση και οι τομείς .Το τμήμα αποχωρούσε όταν έβγαινε η ομάδα από εντός λέγοντας ότι δεν εντοπίστηκε το άτομο και πιθανόν να είναι παγίδα οπότε πρέπει να βιαστούν. Παρακάτω και ενώ επέστρεφαν στην βάση έπεφταν σε ενέδρα του εχθρού ο οποίος έβαλε με RPG και κατάφερε σημαντικό πλήγμα στο προπορευόμενο όχημα της ειδικής ομάδας βγάζοντας το εκτός ,επί τόπου σταματούσε το REO και κατέβαιναν άπαντες ,μέσα σε κλίμα πανικού που το δημιουργούσαν οι αξιολογητές με φωνές και εκρήξεις αθυρμάτων για πάρτι. Δινόταν η πληροφορία-κατεύθυνση από τον μοναδικό αλώβητο άντρα της Ειδ.Ομ. ότι βάλλονταν από την τάδε κατεύθυνση και απόσταση και ότι πρέπει να ζητήσουν πυρά υποστήριξης από όλμους 81χιλ που ήταν στην διάθεση τους βάση του σεναρίου ,ταυτόχρονα και με μικρή χρονική διαφορά έπρεπε να αρχίσουν να ξεχωρίζουν τους επιζώντες και να τους δίνουν Ά βοήθειες(Αξιολογητες: Ελληνική Εταιρεία Έρευνας & Διάσωσης).Το ΣΤ.Ε.Κ. έληγε με την μεταφορά σε φορείο του περιπολάρχη μέχρι τον Χ.Δ.(σχεδόν 1 χλμ).Τα πολυσύνθετα αντικείμενα προβλημάτισαν και εκπαίδευσαν τον κόσμο καθώς πλησίαζαν πολύ τις πραγματικές συνθήκες όπου δεν θα υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα αλλά πολλά μαζί ,οπότε η ομαδικότητα πειθαρχία προετοιμασία και φυσικά η σωστή διοίκηση θα επιβραβευτεί.

Ι)Διαχείριση αιχμαλώτων: Το σενάριο(πάντα ενημέρωση από διμοιρίτες )έλεγε ότι κάποιοι εθνοφύλακες είχαν συλλάβει έναν άντρα του εχθρού μαζί με κάποιον πολίτη πλησίον χωριού και η διαταγή ήταν να μεταβούν στο σημείο και να ανάλαβουν την διαχείριση των ατόμων. Στο σημείο έβρισκαν τους δυο εθνοφύλακες να μεταχειρίζονται άσχημα τους συλληφθέντες-κρατούμενους από τους οποίους ο ένστολος αρνιόταν να μιλήσει αλλά υποστήριζε ότι δεν είχε σχέση με τον πολίτη ο οποίος με την σειρά του υποστήριζε ότι τυχαία βρέθηκε στο σημείο. Οι ενέργειες που έπρεπε να κάνουν ήταν :1)να σταματήσουν την βάναυση μεταχείριση .2)να πάρουν τα στοιχεία των εθνοφυλάκων.3)να μάθουν τις συνθήκες κατά τις οποίες συνελήφθησαν οι δυο άντρες και τι έφεραν πάνω τους.4)να τους ψάξουν καλά (αν και οι εθνοφύλακες έλεγαν ότι τους έψαξαν) για περαιτέρω πληροφορίες. 5)τέλος να ζητήσουν την διακομιδή τους. Σημειωτέων ότι κάποια στιγμή ο στρατιώτης του εχθρού ζητούσε το κράνος και το αλεξίσφαιρο του δικαίωμα που απορρέει βάση διεθνών συνθηκών!. Εδώ να πούμε ότι πρέπει σε τέτοια περίπτωση να αποσαφηνίζεται για ποιο λόγο μεταφέρεις έναν άνθρωπο στερώντας του την ελευθερία ,έτσι ο στρατιώτης του εχθρού είναι αιχμάλωτος πολέμου, ο πολίτης είναι ύποπτος για κατασκοπεία εφόσον βρέθηκε πλησίον ή μαζί με στρατιώτη του εχθρού(αρκεί να αποδειχθεί..),αν κατά την διάρκεια του σωματικού ελέγχου βρεθούν αλλά στοιχεία όπως για παράδειγμα σχεδιαγράμματα που φαίνονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις τότε πρόκειται για περίπτωση κατασκοπείας ή και προδοσίας(θα το κρίνει άλλη αρχή την οποία υποχρεούστε να βοηθήσετε συλλέγοντας όσα στοιχεία μπορείτε επί του πεδίου).Με λίγα λόγια διαδραματίζετε τον ρόλο ερευνητή σκηνής εγκλήματος ,η σωστή συλλογή πληροφοριών εκτός από κρίσιμη για εξαγωγή συμπερασμάτων από την προϊσταμένη διοίκηση βοηθούν και εσάς να ξεμπλέξετε από κατηγορίες που μπορούν να σας επιβαρύνουν εκ των υστέρων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό τα παραπάνω από μόνα τους είναι διαχειρίσημα ,όμως σε συνάρτηση με την κόπωση την νύχτα κλπ δημιουργούν έναν αρκετά δυνατό πονοκέφαλο.

Τα διαφορά σχεδία που είχαμε στείλει ηλεκτρονικά ήταν τα εξής :1)UXO REPORT (μεταφρασμένο) ,2)MEDEVAC-CASEVAC 9-LINE(μεταφρασμένο) , 3) CONTACT ΡEPORT (μεταφρασμένο) , 4) CALL OF FIRE (μεταφρασμένο) , 5) RANGE CARD (μεταφρασμένο) , 6) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ (μεταφρασμένο ) , 7) PATROL PEPORT (μεταφρασμένο) , 8) FIRST AID SECTION BAG (Ε.Ε.Ε.Δ.)

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Εννοείται ότι τέτοιου μεγέθους εγχειρήματα προϋποθέτουν μεγάλης έκτασης υποστήριξη κάτι που συνέβη σε κάποιον βαθμό(όχι τον απαιτούμενο) και φέτος με μεγάλο αριθμό αντρών και γυναικών στην οργάνωση .Το πρόβλημα που προέκυψε όμως είχε να κάνει με έμπειρα άτομα που προορίζονταν για κάλυψη νευραλγικών θέσεων .Αυτό αν και είχε προβλεφθεί τελικά δεν συνέβη διότι πολλά άτομα τελικά δεν προσήλθαν λόγο διαφόρων υποχρεώσεων δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα. Αν και αντιμετωπίστηκαν ‘’τράβηξαν’’ πίσω την άσκηση και αυτό έγινε αισθητό . Εδώ χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ για τυχόν παραλήψεις μου θα ήθελα να καταλάβετε ότι η οργανωτική είναι άτομα που δεν εξουσιάζονται από εμένα η κάποια άλλη αρχή .Πρόκειται για εθελοντές με καμία απολύτως απολαβή .Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσα να προετοιμαστώ-συγχρονιστώ μαζί τους έστω για μια εβδομάδα έτσι ώστε να λυθούν τυχόν παρεξηγήσεις-παρερμηνείες του σεναρίου και του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων που γνώριζα ότι θα προκύψουν .Φυσικά αυτό ήταν ανέφικτο .Ένα άλλο θέμα που προέκυψε ήταν ότι μεγάλος αριθμός ομάδων που επειδή είχαν πρόβλημα με κάποια μέλη τους τα οποία τελικά δεν κατάφεραν να προσέλθουν ΄΄έσπασαν΄΄ και προσπαθούσαν απεγνωσμένα να βρουν κάποιους άλλους που περίσσεψαν λόγο ίδιου προβλήματος έτσι ώστε να ξεκινήσουν .Αυτό αποτέλεσε και δικό μας πονοκέφαλο καθώς κάποια στιγμή άρχισαν κάποιοι να είναι απαιτητικοί .Το τελευταίο που θα σχολιάσω είναι το ότι δεν μπόρεσα να απορροφήσω όλο τον κόσμο που ήθελε να βοηθήσει στην οργανωτική επιτροπή , ειλικρινά ζητώ συγγνώμη καθώς γνωρίζω ότι με μεγάλο κόπο και θυσίες καταφέρατε να έρθετε στην άσκηση και μείνατε άπραγοι (ειδικά κάποιοι συνάδελφοι από Σ.Σ.Α.Ε.),όμως μην ξεχνάτε ότι και εσείς (όχι όλοι)τελευταία στιγμή αποφασίσατε-προέκυψε ότι θα είστε στην οργανωτική οπότε μέσα στο γενική κατάσταση είναι κάπως λογικό να σας παραμελήσω .Σίγουρα δεν το έκανα επίτηδες .Πρώτιστο μέλημα μου ήταν να στείλω κόσμο καλύπτοντας όποιες ανάγκες για να ξεκινήσουν κάποια ΣΤΕΚ να λειτουργούν , μετά είχα αλλά προβλήματα(ιδιαίτερα όταν άλλαζαν τα στεκ από ημερήσια σε νυχτερινά και το αντίστροφο),όπως την μεταφορά του κόσμου από και προς τα σημεία .Το χειρότερο δε είναι ότι κατά την διάρκεια πολλοί που τελικά απορροφήθηκαν κάπου ήθελαν να τους μεταφέρω να δουν τα υπόλοιπα ΣΤΕΚ πράγμα που το έπραξα, σε μερικές περιπτώσεις, με την ανάλογη κούραση φυσικά, στην προσπάθεια μου να ευχαριστήσω όσους πιο πολλούς μπορούσα .Σίγουρα κάποιους τους άφησα παραπονεμένους και πάλι συγγνώμη.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Ως γνωστόν τα τρία τελευταία έτη υιοθετήσαμε το σύστημα βαθμολόγησης άσκησης(Cambrian patrol Βρετανικού στρατού)) και όχι διαγωνισμού, που δίνει μετάλλια σε όσους κατάφεραν να μαζέψουν ένα ποσοστό βαθμολογίας και όχι μόνο στους τρεις πρώτους, έτσι τα μετάλλια ήταν επτά :τρία χρυσά ,ένα αργυρό και τρία χάλκινα ,με πολλές ομάδες να πλησιάζουν το όριο για χάλκινο(90%και πάνω χρυσό ,80% και πάνω αργυρό ,60 και πάνω χάλκινο).Φέτος είχαμε και πολλές εγκαταλείψεις ομάδων οι οποίες έφτασαν τις επτά ,ένα ποσοστό λογικό λόγο του βαθμού δυσκολίας καθώς και του γεγονότος ότι πολλές ομάδες έφτασαν αποδεκατισμένες στην γραμμή εκκίνησης και πήραν άγνωστα άτομα προκειμένου να ξεκινήσουν ,δηλώνοντας ότι δεν τους ενδιαφέρει πλέον η βαθμολογία αλλά η εμπειρία(κάτι που με έκανε να χαρώ για το ήθος που έχουν και το ηθικό που τους διακατέχει).Το καλό είναι ότι καταφέραμε να αναρτήσουμε αναλυτική βαθμολογία και να κατατοπίσουμε τις ομάδες για την απόδοση τους, επιπλέον κέρδος ήταν ότι δυο ομάδες εντόπισαν παράληψη καταχώρησης βαθμολογίας σε στεκ που είχαν αξιολογηθεί ,έτσι μετά από συνομιλία με τους στέκαρχους που είχα και έρευνα στην γραμματεία για το αληθές ,το επαλήθευσα και θα αναπροσαρμόσω την βαθμολογία των ομάδων 321 και 421 μάλιστα η 421 δικαιούται και χάλκινο μετάλλιο το όποιο θα τους αποσταλεί (συγχαρητήρια και συγγνώμη για την ταλαιπωρία).

ΕΠΙΛΟΓΟΣ:

Η εφεδρεία χρόνο με τον χρόνο αλλάζει προς το καλύτερο, σε αυτό η άσκηση ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Από το 2008 μέχρι σήμερα καταφέραμε σιγά –σιγά να αλλάξουμε την νοοτροπία του εφέδρου και από τριμελή ομάδες μεταπηδήσαμε στις τετραμελή ,το 2012 έγιναν εξαμελή ,το 2013 οκταμελή και έτσι φτάσαμε εκεί που θέλαμε στην ομάδα μάχης πεζικού .Πολλές αναβαθμίσεις έγιναν στον εξοπλισμό έτσι ώστε να μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις προκλήσεις, έτσι πλέον αποτελεί βασικό είδος ο ομαδικός σάκος Ά βοηθειών. Η πίεση που ασκήθηκε για την σύνταξη αναφορών(πρώτη φορά το 2012 ) επί του πεδίου σας έκανε να κάτσετε να διαβάσετε με αποτέλεσμα πρωτόγνωρη γνώση από εφέδρους που στην θητεία τους απλά παρακολουθούσαν τα μόνιμα στελέχη ,άπραγοι, με απορία .Αν καθίσετε να αναλογιστείτε το κέρδος και την εμπειρία που σας δίνει αυτή η άσκηση θα εκπλαγείτε .Απλά να πω ότι κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα και να σας ευχαριστήσω για την αθρόα συμμέτοχη σας που και φέτος έκανε καινούργιο ρεκόρ κάνοντας κάποιους να ανησυχήσουν και εμάς να είμαστε περήφανοι Α)που μας τιμήσατε με την παρουσία σας και Β) που κάναμε ακόμα μια φορά κάτι για την πατρίδα.

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Λ.ΕΦ.Ε.Δ.






lefed.gr

1 σχόλιο

  1. ΠΟΣΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟΣ, ΠΟΣΟ ΠΑΧΥΔΕΡΜΟ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2014, ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΟΥ, ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΤΟΥ;;

    ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΣΤΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ, ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ!

    ΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΑΥΤΑ, ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ, ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ - ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!!!

    ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ, Ο ΑΧΥΡΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΨΥΧΑΡΗ-ΜΠΟΜΠΟΛΑ, Ο "ΠΟΤΑΜΙΣΙΟΣ" ΣΤ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ, ΠΟΥ Η ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΟΝ ΠΛΑΣΣΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ, ΩΣ ΣΑΝΙΔΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥΣ, ΤΩΡΑ ΠΟΥ Ο "ΝΑΠΟΛΕΩΝ" ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΕΞΑΫΛΩΝΕΤΑΙ!

    ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ’ΣΑΙ, ΝΑ ΚΑΘΕΣΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΙ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΠΟΣΟ ΖΩΟΝ, ΓΙΑ ΝΑ "ΠΕΙΘΕΣΑΙ" ΚΙΟΛΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΘΛΙΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ-ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ, ΤΟΥ ΑΛΑΦΟΥΖΟΥ…

    Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑ, ΤΑ ΑΧΟΡΤΑΓΑ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΦΑΓΑ ΑΥΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΤΑ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΕΤΕ, ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΥΠΑΚΟΥΩΝ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥΣ, 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    ΠΟΣΟ ΖΩΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ, ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ 100%, ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ 300 ΕΥΡΩ;;;

    ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΤΕΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ- ΣΑΜΑΡΑ, ΒΕΝΙΖΕΛΟ!!!

    MΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟ ΣΚΥΛΙ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ, ΤΩΝ ΜΠΟΜΠΟΛΑ, ΨΥΧΑΡΗ, ΤΟΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ "ΠΛΥΣΤΡΑ" ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΤΟΥ – ΣΤΑΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ, ΑΠΟ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ "ΠΟΤΑΜΙ" ΤΟΥ.

    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!!

    ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΕΡΒΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΑΖΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 20% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ (ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση