GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

30 χρόνια και οκτώ Δήμαρχοι στη Λότζια - Οι σύντομοι, οι μακροβιότεροι, οι Υπουργοί και οι Ευρωβουλευτές

Της Μαρίας Καλλέργη Ο όγδοος κατά σειρά Δήμαρχος του Ηρακλείου την περίοδο της μεταπολίτευσης είναι ο Βασίλης Λαμπρινός που α...



Της Μαρίας Καλλέργη

Ο όγδοος κατά σειρά Δήμαρχος του Ηρακλείου την περίοδο της μεταπολίτευσης είναι ο Βασίλης Λαμπρινός που αναδείχθηκε στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής. Σε αυτό το διάστημα την πόλη υπηρέτησαν επτά Δήμαρχοι με δύο από αυτούς να παραμένουν στο αξίωμα μόλις έξι μήνες, τον πρωτοδίκη Ζήση Κόττα και τον Ηρακλειώτη επιχειρηματία Μιλτιάδη Φαρσάρη και δύο να ξεπερνούν τη δεκαετία και να γίνονται οι μακροβιότεροι Δήμαρχοι του Ηρακλείου.

Πρόκειται για τον Μανόλη Καρέλλη που εξελέγη πρώτη φορά το 1975 και συμπλήρωσε 14 χρόνια στο Δημαρχιακό θώκο και τον Γιάννη Κουράκη που εξελέγη για πρώτη φορά το 2003 και φεύγει το Σεπτέμβριο έχοντας συμπληρώσει 11 χρόνια ως Δήμαρχος Ηρακλείου.

Σε μια μακρά πορεία και έντονες προεκλογικές κόντρες που κατέληγαν σε δεύτερους γύρους υπάρχουν ιδιαιτερότητες που σημαδεύουν τις Δημαρχιακές θητείες. Σε δύο περιπτώσεις, αυτές του Μανόλη Καρέλλη και του Κώστα Κληρονόμου, οι Δήμαρχοι αποχώρησαν πριν τη λήξη της τελευταίας θητείας τους για να πάνε στην Ευρωβουλή την εποχή που οι ευρωβουλευτές εκλέγονταν με λίστα.

Κι ενώ στις δύο παραπάνω περιπτώσεις οι Δήμαρχοι έφυγαν για την κεντρική πολιτική σκηνή στο Ηράκλειο υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που έγινε ακριβώς το ανάποδο. Πρόκειται για τον απερχόμενο Δήμαρχο Γιάννη Κουράκη ο οποίος υπήρξε βουλευτής και υφυπουργός αθλητισμού πριν γίνει Δήμαρχος Ηρακλείου και τον Κώστα Ασλάνη ο οποίος ήταν επίσης βουλευτής και υπουργός πριν εκλεγεί Δήμαρχος στο Ηράκλειο.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο πρωτοδίκης Ζήσης Κόττας έγινε Δήμαρχος μόλις για έξι μήνες την περίοδο 1974- 1975 πριν γίνουν οι πρώτες δημοτικές εκλογές της μεταπολίτευσης.

Οι πρώτες αυτές γίνονται στις 29 Μαρτίου του 1975 και ο Μανόλης Καρέλλης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς εκλέγεται Δήμαρχος από το πρώτο γύρο.

Με τη στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ εκλέγεται Δήμαρχος ξανά άλλες δύο φορές από τον πρώτο γύρο. Κατεβαίνει για τελευταία φορά στις δημοτικές εκλογές το 1986, ξανά με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτή τη φορά εκλέγεται στο δεύτερο γύρο.

Το 1989 ο Μανόλης Καρέλλης αναχωρεί για την ευρωβουλή και τον διαδέχεται με ενδοπαραταξιακή διαδικασία ο Κώστας Κληρονόμος, ο οποίος ωστόσο εκλέγεται Δήμαρχος στις εκλογές του 1990. Στη θέση αυτή μένει ως το 1994 όταν πηγαίνει όπως και ο προκάτοχος του στην Ευρωβουλή και τα ηνία του Δήμου Ηρακλείου αναλαμβάνει για έξι μήνες ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Φαρσάρης.

Το 1995 εκλέγεται Δήμαρχος ο πρώην βουλευτής και υπουργός Κώστας Ασλάνης υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το Συνασπισμό. Το 1998 επανεκλέγεται Δήμαρχος μετά από μια μάχη με πολλές διεργασίες.

Ο Κώστας Ασλάνης χάνει το Δημαρχιακό αξίωμα στις εκλογές του 2003 όταν υποψήφιος απέναντι του είναι ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουράκης. Από τότε εκλέγεται συνεχώς με συντριπτικά ποσοστά που ξεπερνούν και το 70%. Η μακρά θητεία του Γιάννη Κουράκη στο Δήμο Ηρακλείου σταματά με τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2014 όπου χάνει στο δεύτερο γύρο από το Βασίλη Λαμπρινό. irakliolive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση