GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Για να μειωθεί ο ισολογισμός της τράπεζας χρειάζονται 5-8 χρόνια»

Δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ποιο πρέπει να είναι το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα τ...


Δεν βιάζεται να αποφασίσει για το ποιο πρέπει να είναι το ενδεδειγμένο μέγεθος του ισολογισμού της η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Παρόλα αυτά, αν καταφέρει να επιτευχθεί μείωση στα προ της κρίσης επίπεδα, αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 5 έως 8 ετών, δήλωσε η Πρόεδρός της Τζάνετ Γέλεν.
Στην κατάθεσή της σε Επιτροπή της Γερουσίας, η Τζάνετ Γέλεν είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το χαρτοφυλάκιο ενεργητικού της Fed, το οποίο διογκώθηκε στα 4,5 τρις. δολάρια από περίπου 800 δις. δολάρια το 2007. Η εκτίναξη του ενεργητικού έγινε μετά από τρεις γύρους αγορών περιουσιακών στοιχείων από τη Fed για να στηρίξει την αμερικανική οικονομία που κλονίσθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009.
Η Fed, που δεν είναι ικανοποιημένη με την ανάκαμψη της οικονομίας, συνεχίζει να αγοράζει ομόλογα αξίας 45 δις. δολαρίων κάθε μήνα, αν και οι αγορές αυτές αναμένεται να σταματήσουν αργότερα στο έτος.
«Δεν έχουμε αποφασίσει – και πιθανόν θα περιμένουμε για να αποφασίσουμε όταν ομαλοποιηθεί η πολιτική – για το ποιος θα είναι ο μακροχρόνιος ισολογισμός μας», δήλωσε η Γέλεν στους βουλευτές, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι «σημαντικά χαμηλότερος» από τον σημερινό. Αν και η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να πουλήσει ομόλογα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια που έχει αποκτήσει κατά το παρελθόν, έστειλε το μήνυμα ότι πιο πιθανό θα είναι να κρατήσει έως τη λήξη τους τα περιουσιακά στοιχεία του ισολογισμού της.
«Εάν κάνουμε αυτό και τίποτε άλλο, θα χρειασθεί πιθανόν από 5 έως 8 χρόνια για να μειώσουμε (τον ισολογισμό) στα προς της κρίσης επίπεδα», δήλωσε η κ. Γέλεν.
Το χρονοδιάγραμμα των 5 έως 8 ετών εναρμονίζεται σε γενικές γραμμές με τις εκτιμήσεις ιδιωτών οικονομολόγων και ένα κείμενο οικονομολόγων της Fed που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση