GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στη Νέα Υόρκη

Οι Πόντιοι της Αμερικής διατηρούν ακέραια την ιστορική μνήμη, προβάλλουν το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας κ...


Οι Πόντιοι της Αμερικής διατηρούν ακέραια την ιστορική μνήμη, προβάλλουν το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας και καταδεικνύουν τα μαζικά εγκλήματα του οθωμανικού κράτους σε βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και άλλων μειονοτήτων.
Αυτό ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά, το πρωί του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19 Μαΐου).
Η καθιερωμένη, ετήσια εκδήλωση των ομογενών, τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβαν οι τοπικοί σύλλογοι της Παμποντιακής: Κομνηνοί Νέας Υόρκης, Πόντος του Νόργουολκ και Ίδρυμα Παναγίας Σουμελά, πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, στο Μανχάταν.
Ομιλητές ήταν δυο ακαδημαϊκοί, οι οποίοι παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία που συνέλεξαν έπειτα από εκτενή έρευνα και αναζήτηση ντοκουμέντων από αρχεία και μαρτυρίες, όσον αφορά τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, αλλά και των Αρμενίων.
Ο πρώτος είναι ο Τουρκογερμανός ιστορικός και κοινωνιολόγος Τάνερ Ακτσάμ, επικεφαλής της Έδρας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η γενοκτονία ως δημογραφική πολιτική των Οθωμανών» παρουσιάζοντας τη γνωστή του θέση για την αναγκαιότητα αναγνώρισης των γενοκτονιών από μέρους της Τουρκίας.
Ο δρ. Ακτσάμ επικεντρώθηκε κυρίως στις αναφορές από τουρκικά έγγραφα που αποδεικνύουν με «πρωτοφανή λεπτομέρεια» τις γενοκτονίες των Αρμενίων και των Ελλήνων, που στηρίζονταν στην «επίσημη πολιτική» για «απαλλαγή από τους χριστιανούς υπηκόους» προσθέτοντας ότι «το οθωμανικό κράτος και μετέπειτα τουρκικό θεωρούσε διαχρονική απειλή για την ασφάλειά του τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Ο δρ. Ακτσάμ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μια «ετοιμοθάνατη αυτοκρατορία» υιοθέτησε πρακτικές και αντιλήψεις για τέτοιου είδους εγκλήματα εθνοκαθάρσεων. Επίσης, επισήμανε ότι όλες οι μαρτυρίες και το αρχειακό υλικό «ανοίγουν νέους δρόμους» για την αναγνώριση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.
Ο δεύτερος ομιλητής, ο Ελληνοαμερικανός ιστορικός και συγγραφέας, Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου, μίλησε με θέμα: «Τουρκική ευθύνη για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922. Τι λένε σε μας τα αμερικανικά αρχεία;».
Ο δρ. Χατζηδημητρίου παρουσίασε «αποκαλυπτικά στοιχεία» που συγκέντρωσε από αμερικανικά αρχεία και με την προβολή του πρωτογενούς υλικού, ανέλυσε τα «εγκλήματα των Τούρκων» στην πόλη καταγωγής του τη Σμύρνη, δείχνοντας εικόνες με απαγχονισμένους πολίτες, με ξεριζωμένα γυναικόπαιδα και με την «πόλη των πόλεων» να καίγεται. Η μητέρα του και αρκετοί από τους συγγενείς του ήταν ανάμεσα σ” αυτούς που διασώθηκαν.
Ο ομογενής καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στις τουρκικές ευθύνες που συγκαλύφθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την «υποκριτική διπλωματία» μεγάλων χωρών.
Στην εκδήλωση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας απηύθυναν χαιρετισμούς και συνεχάρησαν τους διοργανωτές για τις «άοκνες προσπάθειές» τους να μην αποκοπούν οι νέες γενιές από τις πολιτιστικές και γλωσσικές καταβολές τους, προβάλλοντας συνάμα το «δίκαιο αίτημα» για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Μάνος Κουμπαράκης και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ενώ μίλησε επίσης ο νέος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, Γκας Τσιλφίδης.
Για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας επιδόθηκαν διακηρύξεις από την Αμερικανίδα βουλευτή, Κάρολιν Μαλόνι και τον πολιτειακό γερουσιαστή του Ροντ Άιλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε το ποντιακό τραγούδι «Την πατρίδα μ” έχασα», απαγγελίες ποιημάτων από τον Στέφανο Παπαδόπουλο και προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Ποντιακή Γενοκτονία. Παρουσιάστρια του προγράμματος ήταν η γραμματέας της Ομοσπονδίας, Φελίσια Θεοδωρίδη.
Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην πρόσφατα αποθανούσα, σε ηλικία 105 ετών, «Γιαγιά του Πόντου», Σάνο Χάλο. Παρούσα στην εκδήλωση των Ποντίων ομογενών ήταν η κόρη της, Θία Χαλο, συγγραφέας του ιστορικού βιβλίου «Ούτε καν το όνομά μου».
Πηγή: www.protothema.gr

3 σχόλια

  1. Μπούτζουκας Τηλέμαχος18 Μαΐ 2014, 12:01:00 π.μ.

    Η μαφία της Ευρωπαϊκής ένωσης και οι Ναζί..

    Η Ε.Ε ιδρύθηκε με την φιλοσοφία του συνεταιρισμού ,της Διαφάνειας , της Αλληλεγγύης ΚΑΙ του υγιούς ανταγωνισμού..

    Τι έγινε όμως:: Η Κορυφή και δεν λέμε για τον απλό πολίτη της χώρας αλλά τους ΝΑΖΙ ηγέτες της Γερμανίας , Γαλλίας , με τα υπό-- κράτη Λουξεμβούργο , Μονακό , Ολλανδία , Δανία, Λιχνενστάιν, ξεκίνησαν με τα Λόμπι που τα στηρίζουν την λεηλασία τον συνεταίρων τους, ανέβαζαν κατέβαζαν κυβέρνησης ..

    Οι Αρχηγοί της Μαφίας με τους υπερ Αρχηγούς την Μέρκελ και , τον Σοϊπλερ , με τα πιόνια τους Μπαρόζο , Γιούνγκερ με τους δικούς τους Λομπίστες έκαναν το μοιραίο λάθος χτύπησαν την Αμερικανή οικονομία χτυπώντας την Λίμα Μπράδερς { και ευτυχώς θα πω εγώ, διαφορετικά η ηγεσία των Η.Π.Α δεν θα έπαιρνε χαμπάρι το τι γίνονταν }...

    Η απειλή μέσα η έξω από το ευρώ είναι μύθος , όπως και ότι θα γίνουμε Αργεντινή η Βενεζουέλα διότι εδώ μιλάμε για συνεταιρισμό και ΕΚΜΕΤΆΛΛΕΥΣΗ από συνεταίρο σε συνεταίρο και ΟΧΙ ανεξάρτητα Κράτη που έπεσαν ΕΞΩ κάτι που δεν γνωρίζουμε καθαρά ποίοι χτύπησαν και εκεί , διότι στην Λατινική Αμερική βρήκαν καταφύγιο πολλοί ΝΑΖΙ μετά το 1945..

    Έτσι οι Η.Π.Α μετά το χτύπημα έστειλαν στην Ευρώπη μυστικούς πράκτορες ,θα σας θυμίσω της διαμαρτυρίες της Μέρκελ ότι παρακολουθούνε τα τηλεφωνά της οι μυστικές υπηρεσίες... «Η παρακολούθηση μεταξύ συμμάχων είναι απαράδεκτη» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

    Η NSA έδεσε την υπόθεση οι Αμερικανοί δεν κάνουν ΠΟΤΕ υποθέσεις, αλλά ομιλούν με στοιχεία έτσι άρχισε το ξήλωμα..

    Το αποδέχτηκαν οι Γερμανοί για να σωθούν, διότι δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς , όμως οι δοτοί κυβερνήτες και υπουργοί που είχαν σε κατεχόμενες χώρες αντιδρούν, όπως εδώ στην Ελλάδα με τους Σαμαροβενιζελους, υπουργούς , βουλευτές, σύμβουλους σαν τον Αδωνι , Μπαλτάκους ,Ρήγα, Κασσή , Κρανιδιώτη, Μουρούτη , Πλεύρη , Βορίδη και λοιπούς, τα έχουν χάση Ετσι ΕΠΑΙΞΑΝ το τελευταίο χαρτί του Ναζισμού που δρα στην Ελλάδα και λέγετε ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ {οι γνωστοί άγνωστοι} θα αποδεικτή ότι πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης ψηφίσαν με απειλές, δεν άντεξαν τον Φόβο..

    Τα ίδια κάνει και ο Τούρκος Φασίστας πρωθυπουργός είχαν άλλοθι ΚΑΙ πάλι το Εβραϊκό Έθνος και τα Λόμπι του..

    Βλέπεται οι ΝΑΖΙ δεν αλλάζουν ΠΟΤΕ είναι μπολιασμένοι , αλλά και μερικοί αριστερές δύναμης –άνθρωποι—άργησαν να απεγκλωβιστούν από θεωρίες του Κ.Κ.Ε και της καθοθήγας …

    Δεν τολμούν ακόμα να πουν ΝΑΙ η Η.Π.Α μας βοήθα ΓΙΑΤΙ !! γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούσε ούτε ο Τσίπρας να τους καταλογίσει εύθηνες στο ευρωπαϊκό ντιμπέιτ γιατί οι ΝΑΖΙ μόνο αν σε φοβούνται σε ακούνε ΠΡΟΣΟΧΗ δεν υπακούνε ούτε αλλάζουν ,απλός σε ακούνε…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπούτζουκας Τηλέμαχος18 Μαΐ 2014, 12:02:00 π.μ.

    Η μαφία της Ευρωπαϊκής ένωσης και οι Ναζί..

    Θα πει κάποιος δε υπάρχουν ΝΑΖΙ Αμερικανοί ; και βέβαια υπάρχουν όπως υπάρχουν και Έλληνες και Τούρκοι και Ρώσοι και Ιταλοί και Ισπανοί ,και και ,και Όμως υπάρχουν και Δημοκράτες , Έλληνες ,Αμερικανοί, Τούρκοι , Γερμανοί , Γάλλοι Ρώσοι , Ιταλοί, Ισπανοί ,Αλβανοί και ,και, και, και… Υπάρχουν αγορές τα Λόμπι ΝΑΙ υπάρχουν δυο ειδών αυτά που λειτουργούν με διαφάνεια και ανταγονιστικοτια με αντισταθμιστικά , και Αγορές κερδοσκόποι με σκοτεινές διαδικασίες με στημένους διαγωνισμούς , με ΣΤΗΜΕΝΑ παιγνίδια …

    Δυστυχώς στα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση με τους μαφιόζους ,ΝΑΖΙ έχουν επικρατήσει σε όλες της μορφές από την κορυφή μέχρι τα νύχια …

    Άλλο ψέμα για το χρέος της Ελλάδος, σήμερα μας δανείζουν με χαμηλό επιτόκιο 1%, 1,5% πριν πόσο ήταν 7% και 10%… Και παρόλα αυτά Σήμερα οι τράπεζες έχουν μετρητά 4-5 δις ευρώ, που είναι τα υπόλοιπα; ...Στα χέρια της Μαφίας ΣΕ ΓΝΩΣΤΆ ΠΙΑ παράξενα νησιά.. εκεί είναι αυτά τα δις που μας λένε κάθε ημέρα.. Να Ρωτήσουμε τους αδιάφθορους Αμερικανούς πράκτορες; που τους έχουν μέσα στο στόχο και τους σημαδεύουν ως Αλ Καπόνε τους Ευρωπαϊστές ΝΑΖΙ..

    Ας τα βγάζουν έξω οι δικοί μας ΝΑΖΙ, δεν θα γλιτώσουν την λογοδοσία Με ΤΙ—ΠΟ—ΤΑ.. γιαυτό και μια σας παρακαλούν για την ψήφο σας και την άλλη απειλούν στα ΊΣΙΑ για αστάθεια και παρλαπίπες…

    Αυτοί θα πάθουν την πλάκα τους αυτοί είναι τελειωμένοι.. αν θέλουν οίκτο πλέων ας τα φέρουν πίσω διαφορετικά !!!!

    Αλβανία,και Κρητικοί Υδρογονάνθρακες, απόρρητη έκθεση NSA Ευάγγελος Βενιζέλος KAI οι συνεταίροι του , προσεχώς…

    ΝΑΙ ΝΑΙ αυτός που την μια σας απειλή και την άλλη σας εκλιπαρεί με τον Σαμαρά …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούτζουκας Τηλέμαχος18 Μαΐ 2014, 12:11:00 π.μ.

    χα ?? μου ήλθε ένα μήνυμα , τι έχω να πω για τον Σανταμ στο ΙΡΑΚ και που είναι τα χημικά??? απάντησα ως έξεις:Αν θα κοιτάξει πως ξεκίνησαν αυτά τα χουντοθρησκευτικά καθεστώτα θα ανακαλύψουν ΟΤΙ εκεί τα ανθρωπινά δικαιώματα δεν υπάρχουν Ας δούνε Η τρέλα του Καντάφι,του Τούρκου Ερτογαν, την μποκο χαραμ με τα 300 ΠΑΙΔΙΑ , και θα δουν και τα {χημικά}..δε θέλω να μπω στο τρυπάκι της Θρησκείας γιατί θα στεναχωρήσω ΠΟΛΛΟΥΣ ..ΕΝΑ ΘΑ ΠΩ .. όχι άλλο ξεπούλημα τον θρησκειών ΜΑΣ--ΣΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση