GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΕΠΕ: Υπερδιπλασιάστηκε το λαθρεμπόριο τσιγάρων στα χρόνια της κρίσης

Την ανησυχία του για την μεγάλη έκταση που παίρνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα εκφράζει το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμο...


Την ανησυχία του για την μεγάλη έκταση που παίρνει το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα εκφράζει το Κέντρο Οικονομικού Προγραμματισμού και Ερευνών καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα κινηθεί στα επίπεδα του 23% για το 2013.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΠΕ η άνοδος είναι αλματώδης και συνεχής στα χρόνια της κρίσης αφού από το 10,8% του 2010 το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε και θα φτάσει στο 23% για πέρυσι.
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η τιμή των τσιγάρων έχει αυξηθεί σημαντικά στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι το διαθέσιμο εισόδημα έχει μειωθεί λόγω της οικονομικής ύφεσης, καθιστώντας τα νόμιμα τσιγάρα λιγότερο προσιτά στους καπνιστές και περιορίζοντας έτσι την νόμιμη κατανάλωσή τους. Η αύξηση μάλιστα σε ποσοστιαία βάση έχει πλήξει περισσότερο τα φτηνά τσιγάρα καθώς την ώρα που η τιμή του ακριβότερου πακέτου αυξανόταν κατά 19% το τρίτο τρίμηνο του 2013 σε σχέση με το 2009, η τιμή του φθηνότερου πακέτου εκτοξευόταν κατά 59%.
Συμπερασματικά, η μελέτη του ΚΕΠΕ επισημαίνει ότι η υψηλή ελαστικότητα του νόμιμου τσιγάρου υποδηλώνει την ανάγκη για αναθεώρηση του τρέχοντος φορολογικού καθεστώτος, που επιβαρύνει δυσανάλογα τα φθηνά τσιγάρα, το οποίο σε συνδυασμό με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας των διωκτικών αρχών φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για α) περιορισμό της έξαρσης του φαινομένου του λαθρεμπορίου και β) αναστροφή της πτωτικής τάσης των δημοσίων εσόδων.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση