GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προαναγγέλλει έρευνα για τις βιαιότητες η ΕΕ

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δι...


Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.
«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας».
Σεργκέι Λαβρόφ: Είναι ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη της Γενεύης
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο πρόεδρος της Ελβετίας Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος ασκεί παράλληλα τα καθήκοντα του ΥΠΕΞ της χώρας του, «επιβεβαίωσαν την ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως η διακήρυξη της Γενεύης» για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία σε σημερινή τους συνομιλία, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ρωσική διπλωματία.
Ο Μπουρκχάλτερ είναι ταυτόχρονα ο πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Λαβρόφ και Μπουρκχάλτερ, οι οποίοι συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και ειδικά «τις βιαιότητες των ριζοσπαστών» εθνικιστών στην Οδησσό, αναφέρεται στο κείμενο.
Ικανοποίηση Κέρι για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι «ικανοποιημένη» για την απελευθέρωση των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη οι οποίοι είχαν αιχμαλωτιστεί στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, καλώντας παράλληλα τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για να «μειωθεί η ένταση» στη χώρα αυτή.
«Είμαστε προφανώς πολύ ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι (…) παρατηρητές του ΟΑΣΕ απελευθερώθηκαν σήμερα. Είναι μια πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να μειωθεί η ένταση», είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην Κινσάσα από την Αντίς Αμπέμπα.
«Συνομίλησα μετά το μεσημέρι (…) με τον υπουργό Εξωτερικών (της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ) για τα πρόσθετα βήματα αυτά και του επανέλαβα» αυτό που είχαν αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, δηλαδή ότι είναι «σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές και να συμβάλει να αποχωρήσουν οι άνθρωποι» οι οποίοι έχουν καταλάβει δημόσια κτίρια στην ανατολική Ουκρανία από αυτά, πρόσθεσε ο Κέρι.
«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Ομπάμα) είπε ξεκάθαρα ότι εάν εκείνοι που υποστηρίζονται από τη Ρωσία συνεχίσουν να επεμβαίνουν στη διαδικασία των (προεδρικών) εκλογών (που είναι προγραμματισμένο να γίνουν την 25η Μαΐου), θα επιβληθούν διαφορετικές κυρώσεις», οι οποίες δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτές που έχουν επιβληθεί ως τώρα, επέμεινε ο Κέρι, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες «κυρώσεις σε τομείς» της ρωσικής οικονομίας.
«Όμως ο κ. Λαβρόφ και εγώ συζητήσαμε ουσιαστικά σχετικά με όσα χρειάζεται να γίνουν για να εξευρεθεί μια ενδεχόμενη διευθέτηση σε αυτό το σημείο. Παραμένουμε σε επαφή», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση